23.12.11

Συντρίμμια άφησε το ΔΝΤ στη Λετονία

Το Δεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εγκρίνοντας τη τελευταία δόση του δανεισμού της Λετονίας, ύψους 638 εκατ. ευρώ, αποχαιρετά τη χώρα της Βαλτικής αφήνοντάς την με μειωμένο έλλειμμα μεν, κατεστραμμένη κοινωνία δε. Η χώρα μπήκε στον πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ τον Δεκέμβριο του 2008 καθώς ήταν μπροστά στην μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1929. Το αρχικό δάνειο της ΕΕ και του ΔΝΤ έφτανε τα 7,5 δις ευρώ το οποίο αρνήθηκε, μειώνοντας το ποσό του δανεισμού στα 1,2 δις ευρώ. Η συνταγή του ΔΝΤ προέβλεπε τα ίδια που ο οργανισμός εφάρμοσε σε χώρες όπως Αργεντινή και.....Ελλάδα. Σκληρά μέτρα λιτότητας και κανένα ίχνος μέτρων ανάπτυξης.

 
Η χώρα αναγκάστηκε λοιπόν να εφαρμόσει μια βίαιη εσωτερική υποτίμηση και μείωση του ελλείμματος κατά 15 μονάδες σε σχέση με το ΑΕΠ όταν πριν τρία χρόνια σημείωνε υποχώρηση της τάξεως του 25%.

Η χειρότερη χρονιά της ήταν το 2009 κατά την οποία εφαρμόζοντας το πρόγραμμα του ΔΝΤ είδε την ύφεση να σκαρφαλώνει στο 18% και την ανεργία να χτυπά κόκκινο με ποσοστό 20%. Άλλη μία καταστροφική συνέπεια του προγράμματος ήταν η μετανάστευση τουλάχιστον του 10% του πληθυσμού της χώρας που αναγκάστηκε να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό.

Ούτε όμως η πολιτική σταθερότητα τη γλύτωσε από τη κρίση δίνοντας ένα ακόμα άρωμα από Ελλάδα. Η πρώτη κυβέρνηση μετά από την είσοδο στο ΔΝΤ κάτω από πιέσεις πέφτει και η καινούργια απλώς συνεχίζει το έργο της προηγούμενης εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις εντολές των δανειστών.

Η Λετονία εμφανίζεται μετά από τρία χρόνια με ένα μειωμένο έλλειμμα και με εμφανή υποβάθμιση της κοινωνίας και της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.

Στην τελευταία έκθεσή για τη χώρα πάντως το ΔΝΤ αναφέρει ότι: «η οικονομία έχει ορθοποδήσει και επιστρέφει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί και τα πολύ μεγάλα ελλείμματα έχουν διορθωθεί» αλλά και ότι: «υπάρχουν ακόμα μεγάλες προκλήσεις καθώς η οικονομική δραστηριότητα παραμένει υποτονική σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα και το ποσοστό της ανεργίας παραμένει υψηλό παρά τη μείωσή του». Την ίδια στιγμή βέβαια που αξιωματούχοι του ΔΝΤ κάνουν λόγο για συνταγή περιορισμένης επιτύχιας και τη χώρα να εξακολουθεί να κατέχει το ρεκόρ του μεγαλύτερου ποσοστού πολιτών κάτω του ορίου της φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

http://www.reporter.gr/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%91%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82/item/193023-Syntrimmia-afhse-to-D%CE%9DT-sth-LetoniaTo

________________________________________

σε κάποιους τομείς θα είναι καλύτερα, στους περισσότερους τα ίδια θα είναι εγχωρίως
έχουν αξία οι περιγραφές για το τι πραγματικά έγινε σε αυτή τη χώρα
δείτε μια παλαιότερη

No comments: