18.4.07

Πληθωρισμός και επιτόκια

Ο βασικός μηχανισμός έχει ως εξής:

Υποθετικά, κάθε Κεντρική Τράπεζα, στο τελείωμα του ανοδικού κύκλου της οικονομίας, προσπαθώντας να περιορίσει διακριτικά την υπερθέρμανση της οικονομίας η οποία μεγαλώνει με 3-4% του ΑΕΠ ετησίως, αυξάνει το παρεμβατικό επιτόκιο. Από τους στόχους είναι και η εξασθένηση/συγκράτηση του πληθωρισμού, κυρίως μέσω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Επιπλέον, ο μειωμένος πληθωρισμός (2-3%) δεν επιβαρρύνεται από "τρελά" αιτήματα για αυξήσεις μισθών.. (εδώ βέβαια γελάμε!!!)

Πριν από το 1970, η οικονομική θεωρία είχε ως δεδομένο το trade-off μεταξύ πληθωρισμού και ανεργίας, δηλαδή η ενθάρρυνση πληθωρισμού μείωνε την ανεργία και αντίστροφα.
Η αγαπημένη μου καμπύλη Philips δείχνει ακριβώς αυτό το trade-off.
Όλα έγιναν στάχτη και μπούρμπερη την δεκαετία του 1970 όταν παρουσιάστηκε το πρόβλημα του στασιμοπληθωρισμού: το trade-off δεν λειτουργούσε, υψηλός πληθωρισμός (έστω κι ενεργειακός) και υψηλή ανεργία μαζί.
Η παραδοσιακή οικονομική δεν έριξε στον κάλαθο των αχρήστων την καμπύλη Philips, αντίθετα στο ερώτημα ανεργία ή πληθωρισμός, η σιωπηρή κοινωνική συμφωνία στάθμισε τα δύο κακά:
-Ανεργία: πλήττει λίγους - έως 10% στην Ελλάδα - και είναι μόνο δικό τους πρόβλημα
-Πληθωρισμός: πλήττει όλους, ακόμα και τους άνεργους! Μακρυά!

Στην Ευρωζώνη, οι θύμησες των Γερμανών από τον ιλιγγυώδη πληθωρισμό του 10,000 ή 1,000,000% πρίν τον Β' ΠΠ έγυραν τη ζυγαριά ακόμη περισσότερο προς τον συνεχή έλεγχο του πληθωρισμού. Επιδοτούμε την ανεργία και μαχόμαστε όλοι μαζί τον κακό πληθωρισμό!

Σήμερα, οι ανησυχίες περί αναθέρμασης του πληθωρισμού είναι αδιαπραγμάτευτες στις δυτικές καπιταλιστικές κοινωνίες. Το παρεμβατικό επίτόκιο είναι το πασπαρτού του συστήματος για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Όλοι οι τραπεζίτες θέλουν να βρίσκουν το "χρυσό επιτόκιο" που αποθερμαίνει ομαλά την οικονομία και ταυτόχρονα συγκρατεί τον πληθωρισμό...

Από τις δυτικές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται η περιοχή όπου εφαρμόζεται ο περισσότερο φιλελευθερος καπιταλισμός, ενώ και η δική μου άποψη είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα πολύ καλό εργαστήριο για τον καπιταλισμό και για αυτό δεν ενσωματώνεται πλήρως στην ΕΕ..
Τι παρουσιάζεται εκεί;
Η οικονομία αποθερμαίνεται λίγο απότομα, τα επιτόκια αυξήθηκαν πιο γρήγορα από τις ΗΠΑ ή την ΕΕ, οι τιμές των ακινήτων είναι πάνω, το νόμισμα υπερτιμήθηκε σε υψηλά 15 ετών και ο πληθωρισμός αυξάνει στα υψηλά 10 ετών. Υπάρχουν επίσης και δηλώσεις περί αδυναμίας περαιτέρω ελέγχου του...
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_18/04/2007_223647
Συμβαίνει και κάτι ακόμα που δεν μπορεί να είναι άσχετο με την όλη οικονομική συγκυρία: ο αριθμός των hedge funds με έδρα Λονδίνο αυξάνει σταδιακά τα τελευταία χρόνια και πλέον είναι εκεί το 21% του παγκόσμιου ενργητικού. (βλέπε: Το Λονδίνο ”μαζεύει” όλο περισσότερα hedge funds)

Όπως εύστοχα γράφει η LEX , "την τελευταία φορά που ο πληθωρισμός ήταν άνω του 3%, τα επιτόκια ήταν κοντά στο 10%!"

Οι προβλέψεις πλέον κλίνουν προς αύξηση επιτοκίων, διατήρησή τους και πάντως όχι μείωσή τους ακόμη!
Ίσως αυτή να είναι και η εκδίκηση των μισθωτών!

3 comments:

Anonymous said...

το μελλον σχετικα με τα επιτοκια ειναι λιγο πολυ γνωστο αναφορικα με αγγλια και ευρωπη. το θεμα ειναι τι γινεται με αμερική. εκει ειναι το μεγαλο στοιχημα

Anonymous said...

Ερώτηση: Πώς εκδικείται ο μισθωτός με την αύξηση των επιτοκίων;...gk

geokalp said...

αυξήσεις μισθωτών=f(πληθωρισμός)=f(επιτόκια)