30.12.11

Νέα επιβεβαίωση των δηλώσεων Γιλμάζ από τον τουρκικό Τύπο - Κύπρος: «Παράγοντας προώθησης της ειρήνης» το φ. αέριο

Νέα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο συντηρούν το θέμα που έχει δημιουργηθεί μετά τις δηλώσεις Γιλμάζ για εμπρησμούς ελληνικών δασών από Τούρκους πράκτορες, παρά την απόπειρα του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας να ανασκευάσει [Βλέπε άρθρο] .
Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις της τουρκικής εφημερίδας Μilliyet, με τον αρθρογράφο της, Τζαν Ντουντάρ, να επιβεβαιώνει τις δηλώσεις του Μεσούτ Γιλμάζ στην εφημερίδα Μπιργκούν περί εμπρησμού δασών στην Ελλάδα το 1995.
Επιπρόσθετα όμως, με σημερινό του άρθρο ο Τούρκος δημοσιογράφος κομίζει νέα στοιχεία αποκαλύπτοντας ότι σε εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο Σουσουρλούκ που είχε διατάξει ο Μεσούτ Γιλμάζ όταν ανέλαβε πρωθυπουργός μετά την Τανσού Τσιλλέρ, το 1996, υπήρχε σαφής αναφορά για επιχειρήσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και παρακρατικών στοιχείων σε εμπρησμούς και βομβιστικές ενέργειες στην Ελλάδα. Μάλιστα γίνεται αναφορά σε βομβιστική ενέργεια σε στρατόπεδο στη Λαμία και σε εμπρησμούς στην Κρήτη και τη Ρόδο.
Τα στοιχεία αυτά περιέχονταν σε 12 σελίδες της έκθεσης που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί επειδή είχαν χαρακτηριστεί κρατικά μυστικά.
Ο δημοσιογράφος σε προσωπική του έρευνα στο αρχείο του Ετσεβίτ είχε βρει την γραπτή απάντηση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών οι όποιες δικαιολογούν την απόφαση να χαρακτηριστούν τα στοιχεία αυτά απόρρητα λέγοντας ότι σε περίπτωση δημοσιοποίησης τους, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης και να προκαλέσουν αντίποινα.
Επίσης, ο Τζαν Ντουντάρ υποστηρίζει στο άρθρο του ότι στα μέσα της δεκαετίας του '90 η Αγκυρα έστειλε δύο ομάδες πρακτόρων με αποστολή τη διενέργεια δολιοφθορών ως αντίποινα για υποτιθέμενη βοήθεια που προσέφερε η Ελλάδα σε στελέχη του PKK.
Εμπρησμοί όμως, υπήρξαν και στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου και σύμφωνα πάντα με τον Τούρκο δημοσιογράφο οι ελληνικές αρχές ήρθαν σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές, ζητώντας ανακωχή και η υπόθεση σταμάτησε εκεί. Μάλιστα, νωρίτερα σήμερα, ο Ντουντάρ επανέλαβε τους ίδιους ισχυρισμούς σε ζωντανή εκπομπή του CNN Türk όπου ήταν καλεσμένος.
Ανάλογες αποκαλύψεις δημοσιεύει και η τουρκική εφημερίδα Vatan. Σύμφωνα με τη Vatan σε έκθεση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Κουτλού Σαβάς επι κυβερνήσεων Μεσούτ Γιλμαζ, ο εισαγγελέας αφιερώνει 12 σελίδες «σχετικά με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα».
Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος καλεί την κυβέρνηση να φέρει προς συζήτηση τις αποκαλύψεις αυτές σε όλα τα διεθνή fora, αλλά και τα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, «ζητώντας την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου προς κάθε κατεύθυνση και χωρίς εξαιρέσεις».
Κατά τον κ. Παναγιωτόπουλο, τα στοιχεία που δημοσιεύονται στις δύο τουρκικές εφημερίδες «επιβεβαιώνουν πλήρως τις αποκαλύψεις Γιλμάζ για την ανάμειξη των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας σε πυρκαγιές ελληνικών δασών και σε άλλες πράξεις δολιοφθοράς, όπως επιθέσεις σε στρατόπεδα».
«Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξει ότι υπάρχει Κράτος Δικαίου στην Τουρκία, ρίχνοντας άπλετο φως σε όλες τις σκοτεινές πτυχές αυτής της "βρώμικης" υπόθεσης και αποκαθιστώντας τις βαρύτατες ζημιές που προκάλεσε στην Ελλάδα το λεγόμενο τουρκικό "βαθύ κράτος"», τονίζει και εκτιμά πως η «εξουδετέρωση και η δημόσια καταδίκη αυτών των εγκληματικών μηχανισμών, που "φύτρωσαν" μέσα στις επίσημες δομές ασφαλείας του Τουρκικού κράτους, μόνο καλό μπορεί να κάνει σε όσους πραγματικά επιθυμούν την αποκατάσταση της πραγματικής Δημοκρατίας στη Τουρκία και την περαιτέρω προσέγγιση της χώρας προς τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle, Milliyet

Ο εντοπισμός φυσικού αερίου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει παράγοντα προώθησης της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή και να λειτουργήσει ως κίνητρο για την ανάπτυξη δυναμικής, για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Στέφανος Στεφάνου.
O κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Στ. Στεφάνου.
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Στεφάνου υποστήριξε ότι «η Αγκυρα έχει τώρα κάθε κίνητρο και κάθε λόγο να εργαστεί προς την κατεύθυνση της λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».
Μια τέτοια λύση, όπως είπε, θα οδηγήσει στην αποκατάσταση των σχέσεων της ενωμένης Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία και αναμφίβολα θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή που θα περιλαμβάνουν και την ίδια.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, επισήμανε ότι τώρα διαμορφώνεται καλύτερο κλίμα και αναμένεται αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης.
Πάντως, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου χαρακτήρισε «κούφια λόγια» τις δηλώσεις του Κύπριου προέδρου Χριστόφια ότι στο φυσικό αέριο έχουν δικαίωμα και οι Τουρκοκύπριοι.
«Όταν του είπα έλα να συζητήσουμε πώς θα το μοιραστούμε (το φυσικό αέριο), απάντηση δεν πήρα. Γι΄ αυτό τα λόγια του είναι κούφια λόγια, μια μπαρούφα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Έρογλου είπε ότι μαζί με τον πρόεδρο Χριστόφια έδωσαν υπόσχεση στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να επικεντρωθούν στις διαπραγματεύσεις. Επίσης, ισχυρίστηκε πως ο πρόεδρος Χριστόφιας με το φυσικό αέριο και παρόμοια θέματα «καθοδηγεί λάθος τους Ελληνοκύπριους, αντί να τους προετοιμάζει για μια λύση».
Οι φυσικοί πόροι, συνέχισε, ανήκουν και στους Τουρκοκύπριους και «πρέπει να γίνει διαμοιρασμός τους με τη συγκατάθεση και των δύο πλευρών». Ο Έρογλου επανέλαβε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό εντός 4-5 μηνών».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2115642

________________________________________________

ελπίζω να καταλαβαίνετε όλοι ότι η Τουρκία συνεχίζει να κάνει πλάκα στους Έλληνες
για την ακρίβεια λέει ότι μας έχει για τα @ρχίδι@ της

[το είδα στου greek rider, πάρτε: Βαλλιστικός τρόμος από Τουρκία με πύραυλο εμβέλειας 2.500 χλμ!
29/12 - εξήγγειλε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν σε ομιλία του]

οπότε οι διπλωμάτες Κύπριοι λένε απλά το ποίημα τους
εννοείται πως οι δικοί μας διπλωμάτες απλά τρώνε ντόνατς

No comments: