21.10.11

Τι κρύβεται πίσω από την έκθεση της τρόικας

Η Suddeutsche Zeitung, πάλι, σε άρθρο με τίτλο «Τι κρύβεται πίσω από την έκθεση της τρόικας», σχολιάζει πως η τρόικα εισηγείται να λάβει η Ελλάδα το συντομότερο δυνατό την επόμενη δόση του δανείου. Εάν επιχειρούσαμε να συμπυκνώσουμε τις 100 σελίδες της Έκθεσης σε μία φράση, αυτή θα ήταν η εξής: «Η Αθήνα κατέβαλε προσπάθειες». Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν πέτυχε ορισμένους στόχους, διαπιστώνεται η βούληση για βελτίωση. Αυτό αρκεί στην τρόικα προκειμένου να ζητήσει από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για αποδέσμευση της επόμενης δόσης – και μάλιστα άμεσα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η βιασύνη αυτή έχει εξήγηση: Σημαντικό τμήμα της Έκθεσης δεν έχει κατατεθεί καθόλου. Πρόκειται για την ανάλυση σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ήτοι τη δυνατότητα εξυπηρέτησής του. Από τους αριθμούς αυτούς θα προκύψει τελικά το πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι το «κούρεμα» του χρέους, ώστε η χώρα να μπορέσει να σταθεί οικονομικά και πάλι στα πόδια της. Τον περασμένο Ιούλιο θεωρήθηκε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών της χώρας κατά 21% θα ήταν αρκετή, όμως οι σημερινές εκτιμήσεις κυμαίνονται σε επίπεδα άνω του διπλάσιου. Ένα τόσο δραστικό κούρεμα χρέους θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις ελληνικές τράπεζες. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπήρχε άμεση ανάγκη για προσφυγή στον νέο EFSF.
«Στην τρόικα υπάρχουν προφανώς διαφωνίες. Το πόρισμα του ΔΝΤ είναι αρκετά πιο αυστηρό σε σχέση με αυτό της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Έτσι κυκλοφόρησε η φήμη ότι το ΔΝΤ δεν θα εκταμιεύσει το 30% του μεριδίου που του αναλογεί. Πιθανόν αυτό να έγινε δίκην προειδοποίησης προς το ελληνικό Κοινοβούλιο προκειμένου να υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο. Και προς άλλες χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, όπως είναι η Ιταλία, της οποίας η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται και πολύ πρόθυμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις», καταλήγει το δημοσίευμα.

http://tvxs.gr/news/kosmos/diafonies

No comments: