8.7.08

Κάποιοι πιάστηκαν κορόιδα

Η απορία υπήρχε εδω και εβδομάδες, ίσως και μήνες.

"Οι τρελά κερδισμένοι ξένοι επενδυτές του ΧΑ κάποια στιγμή θα αποχωρήσουν, ώστε να γράψουν μέρος των κερδών τους και να καλύψουν τις πάσης φύσεως χασούρες των μητρικών."

Βέβαια, η διαδικασία δε γίνεται αυτόματα, παίρνει χρόνο. Χρόνο πολύ πήρε και η κατοχύρωση του 50% της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ.
Κι εδώ και μερικούς μήνες βλέπουμε την έξοδο.
Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις 30 Ιουνίου 2008 έφτασε το 51,5%, από 53,3% που ήταν τον Μάιο. Στις 30 Ιουνίου του 2007 η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του ΧΑ είχε φτάσει στο 50,7% και στις 30 Ιουνίου 2006 στο 41,9%.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&tag=9424&pubid=2541151

Και βέβαια, όπου υπάρχει πωλητής υπάρχει και αγοραστής.
Αγοραστές ήταν τον Ιούνιο οι Ελληνες επενδυτές με συνολικές εισροές ύψους 565,07 εκατ. ευρώ, οι οποίες αναλύονται ως εξής: 308,12 εκατ. ευρώ από ιδιωτικές χρηματοοικονομικές εταιρείες, 82,60 εκατ. ευρώ από ιδιωτικές μη χρηματοοικονομικές εταιρείες και 175,56 εκατ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές.
(ίδιο λινκ με επάνω)

Και βέβαια, δεν πείραξε ιδιαίτερα τους πωλητές η πτώση του τζίρου κατά 22% ή της κεφαλαιοποίησης όλου του ΧΑ από €178.5δις σε €130δις ή 27%...

Οι ξένοι δηλαδή μειώσαν κάπως από το peak της συμμετοχής τους, οι εγχώριοι αγόρασαν...
Το ανάποδο βλέπαμε κάθε μήνα από τον Απρίλιο 2003: οι εγχώριοι πουλούσαν, οι ξένοι αγόραζαν...
Κάποιος μου φαίνεται ότι έπιασε τον άλλο κορόιδο...

Το βασικό ερώτημα πλέον είναι μέχρι ποιου σημείου είναι αποφασισμένοι να φτάσουν.
Στο 40% που κατείχαν το 2006; Ή, ακόμα λιγότερο;
Μα, το ερώτημα είναι τι (μελλοντικά) κέρδη θα αγοράσουν...
Εάν οι προοπτικές κερδών δείξουν σημάδια φούσκας - λογικά - θα αποχωρήσουν περισσότερο.
Εάν η κάμψη των κερδών είναι παροδική, λογικά, θα φύγουν και θα ξανα-έρθουν, οι ίδιοι ή/και άλλοι.

Ας πάρουμε τον κλάδο των τραπεζών.
Τα κέρδη των ομίλων - γενικά - θα πέσουν κυρίως λόγω της εγχώριας μείωσης των χορηγήσεων και της πιστωτικής επέκτασης, καθώς οι οικονομικές δυνατότητες των έγχώριων καταναλωτών θα μειωθούν ("ύφεση", "υπερχρέωση", αύξηση % βασικών αναγκών - τρόφιμα, ενέργεια - ως προς το εισόδημα, πληθωρισμός κλπ.).
Ερωτηματικό - μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία - είναι η υποκατάσταση κερδών από το εξωτερικό, από τις αλλοδαπές επενδύσεις του κλάδου κυρίως στη Ν.Α. Ευρώπη. Εάν και αυτές δεν βοηθήσουν, μιλάμε για "ελληνική τραγωδία"...
Το πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν τα κέρδη του κλάδου θα είναι ένας καλός οδηγός για την πορεία της συμμετοχής των ξένων επενδυτών στην εγχώρια χρηματογορά, η οποία χαρακτηρίζεται κυρίως τραπεζοκεντρική.

Και βέβαια, θα υπάρξουν και δευτερεύουσες επιδράσεις, όπως η "διαφάνεια" της MiFID, οι ιδιωτικές πλατφόρμες διαπραγμάτευσης και οι αναμενόμενες αλλαγές στους δείκτες που αγοράζουν οι ξένοι (αναμένεται μείωση του αριθμού των εταιρειών που περιλαμβάνονται), οι οποίες σίγουρα συνεπάγονται περαιτέρω μείωση της συμμετοχής τους στη κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, ειδικά στα blue και μίνι-blue chips.

No comments: