29.2.12

Βάζουν 250 «μπάστακες» σε όλα τα Υπουργεία

Σύνδικοι πτώχευσης, τοποτηρητές, μπάστακες (κατά τη διάλεκτο Σκανδαλίδη) ή ανθύπατοι (σύμφωνα με τον παλαιότερο όρο Κακλαμάνη); Μήπως πρόκειται για «δημοσιονομική κατοχή», όπως κάποτε είχε πει ο κ. Ευ. Βενιζέλος σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όταν ήταν μακριά από τη φωτιά, όντας υπουργός Άμυνας; Όπως κι αν καταγραφούν στο συλλογικό υποσυνείδητο, το βέβαιο είναι ότι οι επιτηρητές που θα εγκατασταθούν μόνιμα εδώ στο τέλος της άνοιξης, θα είναι πολυάριθμοι και περιβεβλημένοι με πολλές εξουσίες.

Τις επόμενες μέρες θα γίνουν εντατικές διαβουλεύσεις, προκειμένου να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες της εγκατάστασης και λειτουργίας ενός αυστηρού ελεγκτικού μηχανισμού, που θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού και θα αποφαίνεται για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ανά μήνα και όχι ανά τρίμηνο, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα με τις αξιολογήσεις από το κλιμάκιο της τρόικας.

Η κυρίαρχη τάση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η ενίσχυση της task force υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ ώστε να φτάσει στα 250 μέλη, η αξιοποίηση κοινοτικών υπαλλήλων που εργάζονται εδώ διασπασμένοι σε διάφορα πόστα και η αποστολή εμπειρογνωμόνων και υπαλλήλων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε., που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους τρεις που ήδη πηγαινοέρχονται.

Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ότι δεν πρόκειται να έχουν γραφείο στα Υπουργεία, όπως όλα δείχνουν, θα μπαινοβγαίνουν όποτε θέλουν παντού, σε όλα, σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και σε όλες τις υπηρεσίες που χειρίζονται κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού. Θα ανάβουν το πράσινο φως για εκταμιεύσεις, και θα βγάζουν κόκκινη κάρτα σε δαπάνες που δεν εγκρίνουν.

Κυβερνητικές πηγές, που προσπαθούν να αποδραματοποιήσουν αυτή την εξέλιξη, υπενθυμίζουν ότι είναι υπό προώθηση κοινοτικός κανονισμός που θα προβλέπει τέτοιου είδους επιτροπεία για όλα τα κράτημέλη της Ευρωζώνης τα οποία λαμβάνουν οικονομική βοήθεια. «Μπορεί να είμαστε οι πρώτοι, αλλά δεν θα είμαστε οι μόνοι», λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Κανείς δεν παραγνωρίζει, ωστόσο, ότι η de facto άρση της δημοσιονομικής κυριαρχίας ήταν ο απαράβατος όρος που τέθηκε από τα «γεράκια» της Ευρωζώνης, προκειμένου να εγκριθούν το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους και η δανειακή σύμβαση.

Ειδικά οι Ολλανδοί και οι Αυστριακοί, στην τελευταία συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, άστραψαν και βρόντηξαν, φωνάζοντας ότι δεν πάει άλλο με την ελληνική ασυνέπεια, στη γραμμή που πρώτη χάραξε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, όταν είχε μιλήσει για Επίτροπο, με τόσο άκομψο τρόπο που εκδηλώθηκαν αντιδράσεις ακόμη και από τους πολιτικούς της φίλους.

Ο ειδικός λογαριασμός

Η θηλιά θα κλείσει με την παράλληλη σύσταση ενός ειδικού λογαριασμού (μεσεγγύησης), ο οποίος θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και όχι στο Λουξεμβούργο, όπως αρχικά είχε προταθεί. Η κυβέρνηση συμφώνησε, αφού δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, να προχωρήσει σε ειδική νομοθετική ρύθμιση (το αργότερο μέσα σε δύο μήνες) προκειμένου να κατοχυρωθεί συνταγματικά αυτό το «κλειστό ταμείο», στο οποίο θα δεσμεύονται οι πόροι από τα δάνεια και τα κρατικά έσοδα, ώστε να πληρώνονται κατά προτεραιότητα τα τοκοχρεολύσια.

Παρόλο που κανείς δεν μιλάει επίσημα ή δημόσια για τον κίνδυνο εσωτερικής στάσης πληρωμών, εκ των πραγμάτων αποκτά ισχύ η απειλή αδυναμίας καταβολής μισθών και συντάξεων, εφόσον δεν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα. «Μα γι’ αυτό έρχονται οι επιτηρητές, για να διασφαλιστεί ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός», αντιτείνουν κυβερνητικές πηγές μνημονιακού προσανατολισμού, αγνοώντας ότι το ίδιο το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναγνωρίζει τη δομική αντίφαση ενός προγράμματος που επαγγέλλεται δημοσιονομική εξυγίανση, παράγοντας ύφεση.
Θα έχουν το πάνω χέρι σε φόρους και δαπάνες

Αυτό που στην πράξη θα γίνει, είναι ότι θα συσταθεί ένα υπερυπουργείο Οικονομικών με λόγο και ρόλο σε ό,τι αφορούν έσοδα και δαπάνες: από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι την είσπραξη των φόρων, και από τις νοσοκομειακές μέχρι τις λειτουργικές δαπάνες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Υπουργοί αναγνωρίζουν σε ιδιωτικές συνομιλίες ότι η εποπτεία θα είναι ασφυκτική και, στην πράξη, θα καταργεί την πολιτική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, αφού για κάθε ευρώ θα πρέπει να δίνονται εξηγήσεις σε υπαλλήλους που εκπροσωπούν τους θεσμούς των δανειστών, ακόμη και αν είναι χαμηλόβαθμοι.

Κυβερνητικά στελέχη που έχουν τακτική επαφή με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, παραδέχονται ότι, ειδικά τον τελευταίο καιρό, η συνεννόηση μαζί τους είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς εκδηλώνονται εριστικότητα και αδιαλλαξία. Και αναρωτιούνται τι θα συμβεί όταν ο πολυπληθής μηχανισμός επιτήρησης που στήνεται, θα εγκατασταθεί στην Αθήνα, έχοντας την εντολή να «ξεσκονίζει» τα γραφεία υπουργών και άλλων κρατικών λειτουργών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι το βάρος θα δοθεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με τους εταίρους να αμφισβητούν ανοιχτά, όταν δεν υπάρχουν μικρόφωνα, τη βούληση -όχι απλώς τη δυνατότητα- της κυβέρνησης να πατάξει την παραοικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενημέρωση που έχει δοθεί στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν από τους «τροϊκανούς», που παρακολουθούν το ελληνικό ζήτημα, είναι ότι «πάντα κάπου κολλάει όποια προσπάθεια γίνεται». Και εννοούν ότι ένα αόρατο χέρι παρεμβαίνει την κρίσιμη στιγμή για να μην φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο.

Ο δεύτερος τομέας που θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ελεγκτών είναι οι δημόσιες δαπάνες, για τις οποίες έτσι κι αλλιώς το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι θα υποστούν γερό «κούρεμα». Και ως προς αυτό οι «τροϊκανοί» έχουν μεταφέρει έξω το μήνυμα ότι, πίσω από την πλάτη τους, υπουργοί υπογράφουν πλασματικές υπερωρίες και οδοιπορικά, κάνουν προσλήψεις, βρίσκοντας διάφορα «παραθυράκια», και συντηρούν μία αντιπαραγωγική σπατάλη για πελατειακούς λόγους. Έμφαση θα δοθεί και στις απόρρητες δαπάνες των Υπουργείων, όπου υπάρχουν, και αυτό έχει ειδικό ενδιαφέρον αν αναλογιστεί κανείς την ευαίσθητη περιοχή των Υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας ή Προστασίας του Πολίτη.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=2&artid=108566

No comments: