26.11.11

Ξένοι τεχνοκράτες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Την είσοδο ακόμα και ξένων τεχνοκρατών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μετά απαίτηση της τρόικας, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Η τρόικα θεωρεί νευραλγικής σημασίας τον ρόλο που θα διαδραματίσει το ΤΧΣ στο πλαίσιο των αλλαγών που έρχονται στον τραπεζικό χώρο, και σύμφωνα με πληροφορίες δεν επιθυμεί οι ελληνικές αρχές να διαχειριστούν μόνες τους το ζήτημα αυτό.
Ετσι, ζήτησε την είσοδο στο ΤΧΣ τεχνοκρατών με διεθνή εμπειρία, που ενδεχομένως να προέρχονται και από τους κόλπους της. Πάντως, το πιο πιθανό είναι να τοποθετηθούν ως επικεφαλής του Ταμείου Ελληνες, ώστε να μην υπάρξει κάποιος αρνητικός συμβολισμός. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς ανέφεραν ότι μέσα στα ενδεχόμενα σενάρια είναι ως μη εκτελεστικός πρόεδρος του Ταμείου να τοποθετηθεί ο κ. Π. Θωμόπουλος (νυν πρόεδρος του ΤΧΣ), ενώ διευθύνων σύμβουλος να αναλάβει ο κ. Μπ. Τράα. Πρόκειται για τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που βρίσκεται σε μόνιμη βάση στην Ελλάδα για να συντονίζει και να επιτηρεί από κοντά την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου.
Ο δρόμος για την είσοδο των ξένων στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ άνοιξε χθες από τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο. Με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή, προβλέπεται ότι «για την επιλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι επιθυμητή η διεθνής εμπειρία σε τραπεζικά ή χρηματοπιστωτικά θέματα». Και σημειώνεται πως «η προσθήκη αυτή εισάγεται έπειτα από σχετική σύσταση της τρόικας, η οποία αποτυπώνεται στο πρόσφατο Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρεται ότι στο ΤΧΣ θα πρέπει να είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου «διεθνώς αναγνωρισμένοι επαγγελματίες με εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο» και να έχουν «δικαίωμα ψήφου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα από τον Μάιο δίνει μεγάλη βαρύτητα στον προγραμματισμό των αλλαγών στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας. Τόσο στην επικαιροποίηση του Μνημονίου τον Ιούνιο, όσο και σε αυτήν που θα γίνει τώρα, η ενίσχυση της εποπτείας και του ελέγχου του τραπεζικού κλάδου είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που αλλάζουν. Αλλωστε, από την εφαρμογή των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης (PSI+), θα προκύψουν σημαντικές απώλειες για τις ελληνικές τράπεζες.
Απώλειες που θα καλυφθούν από τα δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ, που θα λάβει η Ελλάδα ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μάλιστα, η έλευση της τρόικας μέσα στον Δεκέμβριο (από τις 6 έως τις 18 του μήνα εκτός απροόπτου) σχετίζεται άμεσα με την προετοιμασία του PSI+. Τα στελέχη της τρόικας θα έχουν επαφές με τις ελληνικές τράπεζες για να διαπιστώσουν λίγο πριν από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που διακατέχουν, ποιες ακριβώς είναι οι επιπτώσεις και οι ανάγκες των τραπεζών.
Τον πιο ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου τραπεζικού τοπίου στην Ελλάδα, θα έχει το ΤΧΣ. Τα 30 δισ. ευρώ που θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, θα περάσουν μέσω του Ταμείου. Το ΤΧΣ θα είναι εκείνο που θα κρίνει και θα εγκρίνει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και θα δίνει τις κατευθύνσεις και το «πράσινο φως» για τα προγράμματα εξυγίανσής τους, τις πιθανές συγχωνεύσεις τραπεζών και εν γένει τις κινήσεις συνεργασιών μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας.
Χθες, ο κ. Βενιζέλος είχε σύσκεψη με τραπεζίτες για το PSI+ και τις εξελίξεις συνολικά. Ενδεικτικό, όμως, της αυστηρής επιτήρησης που έρχεται για τις τράπεζες είναι ότι ο κ. Βενιζέλος δήλωσε στη Βουλή πως απιστίες στις χορηγήσεις δανείων, οι οποίες ενδέχεται να διαπιστωθούν μετά τον έλεγχο που διενήργησε η BlackRock στα χαρτοφυλάκια δανείων των ελληνικών τραπεζών, θα πάρουν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να υπαχθούν στην Bad Bank και άλλες μικρές τράπεζες, μετά την Proton Bank.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_26/11/2011_464189

No comments: