6.10.11

Ευ. Βενιζέλος: Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού

Για διεύρυνση του εγχειρήματος της αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους από τους εταίρους μας στην Ε.Ε., μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος κατά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ «Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Μπορεί η χώρα να καθηλωθεί ή να πάει σε θετική εξέλιξη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, εκτιμώντας πως οι διαδικασίες για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Μέχρι τότε, εκτιμάται από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, θα έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων ιδιωτών, μέσω του PSI, και θα έχουν καθοριστεί όλες οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βενιζέλος απέδωσε την καθυστέρηση στο γεγονός ότι δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο στην Ευρώπη για το ελληνικό θέμα, ενώ απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί σε «κούρεμα» του χρέους. «Τώρα», είπε, «μπήκε στο τραπέζι συζήτηση για τη διεύρυνση του εγχειρήματος της αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους» και όπως υποστήριξε, στους κόλπους της Ε.Ε. διαμορφώνονται πλέον δύο «στρατόπεδα» για τον τρόπο διαχείρισης του χρέους, ένα γύρω από την Γερμανία και την Ολλανδία και ένα με άξονα τη Γαλλία και τη σύμπραξη της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Στη συνέχεια της συζήτησης στον ΚΤΕ Οικονομικών ο υπουργός Οικονομίας ήρθε αντιμέτωπος με τους προβληματισμούς των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική πολιτική, με τη Βάσω Παπανδρέου και το Μίμη Ανδρουλάκη να εισηγούνται την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών. Απαντώντας, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε καταστροφικό για τη χώρα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς ρώτησε τον υπουργό τι έχει γίνει με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής γενικότερα. «Εσύ, όταν ήσουν υφυπουργός τι μέτρα πήρες;» ρώτησε ενοχλημένος ο κ. Βενιζέλος, με το βουλευτή να απαντά ότι είχε παραδώσει λίστα με πάνω από 3.000 μεγαλοοφειλέτες.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2069393

No comments: