25.4.12

Με υποβάθμιση «απειλεί» την Ολλανδία η Moody's

ΣΤΟ στόχαστρο του οίκου αξιολόγησης Moody's μπήκε η Ολλανδία, καθώς η αντιπρόεδρος της εταιρίας, Σάρα Κάρλσον, σε χθεσινή της συνέντευξη προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης της χώρας, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησής της και τη διαφαινόμενη δυσκολία να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

«Πέραν πάσης αμφιβολίας οι τελευταίες εξελίξεις είναι αρνητικές για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Διότι δεν δημιουργούν μόνο πολιτική αβεβαιότητα, αλλά και τεράστια ερωτηματικά για το ποια οικονομική πολιτική θα ακολουθήσει η Ολλανδία από τώρα και στο εξής» τόνισε η Σ. Κάρλσον. Σημειώνεται ότι η Ολλανδία διαθέτει αυτή τη στιγμή αξιολόγηση ΑΑΑ, με σταθερές προοπτικές, κάτι όμως που μπορεί να αλλάξει στο μέλλον, όσο δεν διαφαίνεται λύση στην πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει. Παράλληλα η Σ. Κάρλσον εκτίμησε ότι η ολλανδική οικονομία θα συρρικνωθεί εφέτος κατά 0,6%, ενώ θα επιστρέψει σε θετική τροχιά το 2013, με την ανάπτυξή της να φθάνει στο 1,3%.
Πάντως οι αγορές δεν εμφανίστηκαν χθες επιθετικές ενάντια στην χώρα, καθώς εισέπραξε το ποσό των 1,995 δισ. ευρώ σε δύο δημοπρασίες, μία 2ετών και μία 25ετών ομολόγων. Για τα 2ετή ομόλογα το κόστος δανεισμού υποχώρησε στο 0,523% από 0,664% που ήταν σε προηγούμενη δημοπρασία, ενώ αυτό των 25ετών ομολόγων κινήθηκε οριακά υψηλότερα στο 2,782% από 2,773%.
Η ολλανδική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ το 2013 από 3,6% που είναι αυτή τη στιγμή. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαρκ Ρούτε, υποστήριξε χθες μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο ότι εάν δεν περάσουν τα έκτακτα μέτρα ύψους 14-16 δισ. ευρώ, τότε το έλλειμμα θα διογκωθεί στο 4,6% του ΑΕΠ το 2013, γεγονός το οποίο πέραν όλων των άλλων προβλημάτων θα φέρει τη χώρα αντιμέτωπη και με κυρώσεις από τους εταίρους της στην ευρωζώνη.
«Το να μείνουμε άπραγοι θα ήταν κάτι το εξαιρετικά δυσάρεστο για τη χώρα μας. Τα προβλήματά μας είναι σοβαρά, η οικονομία μας έχει μείνει στάσιμη, η αγορά εργασίας δέχεται ισχυρές πιέσεις και το χρέος μας αυξάνεται με τέτοια ταχύτητα, που δεν μπορεί να το αντέξει η χώρα. Πρόκειται για γεγονότα τα οποία δεν μπορούμε ούτε να κρύψουμε ούτε να αποφύγουμε. Θεωρώ ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα», τόνισε ο Μ. Ρούτε.
Την ίδια ώρα ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (Εργατικού), Ντιέντερικ Σάμσον, υποστήριξε ότι η Ολλανδία θα μπορούσε να στοχεύσει σε ένα έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2013 στο 3,6% του ΑΕΠ, επειδή οι κανόνες της ΕΕ επιτρέπουν εξαιρέσεις και λαμβάνουν υπόψη τους τις μεταρρυθμίσεις.

No comments: