29.3.12

Υπάρχει φυσικό αέριο νότια της Κρήτης

Ενεργειακός πυρετός... στη Μεσόγειο για τις έρευνες και την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου τουλάχιστον 3,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ να επιδιώκουν το χτίσιμο συμμαχίας.

Την ίδια στιγμή ο Γκιντεόν Τάντμορ πρόεδρος της ισραηλινής εταιρίας ερευνών πετρελαίου «Ντέλεκ Ντρίλλινγκ» που εκμεταλλεύεται μαζί με την αμερικάνικη «Νόμπλ Ένερτζι» το «οικόπεδο 12» της Κύπρου, από την Αθήνα εξέφρασε τη βεβαιότητα ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα μας: «Το κοίτασμα της Λεβαντίνης επεκτείνεται και στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε το παρόν της εταιρίας του στις έρευνες που θα διεξαχθούν σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης μέρας του ενεργειακού συνεδρίου του «Economist», που διεξάγεται στη Βουλιαγμένη, με θέμα «Ενεργειακές Επενδύσεις – Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ – Ξανασχεδιάζοντας τον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη», οι αρμόδιοι υπουργοί των τριών χωρών τόνισαν πως μπορούν να αποτελέσουν την τρίτη πηγή προμήθειας της Ευρώπης με φυσικό αέριο.
Ειδικότερα, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων Ούζι Λαντάου εκτίμησε ότι «η λεκάνη της Μεσογείου περιλαμβάνει περισσότερα από 3,5 τρις. κ.μ. αερίου και το 40% αφορά το Ισραήλ. Η παρουσία τριών υπουργών στο συνέδριο υπογραμμίζει τη βούληση για συνεχιζόμενη συνεργασία». Μάλιστα ο κ. Λαντάου υπογράμμισε την αναγκαιότητα της μεταφοράς των ποσοτήτων αερίου των κοιτασμάτων του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Κύπρου είτε με την κατασκευή αγωγού είτε με σταθμούς υγροποιημένου αερίου (LNG).
Από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι «σε λίγα χρόνια με βάση τα κοιτάσματα της Κύπρου, του Ισραήλ, κι ελπίζουμε και με τα δικά μας, θα μιλάμε για τον τρίτο διάδρομο ενέργειας προς την Ευρώπη, μετά από αυτόν του ρωσικού κι εκείνον του αζέρικου αερίου». Ο ίδιος εκτίμησε ότι στο τέλος του χρόνου ίσως και στην αρχή του 2013 θα πέσουν τα πρώτα γεωτρύπανα στα «οικόπεδα» των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατάκολου.
Ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης τόνισε πως «η Ελλάδα και η Κύπρος ως μέλη της Ε.Ε. μπορούν να εγγυηθούν τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της». Ο Κύπριος υπουργός τόνισε ακόμη τις συζητήσεις που υπάρχουν με το Ισραήλ για συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων, ενώ έκανε λόγο για θετικές ενδείξεις από το δεύτερο γύρο παραχωρήσεων «οικοπέδων» της χώρας του, με καταληκτική ημερομηνία την 11η Μαίου του 2012.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα των ενεργειών της χώρας μας για τις έρευνες υδρογονανθράκων είπε ότι μέσα στον Απρίλιο θα έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος ή οι ανάδοχοι για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης και σε τρεις με έξι μήνες θα υπάρχουν τα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, στις 2 Ιουλίου λήγει ο διαγωνισμός για τα τρία «οικόπεδα» και αμέσως μετά θα προκηρυχθεί νέος για την παραχώρηση 10 με 15 χερσαίων περιοχών προς έρευνες.

Χρυσός" υπάρχει στη Μεσόγειο και από την αξιοποίησή του μπορούν να έχουν οφέλη όλα τα κράτη της περιοχής, είπε ο Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα ενεργειακά θέματα στην Ευρώπη και την Ασία, αναφερόμενος στα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Μόρνινγκσταρ μιλώντας στο συνέδριο του "Economist" συνέστησε στις κυβερνήσεις των χωρών να "κρατήσουν χαμηλούς τόνους χαμηλούς τόνους". Κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να "κοιτάξουν το συμφέρον τους, να κάνουν συζητήσεις και να βρουν λογικές λύσεις στα προβλήματα ώστε να επωφεληθούν όλοι. Διαφορετικά, όπως είπε, ο "χρυσός" που βρίσκεται στην περιοχή θα παραμείνει ανεκμετάλλευτος".
Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ κι έμπειρος στα ενεργειακά θέματα, επανέλαβε πως "η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να κάνει έρευνες εντός της ΑΟΖ της, όπως και οι αμερικανικές εταιρίες να δραστηριοποιούνται στην περιοχή". Πρόσθεσε δε, ότι "τα έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα πρέπει να μοιραστούν και στις δύο κοινότητες".
Τοποθετήθηκε και στο θέμα των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου, με έμφαση σε αυτούς που θα φέρουν το αζέρικο αέριο: "Η κυβέρνηση Ομπάμα υποστηρίζει κάθε αγωγό που θα μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη, αρκεί να περνά από τα κράτη των Βαλκανίων και να έχει τη δυνατότητα αύξησης της χωρητικότητας για τη διέλευση μελλοντικών επιπλέον ποσοτήτων". 

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112841895

No comments: