28.12.11

GordonTLong: Η κατάσταση στην Ευρώπη πλέον είναι μη αναστρέψιμη

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες σύμφωνα με τους αναλυτές οι οποίοι πλέον θεωρούν ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και ότι το σύστημα του ευρώ οδεύει προς την κατάρρευση.
Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση GordonTLong αν και η Ευρώπη ζει σε μία πρωτοφανή κρίση ρευστότητας κανένα από τα μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρεται σε αυτήν. Την ίδια ώρα η κρίση των εγγυήσεων συνεχίζεται και διογκώνεται επικίνδυνα, χωρίς οι Ευρωπαίοι να έχουν καταφέρει να βρουν λύση ούτε μέσω των μηχανισμών στήριξης που δημιούργησαν ούτε μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ήδη φάνηκε από τη συμμετοχή των τραπεζών στη δημοπρασία δανείων 3ετούς διάρκειας (LTRO - Long Term Purchase Operations) που διενεργήθηκε την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, όπου έλαβαν μέρος περίπου 560 τράπεζες και άντλησαν 489 δις. ευρώ.
Η διαδικασία των LTRO αγόρασε χρόνο για τις εμπορικές τράπεζες. Δεν έλυσε καμία κρίση, αφού μόλις μία εβδομάδα μετά οι τράπεζες αύξησαν τις καταθέσεις τους στην ΕΚΤ στο ρεκορ των 347 δις. ευρώ, από 133 δις. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτά τα στοιχεία μας δείχνουν ότι όχι μόνο υπάρχει πρόβλημα ρευστότητα, αλλά και όπως άλλωστε είπε και ο Mario Draghi η όποια ρευστότητα στο σύστημα δεν κινείται.
Η GordonTLong θεωρεί ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που έχει αναδειχθεί είναι ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρησιμοποιούν τα χρήματα για να δώσουν εγγυήσεις στις αμερικανικές τράπεζες. Μία νέα κρίση εγγυήσεων φαίνεται ότι έχει κυριεύσει την ευρωπαϊκή ήπειρο αναφέρουν οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι ένα ακόμη όπλο της ΕΚΤ πέφτει στα βράχια της κρίσης.
Η GordonTLong αναλύει και επιμέρους τα στοιχεία του προβλήματος:
1.Μόλυνση με την κρίση εγγυήσεων: Επικίνδυνη και ύπουλη μετάδοση της κρίσης, κατά την οποία ο ασφαλής δανεισμός, με εγγυήσεις ισχυρά assets, αντικαθίσταται με μη ασφαλείς εγγυήσεις που βασίζονται σε μελλοντικές ροές
2.Πιστωτική επέκταση: Ο δανεισμός στην πραγματική οικονομία της Ευρώπης έχει σχεδόν παγώσει από τότε που η Dexia χρεοκόπησε για ακόμη μία φορά. Τα αμερικανικά κεφάλαια και funds έχουν σταματήσει να ρισκάρουν ακόμη και τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό στην Ευρώπη. Πήραν το μάθημα του 2008.
3.Bank runs: Ήδη συντελείται μία αθόρυβη εκροή καταθέσεων από την περιφέρεια της Ευρώπης με τους καταθέτες να αναζητούν απεγνωσμένα ασφαλή καταφύγια.
4.Σκιώδες τραπεζικό σύστημα: Ήδη οι τράπεζες όχι μόνο δεν έχουν καθαρίσει τους ισολογισμούς τους από τα προβληματικά δάνεια, αλλά εδώ και τρία χρόνια (από το ξέσπασμα της πρώτης κρίσης) έχουν δημιουργήσει νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία (SIV) περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τη μόχλευση τους.
5.Οι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές μειώνουν την έκθεση τους στην Ευρώπη: Οι συνολικές επενδύσεις έφτασαν τον Οκτώβριο στα 32,1 δις. ευρώ, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι οι διεθνείς επενδυτές πούλησαν 53,3 δις. ευρώ χρηματοοικονομικών προϊόντων και 6,6 δις. ευρώ μετοχών.
6.Διατραπεζικός δανεισμός: Πριν την εισαγωγή των LTRO, ο overnight διατραπεζικός δανεισμός έδειχνε προβληματικός με τα επιτόκια LIBOR, LIBOR-OIS και TED να ακολουθούν την ανιούσα.
7.Swap Δολαρίων: Η έλλειψη χορηγήσεων σε δολάρια που προκάλεσαν την παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών μετατράπηκαν σε χωρίς προηγούμενο χρήση των δολαριακών δανείων που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως μπορεί να μετεξελιχθεί.
9.Αγορές κρατικών ομολόγων: Κανένας θεσμικός επενδυτής δεν συμμετέχει πλέον στις ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων. Μόνο οι Κεντρικές Τράπεζες. Ακόμη και το γερμανικό bund δείχνει αδύναμο να σταματήσει τις εκροές κεφαλαίων από τη Γηραιά Ήπειρο.
10.Η αυστηροποίηση των κανόνων της Βασιλείας. Οι πιέσεις που ασκούνται από τις αρχές να πετύχουν οι τράπεζες τους κανόνες της Βασιλείας έχει ανακόψει την πιστωτική επέκταση εντείνοντας τα κυκλικά φαινόμενα.
11.Κύμα υποβαθμίσεων: Ήδη ο οίκος S&P έχει προειδοποιήσει 15 χώρες – μέλη της ευρωζώνης ότι επρόκειτο να τις υποβαθμίσει σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα για την ανακοπή της κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πιθανότητες 50% για πιθανές υποβαθμίσεις μέσα στις επόμενες 90 ημέρες.
Η GordonTLong καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα της Ευρώπης πλέον έχει φτάσει στα 4-8 τρις. ευρώ. Και αυτοί οι υπολογισμοί είναι χωρίς τα παράγωγα. Με τέτοια δεδομένα δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να λυθεί, την ώρα μάλιστα που οι ηγέτες αρνούνται να δώσουν στην ΕΚΤ αρμοδιότητες ανάλογες με εκείνες της Federal Reserve, της Bank of England και της Bank of Japan.
Η GordonTLong τέλος υιοθετεί και τις δηλώσεις του πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Dominique Strauss Kahn στις 12 Δεκεμβρίου, όταν και είχε πει ότι δεν έχει δημιουργηθεί κανένα τείχος προστασίας στην Ευρώπη και ότι το ευρώ μετρά μόνο λίγες εβδομάδες.

http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/32344-gordontlong-%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-%CF%80%CE%BB%CE%AD%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%88%CE%B9%CE%BC%CE%B7-%E2%80%93-%CE%BF%CE%B9-11-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%8C%CF%84%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%80%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CE%B2%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82

___________________________________________

δεν είναι η ανάλυση του οίκου που με οδηγεί σε συμπέρασμα του τύπου "Η κατάσταση στην Ευρώπη πλέον είναι μη αναστρέψιμη" αλλά οι χθεσινές δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ Ιταλίας:
"BBG: Italian Treasury to Sell Bonds Directly to Retail Investors"
The Italian Treasury said it will go ahead with a plan to sell a new debt instrument directly to retail investors in 2012.
The new bond will be sold through Italy’s electronic debt exchange known as MOT, the Rome-based Treasury said in its 2012 debt auction plan released today. The Treasury, which did not give details on the new bonds, said it may also consider selling existing bonds directly to retail investors through the program.
Italy needs to sell almost 450 billion euros ($586 billion) of debt next year to pay for maturing bonds and bills and to cover the government’s budget deficit, Maria Cannata, director of public debt, told Il Sole 24-Ore said on Dec. 24.
Italy’s Treasury faces 202 billion euros of bond redemptions and will need to finance a deficit of 23.6 billion euros, Cannata told the newspaper. The Treasury hasn’t yet released the official goals of its 2012 debt program.
The Treasury announced on Dec. 23 that it would auction four new bonds in the first quarter of next year and said it would seek to sell between 9 billion euros and 12 billion euros of each before they would replaced by a new benchmark. The securities are a zero-coupon note maturing Jan. 2014, a three year bond due in March 2015, a five-year bond due in May 2017 and a new 10 year maturing in Sept. 2022.

δείτε και ένα παλαιότερο


No comments: