18.9.12

Σύνταγμα, απεργία και δικαστικοί λειτουργοί


η αφεντιά μας μέσω Κύπρου - SigmaLive

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα Δικαστές και Εισαγγελείς στην Ελλάδα, διαμαρτυρόμενοι για τις νέες επικείμενες μειώσεις των αποδοχών τους, παραλύοντας όλα τα δικαστήρια της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα θα πραγματοποιηθεί πανδικαστική συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών καθώς επίσης και συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι δικαστές - πλην του Συμβουλίου της Επικρατείας - αποφάσισαν από σήμερα πανελλαδικές στάσεις εργασίας (10 π.μ. έως 3:30 μ.μ.) με παράλληλη αναστολή δημοσίευσης αποφάσεων, εκτός των επειγουσών.
Παράλληλα με τους δικαστές αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιούν και οι εισαγγελείς, οι οποίοι σε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων αποφάσισαν και αυτοί διακοπή των συνεδριάσεων όλων των Ποινικών δικαστηρίων (10 π.μ. έως 3 μ.μ.) από σήμερα μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.
Στο διάστημα αυτό δεν θα υποβάλλουν εισαγγελικές προτάσεις προς τα δικαστικά συμβούλια (εξαιρούνται οι περιπτώσεις προσωρινά κρατούμενων, υποθέσεις που τίθεται θέμα παραγραφής, κ.λπ.), δεν θα ολοκληρώνουν τις δικογραφίες που είναι στο στάδιο της προδικασίας και δεν θα αρχειοθετούν υποθέσεις. Επίσης δήλωσαν ότι σταματούν να εργάζονται στο σπίτι τους και θα εργάζονται μόνο στις Εισαγγελίες και μέσα στο προβλεπόμενο ωράριο, ενώ δήλωσαν ότι παύουν πλέον να ασχολούνται και με εξωδικαστηριακές δραστηριότητες όπως είναι η παρουσία τους σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, κλπ.
Οι Εισαγγελείς θα προσφύγουν στο Μισθοδικείο και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών τους, ζητώντας παράλληλα από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να λάβουν αποφάσεις για τις νέες μειώσεις.
Για προσπάθεια «υποβάθμισης της Δικαιοσύνης» μίλησε στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων ο πρόεδρος, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ρούσσος Παπαδάκης, τονίζοντας ότι όλες οι κινητοποιήσεις των δικαστών και εισαγγελέων «πρέπει να είναι δυναμικές και να μην έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες».
Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου μίλησε για έκκρυθμη κατάσταση στη Δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας ότι είναι «άκαμπτη η επιμονή της κυβέρνησης» στη μείωση των αποδοχών των δικαστών. Η κ. Θάνου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αγνοεί το άρθρο 88 του Συντάγματος και επιμένει να αγνοεί ότι βάσει των συνταγματικών αρχών οι δικαστές απολαμβάνουν ισοτιμία με τις άλλες δύο εξουσίες.

πριν το άρθρο 88, υπάρχει το άρθρο 23

Άρθρο 23
  1. Το Κράτος λαμβάνει τα προσήκοντα μέτρα για τη διασφάλιση της συνδικαλιστικής ελευθερίας και την ανεμπόδιστη άσκηση των συναφών μ' αυτή δικαιωμάτων εναντίον κάθε προσβολής τους, μέσα στα όρια του νόμου.
  2. Η απεργία αποτελεί δικαίωμα και ασκείται από τις νόμιμα συστημένες συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών και εργασιακών γενικά συμφερόντων των εργαζομένων. Απαγορεύεται η απεργία με οποιαδήποτε μορφή στους δικαστικούς λειτουργούς και σ' αυτούς που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας. Το δικαίωμα των υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και του προσωπικού των κάθε μορφής επιχειρήσεων δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, που η λειτουργία τους έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου, υπόκειται στους συγκεκριμένους περιορισμούς του νόμου που το ρυθμίζει. Οι περιορισμοί αυτοί δεν μπορούν να φθάνουν έως την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας ή την παρεμπόδιση της νόμιμης άσκησής του.

Δεν χρειάζεται να το κουράσουμε άλλο, όταν αυτοί που υποτίθεται ότι υπηρετούν εμάς έχοντας οδηγό το κουρελόχαρτο (Σύνταγμα) το αγνοούν, σκεφτείτε τι μπορούν να κάνουν όσοι είναι ήδη απελπισμένοι... παραπάει...


No comments: