1.4.13

Δέσμη δώδεκα μέτρων για την κυπριακή οικονομία

Δώδεκα μέτρα με στόχο να ορθοποδήσει η οικονομία και να περάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης, προωθεί η κυπριακή κυβέρνηση, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης.
Βασικός άξονας των μέτρων αυτών, τα οποία θα εφαρμοστούν σε διάστημα από τρεις μέχρι έξι μήνες, είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης, η ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων, αλλά και η προστασία και η ενίσχυση του ευάλωτου πληθυσμού.
Όπως διευκρινίζει ο κύπριος πρόεδρος, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την απόφαση του Eurogroup, τα μέτρα που προωθούνται είναι:

-Το Τμήμα Πολεοδομίας και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εκδίδουν άδεια εντός τουλάχιστον 30 ημερών για έργα ανάπτυξης που εκκρεμούν.
-Η επανεπένδυση κερδών, που θα σημαίνει και φορολογική απαλλαγή, θα γίνει μόνιμο μέτρο.
-Χαλάρωση μέτρων για ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων.
-Θα προωθηθεί άμεσα η νομοθεσία για τη δημιουργία καζίνο.
-Αντί φόρου θα μπει ένα τέλος πάνω στους τόκους καταθέσεων με στόχο τη διασφάλιση θέσεων εργασίας.
-Θα προωθηθεί σε συνεννόηση με τις τράπεζες επιμήκυνση των δανείων και η μείωση των επιτοκίων.
-Θα προωθηθεί η αναστολή καταβολής των δόσεων σε ανέργους με κάποια περίοδο χάριτος.
-Άτυπη συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών για την εργοδότηση ποσοστού Ελληνοκυπρίων στις επιχειρήσεις τους (αναλογία 70% με 30%).
-Μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος.
-Αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για εργοδότηση των νέων.
-Στοχευμένες παροχές προς αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης.
-Θα συζητηθεί με τους ιδιοκτήτες ακινήτων το θέμα της μείωσης των ενοικίων «ώστε να μην υποχρεωθούμε να λάβουμε έκτακτα προσωρινά μέτρα».

Δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών και απολύσεων
Ο κύπριος πρόεδρος διαβεβαιώνει πως δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών, απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Σημειώνει δε πως τέτοιο θέμα δεν υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα.
Επίσης, τονίζει πως μέχρι το 2015 δεν τίθεται θέμα νέων όρων από την τρόικα, όπως μείωση μισθών και συντάξεων.
Για το φυσικό αέριο, ανέφερε πως θα πιεστεί η εταιρεία Noble να ξεκινήσει το ταχύτερο την επιβεβαιωτική γεώτρηση, έτσι ώστε να υπάρξουν,το συντομότερο, επιβεβαιωμένες τις ποσότητες του οικοπέδου 12. Υπάρχει πρόθεση για αξιοποίηση του κεφαλαίου της Ενέργειας, υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης και αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στο Ισραήλ.
Αναφερόμενος τέλος στις Κυπριακές Αερογραμμές, ο πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε πως «προσπαθούμε να δούμε πώς μπορεί να διασωθεί η εταιρεία, μέχρι τουλάχιστον τον Νοέμβριο, για να καταλήξουμε σε μια οριστική απόφαση».

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/633561

______________________________________________

φαντάζομαι ότι αυτά πρότεινε η τρόικα!!!
χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!!!!


No comments: