1.4.13

Νέα επιδείνωση στη μεταποίηση τον Μάρτιο Ταχύτερη μείωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών



Περαιτέρω επιδείνωση παρουσίασαν οι συνθήκες στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα τον Μάρτιο, καθώς τα επίπεδα παραγωγής περιορίστηκαν έντονα ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης μείωσης των εισερχόμενων νέων παραγγελιών.
Όπως επισημαίνεται στη μηνιαία έκθεση της Markit, κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI – Purchasing Managers’ Index) για τον ελληνικό μεταποιητικό τομέα υποχώρησε στις 42,1 μονάδες, από τις 43,0 μονάδες του Φεβρουαρίου. Ο Μάρτιος ήταν ο τεσσαρακοστός τρίτος συνεχής μήνας που καταγράφεται τιμή κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων.
«Μετά την αύξηση τους δύο πρώτους μήνες του έτους, ο κύριος δείκτης PMI υποχώρησε το Μάρτιο, κυρίως ως αποτέλεσμα του ταχύτερου ρυθμού μείωσης τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών. Οι εταιρείες αντέδρασαν άμεσα στην επιταχυνόμενη ύφεση, πραγματοποιώντας περικοπές στο προσωπικό καθώς και στα αποθέματα προμηθειών και ετοίμων προϊόντων, με ρυθμούς ταχύτερους σε σύγκριση με το Φεβρουάριο. Η μείωση του ρυθμού αύξησης του κόστους σε οριακό επίπεδο παρείχε κάποια ανακούφιση στις επιχειρήσεις, παρόλο που τα περιθώρια κέρδους εξακολούθησαν να υφίστανται σημαντική πίεση λόγω της περαιτέρω υποχώρησης των τιμών εργοστασίου», σχολίασε ο Φιλ Σμιθ, οικονομολόγος της Markit και συγγραφέας της έκθεσης.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, η παραγωγή στα εργοστάσια της Ελλάδας περιορίστηκε έντονα τον προηγούμενο μήνα, ως αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης της παραγωγής τόσο στον τομέα των ενδιάμεσων αγαθών όσο και στον τομέα των κεφαλαιουχικών αγαθών. Στο σύνολό του, ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν ελαφρώς ταχύτερος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Οι εταιρείες απέδωσαν τον περιορισμό της παραγωγής στα χαμηλότερα επίπεδα νέων παραγγελιών.
Ο όγκος των νέων εργασιών, που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές, μειώθηκε με έντονο και επιταχυνόμενο ρυθμό κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, ήταν κυρίως αποτέλεσμα της γενικότερα περιορισμένης ζήτησης, τόσο από τους πελάτες του εσωτερικού όσο και από τους πελάτες του εξωτερικού. Παρόλ’ αυτά, ο ρυθμός μείωσης των νέων παραγγελιών εξαγωγών ήταν ο βραδύτερος σε διάστημα περίπου ενός έτους, έχοντας εξασθενήσει σημαντικά σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο της έρευνας.
Σε αντιστοιχία με την εντονότερη μείωση τόσο της παραγωγής όσο και των συνολικών νέων παραγγελιών, τα επίπεδα απασχόλησης υποχώρησαν με επιταχυνόμενο ρυθμό, ο οποίος ήταν ο ταχύτερος που έχει μέχρι στιγμής καταγραφεί από τις αρχές του έτους. Παρά τη σημαντική μείωση της παραγωγικής ικανότητας, οι κατασκευαστές εξακολούθησαν να περιορίζουν τις αδιεκπεραίωτες εργασίες τους κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, γεγονός το οποίο επέκτεινε την τρέχουσα περίοδο μείωσης των εργασιών σε 57 μήνες.
Τα στοιχεία του Μαρτίου υπέδειξαν περαιτέρω απότομη υποχώρηση τόσο των εισροών όσο και των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων. Και στις δύο περιπτώσεις η μείωση ήταν περισσότερο αισθητή από τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εταιρείες τη συνέδεσαν εν μέρει με τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. Τα επίπεδα αγορών προμηθειών μειώθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια του μήνα, μολονότι με το βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών εξασθένησε για τρίτο συνεχή μήνα καταγράφοντας την κατώτερη τιμή από το Νοέμβριο του 2009, και ήταν αισθητά χαμηλότερος σε σύγκριση με τη γενική τάση που έχει επικρατήσει από την αρχή διεξαγωγής της έρευνας. Εν τω μεταξύ, οι μέσες τιμές εργοστασίου υποχώρησαν σημαντικά, καθώς οι εταιρείες επεσήμαναν τον έντονο ανταγωνισμό και τη συνακόλουθη δραστηριότητα προώθησης προϊόντων.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/633748

_________________________________________

έχει ξεφύγει από την αρνητική περιοχή ο δείκτης και ήδη έχει αναπτύξει αισιόδοξη φορά

 

No comments: