29.3.12

Προσχέδιο: Στα 700 δισ. ευρώ η δύναμη πυρός των EFSF-ESM

Έτοιμοι να αυξήσουν τη συνδυασμένη κεφαλαιακή ισχύ των δύο ταμείων διάσωσης - EFSF και ESM - και να επισπεύσουν περαιτέρω την καταβολή κεφαλαίων για τον ESM είναι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με προσχέδιο της ανακοίνωσης του Eurogroup.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης που θα εκδώσουν αύριο οι υπουργοί, το οποίο εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters, η συνδυαστική δανειοδοτική ικανότητα των δύο ταμείων θα αυξηθεί στα 700 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2013, ενώ δίνεται η δυνατότητα αύξησης των κεφαλαίων στα 940 δισ. ευρώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
«Από τα μέσα του 2013, η ανώτατη χρηματοδοτική ισχύς του ESM θα είναι 500 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα EFSF, η συνδυασμένη ανώτατη χρηματοδοτική ισχύς του ESM και του EFSF θα οριστεί στα 700 δισ. ευρώ για την περίοδο μετά τα μέσα του 2013», αναφέρεται στο προσχέδιο.
Η ανακοίνωση θα λέει επίσης ότι εάν απαιτηθεί η διάσωση κάποιας χώρας της ευρωζώνης αυτή θα καλυφθεί από τον ESM, αφού θα τεθεί σε πλήρη ισχύ τον Ιούλιο, και όχι από τον προσωρινό μηχανισμό EFSF, του οποίου η ισχύς λήγει τον Ιούλιο του 2013.
«Ο ESM θα είναι το βασικό εργαλείο για την χρηματοδότηση νέων προγραμμάτων από τον Ιούλιο του 2012», αναφέρει το προσχέδιο και σημειώνει πως «ο EFSF, κατά κανόνα, θα παραμείνει ενεργός για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που ξεκίνησαν πριν από αυτήν την ημερομηνία».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2157890

No comments: