29.3.12

Εκκληση των αρχιτεκτόνων να αποσυρθεί ο νέος ΓΟΚ


Αγωνιώδη έκκληση να αποσυρθεί έστω και την τελευταία στιγμή το σχέδιο του νέου οικοδομικού κανονισμού, που πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή, απηύθυνε χθες ο σύλλογος των αρχιτεκτόνων. Οπως εκτιμούν, το υπό ψήφιση πλαίσιο είναι εξίσου περίπλοκο με το υφιστάμενο, έχει πλήθος ασαφειών, ενώ οδηγεί σε αυξήσεις συντελεστών και ύψους των κτιρίων στις πόλεις, άρα στην περαιτέρω υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος.
Οπως ανέφερε χθες η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων κ. Μυρτώ Δεσποτίδη, το σχέδιο του νέου οικοδομικού κανονισμού καταρτίστηκε πρόχειρα και εσπευσμένα, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους επιστημονικούς φορείς. «Το σχέδιο εισάγει και θεσμοθετεί τη λογική της κτηματαγοράς στις πόλεις. Επιβραβεύει την εκμετάλλευση μεγάλων οικοπέδων στα ήδη βεβαρημένα αστικά κέντρα με αύξηση 25-35% των συντελεστών δόμησης. Είναι ένα δαιδαλώδες κείμενο, με διοικητικές, πολεοδομικές και κτιριοδομικές ρυθμίσεις χωρίς ειρμό». Η κ. Δεσποτίδη υποστήριξε ότι το σχέδιο ευτελίζει την έννοια του κανονισμού, καθώς προβλέπει σε τουλάχιστον 24 σημεία τη δυνατότητα εξαιρέσεων και ερμηνειών με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Περιβάλλοντος.
Οι αρχιτέκτονες ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα μελέτης του ΟΡΣΑ για μεγάλη συγκέντρωση ακινήτων σε λίγους ιδιοκτήτες στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. «Οσοι αγόρασαν φθηνά αστική γη στο υποβαθμισμένο κέντρο θα δουν αυτομάτως τα κεφάλαιά τους να πολλαπλασιάζονται», ανέφερε η κ. Θεανώ Φωτίου, καθηγήτρια της σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_29/03/2012_477270

____________________________________________________

ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΓΟΚ
ΩΣ ΚΡΙΤΙΚΗ

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ..ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ...
ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ..ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΗΡΘΕ Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΝΑ ..ΣΩΘΕΙ!!!

ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΆΛΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ: ΧΤΙΣΤΕ!!! (αφού έχετε κάψει :))


No comments: