3.11.11

ΗΠΑ: 30 μεγάλες εταιρίες δεν πλήρωσαν φόρο

Τριάντα μεγάλες και κερδοφόρες αμερικανικές επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν φόρο εισοδήματος στην περίοδο 2008 – 2010, σύμφωνα με έρευνα που κοινοποιήθηκε σε περίοδο κλιμακούμενων αιτημάτων προς το Κογκρέσο για φορολογική μεταρρύθμιση.

Η Pepco Holdings Inc, επιχείρηση ενέργειας στην περιοχή της Ουάσιγκτον, απόλαυσε τον χαμηλότερο συντελεστή φόρου εισοδήματος, στο αρνητικό 57,6%, μεταξύ των 280 εταιριών του Fortune 500 που μελετήθηκαν.

Ο ενδεικτικός συντελεστής φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων είναι 35%, ένας από τους υψηλότερους στον πλανήτη, όμως στην περίοδο 2008-2010 πολύ λίγες από τις εταιρίες που ερευνήθηκαν τον πλήρωσαν.

Την έρευνα διενήργησαν τα think tanks Πολίτες Υπερ της Φορολογικής Δικαιοσύνης και το Ινστιτούτο Φορολογικής και Οικονομικής Πολιτικής. Κατέληξαν ότι ο πραγματικός συντελεστής φόρου που εντέλει απέδωσαν οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις ήταν κατά μέσο όρο 18,5%.
Στην έρευνα αναφέρεται ότι η General Electric, η Paccar, η PG&E, η Computer Sciences Corp και η NiSource περιλαμβάνονται στις 30 μεγάλες εταιρίες που δεν απέδωσαν φόρο.

Οι επιχειρήσεις δηλώνουν, ορθώς, ότι τα «παράθυρα» που τους επέτρεψαν να γλιτώσουν τους φόρους ήταν απολύτως νόμιμα. Ωστόσο τα ινστιτούτα υποστηρίζουν ότι τα «παράθυρα» δημιουργήθηκαν κατόπιν ατελείωτων πιέσεων, απειλών και χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών και δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι επιχειρήσεις δεν φέρουν ευθύνη.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/665004/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: