25.11.11

Reuters ΕΕ: Σχέδιο υπαγωγής χωρών σε ESM χωρίς "κούρεμα"

Το ενδεχόμενο να εγκαταλειφθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα όταν μια χώρα υπάγεται στον μόνιμο μηχανισμό διασώσεων (ESM), εξετάζουν χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Οι συζητήσεις διεξάγονται στο πλαίσιο ευρύτερων διαπραγματεύσεων για την αλλαγή των συνθηκών της Ε.Ε και την εισαγωγή αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων όπως επιθυμεί η Γερμανία.

Η Γερμανία ήταν η χώρα που είχε επιμείνει στην συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Τα υπόλοιπα κράτη μέλη είχαν αρχικά συμφωνήσει, αλλά τώρα η πλειοψηφία των 17 κρατών της ευρωζώνης θέλουν να μην υπάρξει συμμετοχή ιδιωτών στο ESM. Σύμφωνα μάλιστα με τις πηγές το Reuters υπάρχει έντονη κινητοποίηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

"Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και όλη η περιφέρεια" είναι υπέρ της απόσυρσης των άρθρων για συμμετοχή των ιδιωτών, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters. " Eνάντια είναι η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία" πρόσθεσε.

Άλλες πηγές ανέφεραν ότι ενώ η επιμονή των Γερμανών για διατήρηση των άρθρων έχει αρχίσει να εξασθενεί, θα αποσυρθούν μόνο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διαπραγμάτευσης για τροποποιήσεις στις συνθήκες της Ε.Ε.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/668349/ArticleNewsWorld.aspx

__________________________________________

τα δύο ευρά

__________________________________________

Ανοιχτό άφησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το ενδεχόμενο νέων συνομιλιών για το μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας-ΕSM), επισήμανε όμως πως οι αρχές στις οποίες βασίζεται ο μηχανισμός αυτός έχουν ήδη συμφωνηθεί.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2097997

No comments: