31.3.12

800 δισ. θα διαθέτει το «τείχος προστασίας» της ευρωζώνης - Βερολίνο: «Όχι» σε κοινό ταμείο στήριξης ύψους 1 τρισ. ευρώ --Ικανοποίηση ΔΝΤ για το ευρωπαϊκό «τείχος προστασίας» - Χαιρετίζουν τις «θετικές προσπάθειες» της Ευρωζώνης οι ΗΠΑ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ χθες συμφώνησαν να ενισχύσουν τους μηχανισμούς αντιμετώπισης των προβλημάτων κρατών που έχουν υψηλό χρέος από τα 500 δισ. ευρώ στα 800 δισ. ευρώ, μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και άλλων.
Αναλυτές πάντως στάθηκαν στο ότι διαθέσιμα για νέο δανεισμό θα είναι μόνο τα περίπου 500 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι 300 δισ. ευρώ έχουν ήδη δεσμευτεί για τις δανειακές συμβάσεις με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αλλά προσμετρώνται στο ποσό.
«Μπορεί αυτή να είναι η νέα Ευρωπαϊκή αριθμητική, όμως το 1 τρισ. δολάρια ισούται με ένα ποσό προς μελλοντικό δανεισμό ύψους 500 δισ. ευρώ», σχολίασε ο Κάρστεν Μπρέσκι της τράπεζας ING.
Τη συμφωνία ανακοίνωσε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, γεγονός το οποίο προκάλεσε ένταση με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος ακύρωσε την τελική συνέντευξη Τύπου εκνευρισμένος, σύμφωνα με πολλές πηγές. Η Φέκτερ του ζήτησε συγγνώμη αργότερα, είπε εκπρόσωπός της.
Το ποσό των 800 δισ. ευρώ είχε αναφέρει για πρώτη φορά την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε κάνει λόγο για ένα ποσό 700 δισ. ευρώ μιλώντας στην Μπούντεσταγκ.
Ο Σόιμπλε φαίνεται ότι κατάφερε να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις του Γάλλου ομολόγου του Φρανσουά Μπαρουέν, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της έκκλησης του ΟΟΣΑ να αυξηθεί η "ισχύς πυρός" του μόνιμου ταμείου της ΕΕ στο 1 τρισ. ευρώ.
Οι χώρες της ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις γενεσιουργές αιτίες τους αντί να ζητούν περισσότερα κεφάλαια απο τις υγιέστερες χώρες-εταίρους τους, επέμεινε ο Σόιμπλε.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2158995

Την ιδέα που υποστηρίζουν η Γαλλία και ο ΟΟΣΑ, η οποία προβλέπει ότι το κοινό ταμείο στήριξης της ευρωζώνης θα διαθέτει «ισχύ πυρός» ύψους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ απέρριψε ντε φάκτο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Περιλαμβάνοντας τα δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί ή έχει ήδη δεσμευτεί για τη χορήγησή τους η Ευρώπη στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προσθέτοντας σε αυτά τους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, καταλήγουμε σε ένα τείχος προστασίας έναντι της κρίσης χρέους περίπου «800 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο Σόιμπλε σε δημοσιογράφους.
«Πιστεύω ότι αποτελεί μια καλή λύση και ότι οφείλουμε να την υπερασπιστούμε όλοι μαζί προκειμένου να πείσουμε τις αγορές», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει αύριο με τους ομολόγους του της ευρωζώνης στην πρωτεύουσα της Δανίας.
Ειδικότερα, διευκρίνισε ο Γερμανός υπουργός, το ποσό αυτό των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει τα 500 δισεκατομμύρια τα οποία θα έχουν δοθεί στον ESM, τα 200 δισεκατομμύρια των δανείων που έχουν ήδη χορηγηθεί ή έχει δεσμευτεί να χορηγήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τα επιπρόσθετα 50 δισεκατομμύρια που έχουν ήδη δοθεί στην Ελλάδα και τέλος άλλα 50 δισεκατομμύρια που προέρχονται από ένα έκτακτο κονδύλι που έχει ήδη αντληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Αυτό είναι πειστικό», σημείωσε ο Σόιμπλε. «Το τείχος προστασίας, είναι κάτι σαν τα πυρηνικά σε στρατιωτικό επίπεδο, γίνεται για να μην χρησιμοποιηθεί, για λόγους αποτροπής», εξήγησε νωρίτερα από το Παρίσι ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουέν.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2158247

Την απόφαση της ευρωζώνης να ενισχύσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης χαιρέτισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αυτό θα βοηθήσει το ΔΝΤ να βρει επιπρόσθετους πόρους.
«Χαιρετίζω την απόφαση των υπουργών της ευρωζώνης να ενισχύσουν το ευρωπαϊκό τείχος ασφαλείας», αναφέρει η Κριστίν Λαγκάρντ στην ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στην Κοπεγχάγη.
Επισημαίνει ακόμη ότι «ο συνδυασμός του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) και του ΕFSF (Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), επιπλέον των άλλων πρόσφατων προσπαθειών της Ευρώπης, θα ενισχύσει το ευρωπαϊκό τείχος ασφαλείας και θα υποστηρίξει τις προσπάθειες του ΔΝΤ για να αυξήσει τους διαθέσιμους πόρους του προς όφελος όλων των μελών μας».
Η κ. Λαγκάρντ υπενθυμίζει ακόμη ότι το ΔΝΤ «υπογραμμίζει εδώ και καιρό ότι η βελτίωση των ευρωπαϊκών και των παγκόσμιων τειχών ασφαλείας, επιπλέον της δημιουργίας σταθερών πλαισίων οικονομικής πολιτικής, έχει ουσιαστική σημασία για να δοθεί τέλος στην κρίση και να επιτύχουμε μια διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Τις «θετικές προσπάθειες» της ζώνης του ευρώ, χαιρέτισε η Ουάσιγκτον, μετά την απόφαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup για την ενίσχυση του «τείχους προστασίας» κατά της κρίσης.
«Η ανακοίνωση του Eurogroup σήμερα στηρίζει την πορεία των θετικών προσπαθειών για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ», αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, Νάταλι Ουάιεθ.
Κάνει μάλιστα λόγο για σημαντική πρόοδο των Ευρωπαίων ηγετών τους τελευταίους μήνες και χαιρετίζει «τη σαφή δέσμευσή τους υπέρ της ενίσχυσης της νομισματικής ένωσης».
«Αναμένουμε με ενδιαφέρον την εξακολούθηση των συζητήσεων του G20, για το πώς θα επιστρέψει με τον καλύτερο τρόπο η παγκόσμια οικονομία σε μια ισχυρή, βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη», προσθέτει.
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της ομάδας G20 αναμένεται να συναντηθούν στην Ουάσιγκτον γύρω στις 20 Απριλίου.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2158966
________________________________________________

ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΚΙ ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ, ΔΕ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΩΝ €800ΔΙΣ
ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ


No comments: