30.11.11

Τώρα είναι αργά(!) για ομολογίες αλήθειας, κύριε Προβόπουλε...

ZZ
 Τώρα είναι αργά για την αλήθεια, κύριε Προβόπουλε... Οι ευθύνες σας είναι μεγάλες, καθώς συμμετείχατε στην παραπλάνηση του ελληνικού λαού με την πολιτική του Μνημονίου από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Η ομολογία σας υποδηλώνει την πλήρη αποτυχία της εφαρμογής του Μνημονίου ως μοναδικής επιλογής για την αντιμετώπιση της δεινής κρίσης του χρέους. Αναφερθείς στη διαχείριση του δημοσίου χρέους, ο κ. Προβόπουλος είπε: «Μέχρι πέρυσι έλεγα ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Εάν η οικονομική πολιτική χειριζόταν με διαφορετικό τρόπο τα ζητήματα, το χρέος θα ήταν βιώσιμο». Αν... Αν... Αν...
Κύριε Προβόπουλε, γνωρίζετε ότι η σημερινή συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην Ευρωζώνη. Τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα σε συνδυασμό με τον λόγο του χρέους προς το μέγεθος της οικονομίας, ο οποίος σε περίοδο βαθιάς ύφεσης της οικονομίας εκτινάσσεται εκτός ελέγχου, έχουν ραγίσει τις αντοχές της κοινωνίας και του τραπεζικού συστήματος. Παράλληλα, το βαθύ έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας εξαντλεί τη δυνατότητα της Ελλάδας να παραμείνει συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές της. Επίσης, η απαξίωση του τραπεζικού συστήματος, οι μαζικές εκροές των καταθέσεων και το γεγονός ότι ο ελληνικός δανεισμός είναι τετραπλάσιος –αναλογικά με το μέγεθος του ενεργητικού τους– από τον μέσο ευρωπαϊκό, έχουν συνθλίψει τις τράπεζες και την οικονομία. Ενώ το ελληνικό «ρίσκο», δηλαδή η έκθεση ξένων επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία, γίνεται χαρακτηριστικό προς αποφυγήν. Η ελληνική οικονομία χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά ως το αντιπαράδειγμα προς αποφυγήν σε αναλύσεις χρεοκοπίας και συγκρίσεις με άλλες οικονομίες.
Λοιπόν, χθες, ο διοικητής της ΤτΕ πήγε στη Βουλή για να ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών για την ενδιάμεση έκθεση της τράπεζας και εξέφρασε τον φόβο ότι η ύφεση της οικονομίας θα ξεπεράσει το 5,5% το τρέχον έτος, προβλέποντας ότι θα κινηθεί στο 5,8%. «Ελπίζω να μην επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για ύφεση 6,1%», είπε. Αναφερθείς στα αίτια επιδείνωσης της ύφεσης, ο κ. Προβόπουλος επισήμανε την έλλειψη αποφασιστικότητας στην εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής, σε συνδυασμό με τη μη περικοπή πρωτογενών δαπανών σε μόνιμη βάση. Για το 2012 πρότεινε την εφαρμογή μιας πολιτικής ταχύτερης ανάκαμψης με έμφαση στη μείωση των πρωτογενών δαπανών και δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων με ρυθμούς ακόμα υψηλότερους από τους προβλεπόμενους.
Ενώ καίριας σημασίας είναι η επισήμανση του κ. Προβόπουλου για τις συνέπειες του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων καθώς «πετροβολεί» την κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά και τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Συγκεκριμένα είπε: «Ακόμα και τώρα θα ήταν καλύτερα να είχαμε αποφύγει το “κούρεμα”, γιατί οι συνέπειες θα είναι χειρότερες στο μέλλον – και να θυμίσω την άποψη του πρωθυπουργού πάνω στο θέμα αυτό». Δηλαδή ο κ. Προβόπουλος είναι κατά του κουρέματος, και του 21% και του 50%!
Εξάλλου, ο κεντρικός τραπεζίτης έθεσε τέσσερις στόχους για τους επόμενους μήνες: την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων· την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας· τη δημοσιονομική εξυγίανση· την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Ο κ. Προβόπουλος έδωσε στοιχεία σχετικά με τη μείωση των τραπεζικών καταθέσεων, σύμφωνα με τα οποία το 2010 έφτασε τα 28 δισ. ευρώ ενώ από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2011 η μείωση ήταν 26,2 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο χρόνος δεν έχει τελειώσει. Μόνο το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 13 - 14 δισ. ευρώ.
Σχετικά με τυχόν συμμετοχή των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων στο «κούρεμα», είπε ότι, αν συμμετείχαν, οι απώλειές τους θα κυμαίνονταν μεταξύ 11,5 - 12 δισ. ευρώ «και δεν ξέρω πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να αναπληρώσει αυτές τις απώλειες», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς, εξάλλου, αν η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής θα αρκούσε για να καλυφθεί το έλλειμμα, ο κ. Προβόπουλος απάντησε ότι «θα ήταν ουτοπικό να πιστεύουμε ότι θα πατήσουμε ένα κουμπί και θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό». Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής «θα μπορούσε να καλύψει ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος».

________________________________________

ψεύδονται όλοι, δεν ήταν βιώσιμο ούτε το 2009....
κοιτώντας πίσω αυτό λες

3 comments:

Κυριάκος said...

Φυσικά και ψεύδονται, οι αγορές έκριναν τη βιωσιμότητα του χρέους ήδη από το 2010 όταν αποφάσισαν πως δε μας δανείζουν πλέον και θα το είχαν κάνει νωρίτερα αν τα στοιχεία για το έλλειμμα και την ύφεση είχαν ανακοινωθεί στην ώρα τους, πρακτικά από το 2008. Τα σπρέντ τον Ιανουάριο του 2009 ήταν στα ίδια επίπεδα με τον Ιανουάριο του 10 και σε κανονικές συνθήκες θα είχαμε βρεθεί εκτός αγορών ήδη από το 2009.

Πάντως έχει ενδιαφέρον που η Ζήκου βλέπει τη δήλωση του Προβόπουλου ως ομολογία αλήθειας ενώ έχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις: Ο Προβόπουλος καταλογίζει στην κυβέρνηση πως δεν ήταν αρκετά αυστηρή στην τήρηση του μνημονίου και ειδικά στο σκέλος των δαπανών ενώ η Ζήκου υποστηρίζει σαφώς πως το μνημόνιο δεν ήταν η "μοναδική επιλογή για την αντιμετώπιση της δεινής κρίσης του χρέους". Είπαμε όμως, το doublethink είναι απαραίτητο συστατικό της προπαγάνδας...

geokalp said...

οι αγορές χτύπησαν ήδη από τα μέσα του '08 - δες σπριέεεντς
τα σπριέεεντς ανέβηκαν ιδιαίτερα ταυτόχρονα με τις πρώτες καμπάνες-υποβαθμίσεις των οίκων, αρχές 2009, μετά τον Αλογοσκούφη και την έλευση του Παπαθανασίου
αλλά τότε τα πράγματα πήγαν "ελεγχόμενα" διότι ο σπουδαίος Παπαθανασίου δανείστηκε 60δισ σε 6-8 μήνες!!!
(γράφεις "Τα σπρέντ τον Ιανουάριο του 2009 ήταν στα ίδια επίπεδα με τον Ιανουάριο του 10 ")

[τον Ιούλ.2009 δανειστήκαμε έντοκα εξάμηνα 6.8% όπως τη προηγούμενη εβδομάδα η Ιταλία]

αμέσως μετά ξεκίνησε το ..πάρτυ της κερδοσκοπίας

πάντοτε κράζω τη ΖΖ γιατί γράφει λιγότερα από όσα ξέρει
και για το ΔΟΨ τα ίδια λέω

Κυριάκος said...

Θένκς εγώ θυμόμουν αυτό το διάγραμμα για τα πενταετή από τον Φεβρουάριο του 10

http://blogs.reuters.com/felix-salmon/2010/02/25/chart-of-the-day-greek-bonds-and-cds/

Σύγκρινε J,F 09 με J 10 προφανώς από αυτά που μου λες καταλαβαίνω πως υπήρχαν πολλά σημάδια ακόμα. Υποθέτω πως ο Προβόπουλος τα έβλεπε αλλά έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως κανείς δεν περίμενε τέτοιο στραπάτσο αλλιώς θα είχαν κινηθεί τα πράγματα νωρίτερα.