21.2.13

Καταδίκη σε πρώην βουλευτή για υποσχέσεις διορισμών

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση με την οποία καταδικάστηκε ο τέως βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Ευάγγελος Παπανικολάου του Ηλία σε κάθειρξη πέντε ετών για απάτη κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, όπως επίσης επικύρωσε την ίδια ποινή που επιβλήθηκε στον συνεργάτη του, επιχειρηματία Στυλιανό Στεργίου του Μαρίνου, καθώς και οι δύο μαζί εισέπρατταν μεγάλα χρηματικά ποσά από γονείς για δήθεν διορισμούς των παιδιών τους στο Δημόσιο, τις Τράπεζες, κ.λπ.

Ειδικότερα, οι αρεοπαγίτες απέρριψαν τις αναιρέσεις τόσο του κ. Παπανικολάου όσο και του συνεργάτη του εργοστασιάρχη κατασκευής καπέλων κ. Στεργίου, που ζητούσαν να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου Αθηνών με την οποία καταδικάστηκε ο καθένας σε κάθειρξη πέντε ετών. Αρχικά είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη έξι ετών, αλλά η ποινή μειώθηκε κατά ένα έτος, κατόπιν αναίρεσης, που έγινε δεκτή από το Εφετείο Αθηνών, καθώς τους αναγνώρισε ως ελαφρυντικό τον πρότερο έντιμο βίο τους.

Οι δικαστές του Αρείου Πάγου απέρριψαν τις αναιρέσεις των κ.κ. Παπανικολάου και Στεργίου, κρίνοντας ότι η απόφαση του Εφετείου Αθηνών με την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών ο καθένας, έχει πλήρη, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.


Όπως επισημαίνει η εφετειακή απόφαση ο Παπανικολάου και ο Στεργίου γνώριζαν ότι έλεγαν ψέματα για τους υποσχόμενους διορισμούς, αφού δεν είχαν τη δυνατότητα να διορίσουν στο Δημόσιο κ.λπ. (οι διορισμοί αυτοί ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν).
Παρ' όλα αυτά και οι δυο έβλαψαν περιουσιακά τους εννέα γονείς συνολικά με 73.366 ευρώ (25 εκ. δρχ.) και οφελήθηκαν το ποσό αυτό οι δύο κατηγορούμενοι, αφού ουδέποτε το επέστρεψαν παρά τις συνεχείς ενοχλήσεις που δεχόντουσαν.
Τέλος, το Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι για τις εννέα αυτές περιπτώσεις οι κ.κ. Παπανικολάου και Στεργίου «τέλεσαν κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια» τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, δηλαδή τις τέλεσαν «επανειλημμένα με σκοπό τον πορισμό εισοδήματος και έχοντας σταθερή ροπή προς τη διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων ως στοιχείο της προσωπικότητάς τους».

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=499427

Μετά από χρόνιες δικαστικές διαμάχες, καταδικάστηκε αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο για εξαπάτηση ψηφοφόρων, βετεράνος βουλευτής του νομού Αργολίδος που είχε εμπλακεί σε δικαστικές διαδικασίες από χρόνια, ύστερα από μηνύσεις εκλογέων της περιοχής, από τους οποίους είχε εισπράξει μικροποσά, υποσχόμενος ότι θα διορίσει στο δημόσιο τα παιδιά τους.
Πρόκειται για τον Ευ. Παπανικολάου, που είχε εκλεγεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990 βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και είχε καταδικαστεί από το Εφετείο σε φυλάκιση πέντε ετών, ποινή που επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο. Ως συνεργός του στην εξαπάτηση των ψηφοφόρων, εννέα τον είχαν μηνύσει, καταδικάστηκε και ο επιχειρηματίας Στ. Στεργίου.Τα ποσά που είχε εισπράξει ο βετεράνος πολιτευτής κυμαίνονται από 4.000 έως 8.000 ευρώ από κάθε ψηφοφόρο που εξαπατήθηκε.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_21/02/2013_484082

No comments: