27.6.12

Roubini: Οι τρεις φόβοι της Γερμανίας

Τους λόγους για τους οποίους η Γερμανία αντιδρά διστακτικά απέναντι στις ευρωπαϊκές εκκλήσεις για αμοιβαία εγγύηση του χρέους, ανέλυσε σε συνέντευξη του την Τετάρτη στο Bloomberg, ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini.

Σύμφωνα με τον Roubini οι Γερμανοί φοβούνται τρία πράγματα:

*Πρώτον, τον ηθικό κίνδυνο. Υποστηρίζουν ότι "αν συμφωνήσουμε σε όλα αυτά, δεν θα υπάρξει προσπάθεια εκ μέρους της Ιταλίας και της Ισπανίας".

*Δεύτερον, υπάρχει το λεγόμενο "πρόβλημα χρονικής συνέπειας". Αν συμφωνήσουν σε αυτά τα πράγματα και δεν αποδώσουν, τότε η Γερμανία θα αναλάβει τεράστιο ρίσκο.

*Τρίτον, υπάρχει τεράστιο πιστωτικό ρίσκο που πρέπει να αναλάβουν οι Γερμανοί με την στήριξη από τη μια πλευρά του χρέους και των εγγυήσεων από την άλλη. "Χρειάζεται εγγύηση καταθέσεων σε όλη την ευρωζώνη" σημείωσε ο κ. Roubini.

O κ. Roubini προειδοποίησε ότι αν οι Γερμανοί δεν αναλάβουν το πιστωτικό ρίσκο, τότε η ευρωζώνη θα διαλυθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

"Σε κάποιο σημείο οι Γερμανοί θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα αναλάβουν το πιστωτικό ρίσκο να στηρίξουν το ισπανικό και ιταλικό χρέος με αντάλλαγμα νόμους δημοσιονομικής πειθαρχίας, κάτι που αφήνει μια ελπίδα στην ευρωζώνη να επιβιώσει, διαφορετικά το όλο πράγμα μπορεί να διαλυθεί τους επόμενους μήνες" δήλωσε ο κ. Roubini.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/709753/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: