14.5.12

Π. Μάντελσον: Να ισορροπήσουμε μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης

Υπέρ της δημιουργίας ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την επιβίωση του ευρώ, αλλά και της ισορροπίας μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης τάσσεται ο πρώην Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ και «αρχιτέκτονας» του «Νέου Εργατικού Κόμματος» της Βρετανίας Πίτερ Μάντελσον, υποστηρίζοντας ότι «η επιμονή της Γερμανίας στο πλεόνασμα του ισοζυγίου πληρωμών της είναι εξίσου επικίνδυνη για την ευρωζώνη όσο το χρέος και το πολιτικό αδιέξοδο της Ελλάδας, αλλά και το έλλειμμα της Ισπανίας».

Σε κοινό του άρθρο με τον σκιώδη βρετανό υπουργό Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος, Εντ Μπολς, στην εφημερίδα «Guardian», ο κ. Μάντελσον τονίζει ότι «η Ευρώπη κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε ένα ψευδές δίλημμα: ανάπτυξη ή μείωση του χρέους».

«Η αλήθεια είναι ότι έχει ανάγκη από έναν συνδυασμό και των δύο», λέει ο πρώην Επίτροπος, προειδοποιώντας ότι «η πολιτική επιβολής ακόμα μεγαλύτερων περικοπών και φορολογικών αυξήσεων προκειμένου να εκπληρωθούν οι διαρθρωτικοί στόχοι ελλείμματος και χρέους, ενέχει τον πραγματικό κίνδυνο να αποβεί αυτοκαταστροφική, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά» προσθέτει και συνεχίζει: «Μία συνολική στρατηγική η οποία καταπνίγει τη ζήτηση επιδεινώνει τα προβλήματα της Ευρώπης».

«Η ανάπτυξη χρειάζεται τη ζήτηση, η οποία έρχεται με την αναζωογόνηση της εμπιστοσύνης», υποστηρίζει ο βρετανός πολιτικός.

Για τον κ. Μάντελσον, «στην καρδιά των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη βρίσκεται το γεγονός ότι η ευρωζώνη δεν διαθέτει ούτε τους θεσμούς, ούτε τον πολιτικό μηχανισμό για να παράσχει εμπιστοσύνη όσον αφορά το μέλλον της».

Για να το πετύχει αυτό, τρία είναι τα ουσιαστικά βήματα που πρέπει να κάνει. Πρώτον, «μία νέα πολιτική συμφωνία». Η ΕΕ «χρειάζεται μία Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόθυμη να παρεμβαίνει και να εμποδίζει τα προβλήματα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή περιφέρεια. Χρειάζεται έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθεροποίησης ο οποίος θα είναι σε θέση να στηρίξει τη βραχυπρόθεσμη κρατική ρευστότητα και την ανακεφαλαιοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Χρειάζεται ένα συλλογικό σύστημα λήψης οικονομικών αποφάσεων», γι' αυτό, κατά τον πρώην Επίτροπο, «είναι αναπόφευκτη η στενότερη οικονομική ένωση».

Κάτι που ωστόσο προϋποθέτει ριζική αναθεώρηση του τρόπου που βλέπει η Γερμανία την ευρωζώνη.

Δεύτερον, «η Ευρώπη χρειάζεται να ενισχύσει τις δημόσιες επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη – όπως έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Για τον συγκεκριμένο σκοπό «είναι επιθυμητή η σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΚΤ».

Τέλος, ο κ. Μάντελσον υποστηρίζει ότι «σε μακροπρόθεσμο επίπεδο η ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από τις διαρθρωτικές αλλαγές, έτσι ώστε οι χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα να γίνουν πιο ανταγωνιστικές».

Καλεί μάλιστα τη Βρετανία να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο στον διάλογο που διεξάγεται για το μέλλον της Ευρώπης «και όχι να μείνει κλειδωμένη έξω από το δωμάτιο όπου θα ληφθούν οι μεγάλες αποφάσεις για θέματα που θα επηρεάσουν άμεσα τα οικονομικά μας συμφέροντα» καταλήγει.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=457526&h1=true

No comments: