29.2.12

ΕΚΤ: Οι τράπεζες πήραν 530 δισ. σε 3ετή δάνεια

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες άντλησαν 529,531 δισ. ευρώ από το δεύτερο πρόγραμμα μακροχρόνιου δανεισμού της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, 800 τράπεζες δήλωσαν συμμετοχή στα φθηνά τριετή δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέλιξη που κατά ορισμένους επενδυτές δημιουργεί προσδοκίες ότι μεγαλύτερο μέρος ρευστότητας θα οδηγηθεί στην πραγματική οικονομία ασκώντας πτωτικές πιέσεις στο κόστος δανεισμού.

Επισημαίνεται ότι οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν ότι οι τράπεζες θα αντλούσαν περίπου 500 δισ. ευρώ από τη δεύτερη επιχείρηση longer term refinancing operation -LTRO-, ποσό παρόμοιο με εκείνο του πρώτου σχεδίου του Δεκεμβρίου, οπότε η ΕΚΤ δάνεισε 489 δισ. ευρώ. Τότε 523 ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν συμμετάσχει στα 3ετή δάνεια της ΕΚΤ.

Το πρώτο LTRO ευνόησε κυρίως τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης και τόνωσε τους τραπεζικούς ισολογισμούς, καθώς οι τράπεζες κατά κύριο λόγο χρησιμοποίησαν τα κεφάλαια για λήξεις χρεών ή για τοποθέτηση σε κρατικά ομόλογα, όπως σημειώνει ο Huw van Steenis της Morgan Stanley. Ο Carlo Mareels της RBC Capital Markets επισημαίνει παράλληλα ότι ορισμένα από τα κεφάλαια LTRO από το πρώτο πρόγραμμα ουσιαστικά βρήκαν τον δρόμο τους πίσω στην ΕΚΤ, καθώς οι εμπορικές τράπεζες αποφάσισαν για ασφάλεια να καταθέτουν το ρευστό τους στην κεντρική τράπεζα. Αυτό εξηγεί τα αυξημένα ποσά που υπάρχουν στην ΕΚΤ: κατά μέσο όρο 430 δισ. ευρώ "παρκάρονται" στην κεντρική τράπεζα από τα μέσα Δεκεμβρίου, μέγεθος σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με αυτό πριν από τα τριετή δάνεια.
 
Οι προσδοκίες από το δεύτερο πρόγραμμα της ΕΚΤ, όμως, είναι μεγαλύτερες. "Το νούμερο είναι εντυπωσιακό" δηλώνει ο Anders Matzen, της Nordea, και συμπληρώνει: "Υπάρχει πλέον σημαντικά μεγαλύτερη ρευστότητα για τις τράπεζες της ευρωζώνης. Είναι σχεδόν αδύνατον να αγνοήσει κανείς τον θετικό αντίκτυπο για τις αγορές. Με το δεύτερο πρόγραμμα, θα υπάρχουν τα απαραίτητα καύσιμα ώστε να μειωθούν οι αποδόσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας. Πιθανότατα θα δούμε και υποχώρηση του Euribor".

"Με τα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ κερδίζουμε χρόνο", αναφέρει και ο Michael Kemmer, γενικός δευθυντής της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών, και συμπληρώνει: "Αυτά τα μέτρα όμως δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη σωστή λειτουργία της διατραπεζικής αγοράς ούτε να λύσουν τη βαθιά κρίση".

"Ο αντίκτυπος θα είναι θετικός βραχυπρόθεσμα, αλλά θα υπάρξουν ερωτήματα για τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις", επισημαίνει και ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Ivan Miklos και συμπληρώνει: "Η ικανότητα της ΕΚΤ να συγκεντρώσει πίσω αυτά τα κεφάλαια θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας".  

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/682224/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: