11.4.13

Η μείωση των εσόδων επιβαρύνει τις προοπτικές για το 2013, λένε οι αναλυτές της Eurobank

Η σημαντική υστέρηση των εσόδων που επιβεβαιώνεται τόσο από τα στοιχεία Κεντρικής Κυβέρνησης Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013 όσο και από τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2013 επιβαρύνει την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα του 2013, υποστηρίζουν οι αναλυτές της Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο τους «7 ημέρες οικονομία».

Επίσης αρνητικά επιδρούν στη ρευτσότητα η αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των νοσοκομείων, των ΟΤΑ και του ΕΟΠΥΥ στο τέλος Φεβρουαρίου 2013 και η καθυστέρηση της εξόφλησης αφού μόνο 1,5 δισ. ευρώ από τα προβλεπόμενα 3,5 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έχουν εξοφληθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013.

Στο ίδιο δελτίο σημειώνεται η εμφάνιση του αποπληθωρισμού μετά από τρία χρόνια εφαρμογής του προγράμματος όχι τόσο εξαιτίας της βελτίωσης του ανταγωνισμού αλλά ως φυσική εξέλιξη της τρέχουσας ύφεσης και των συνθηκών περιορισμένης ρευστότητας που επικρατούν στην ελληνική οικονομία. Τον Μάρτιο, για πρώτη φορά από το Μάιο του 1968, ο Εθνικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 0,2%.

Εξάλλου στο κεφάλαιο της βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας τονίζεται το κόστος εργασίας ανά ώρα που μειώθηκε κατά 12,9% (το 2012 σε σχέση με το 2009) εξαιτίας της ύφεσης, της αύξησης της ανεργίας και των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο καθορισμού των μισθών. Στην Ευρωζώνη το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά μ.ο. 6,1%.

Τέλος, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότη η θετική αξιολόγηση της οικονομίας από την τρόικα είναι αναγκαίο να εξασφαλισθεί το συντομότερο δυνατό και να αποφευχθεί το αρνητικό παράδειγμα των ατέρμονων διαπραγματεύσεων του 2012.


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1904959&nt=103

No comments: