22.3.13

Κύπρος: ΝΑΙ ή ΟΧΙ αδιαπραγμάτευτα


Είναι επιεικώς αστείοι όσοι πανηγυρίζουν με την απόφαση της Κύπρου, η οποία εχθές ήταν ΟΧΙ και αύριο μπορεί να είναι ΝΑΙ, μπορεί να είναι και πάλι ΟΧΙ.
Η απόφαση από μόνη της δεν σημαίνει ουσιαστικά ΤΙΠΟΤΕ.
Η απόφαση, όποια κι αν είναι, ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.
Η απόφαση, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα μέχρι και τις 4πμ του προηγούμενου Σαββάτου, δεν μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη μελλοντική εξέλιξη των πραγμάτων στο νησί.
Ο δρόμος, είτε μεσολαβήσει ένα ΝΑΙ είτε ένα ΟΧΙ θα είναι ο ίδιος.
Είναι απορίας άξιον που ακόμα και γνωρίζοντες καλά τι συμβαίνει στέκονται σε ανοησίες που απροσανατολίζουν και θυμίζουν έντονα κουβέντες οπαδών ποδοσφαίρου.

Η ευρωπαίκή γερμανική πρόταση ισοδυναμεί με απότομη διάλυση των κυπριακών ζητημάτων, στην ουσία μια πορεία προς το εκτελεστικό απόσπασμα.
Οι Κύπριοι βουλευτές, μπροστά στο αδιέξοδο, προτίμησαν μια ηρωϊκή έξοδο, κάτι σα την Έξοδο του Μεσολογγίου.
Γιατί να πεθάνουν με τον γερμανικό τρόπο και όχι με τον δικό τους; Μήπως τα κεφάλαια ή ο κυπριακός παράδεισος έχουν ελπίδες να διατηρηθούν είτε φωνάξουν ΝΑΙ είτε ΌΧΙ; Ας είμαστε σοβαροί.

Ταυτόχρονα, θεώρησαν ότι η απόφαση για ΟΧΙ θα τους έδινε μερικό χρόνο. Και έτσι έγινε. Για να λάβουν γρήγορα ειδοποίηση ότι το τελεσίγραφο λήγει την ερχόμενη Δευτέρα.

Μέχρι πριν λίγο, οι όποιες προτάσεις έχει καταθέσει η κυπριακή πλευρά, απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, όπως συνήθως γίνεται σε καταστάσεις πολέμου.
Εἰναι πολύ αστείο που κανείς δεν επισημαίνει ότι η ιδέα των Νορβηγών δεν μπορεί να ισχύει για τη Κύπρο.
Με παρωπίδες βλέπει κάποιος και δεν αντιλαμβάνεται ότι στην Ισπανία με αντίστοιχο τρόπο η κυβέρνηση πήρε μετρητά πριν μερικούς μήνες.
Είναι επιεικώς άθλιο που κανείς δε θέλει να δανείσει έναν που βρίσκεται χωρίς μετρητά αλλά διαθέτει αμύθητη περιουσία, και αυτό να βρίσκεται ΕΚΤΟΣ της συζήτησης.

Όλα δείχνουν, από την ώρα και τη στιγμή που ακούστηκαν οι φήμες για capital controls εντός ΟΝΕ, ότι η μόνη λύση που μπορεί να γίνει δεκτή είναι η άνευ όρων παράδοση, όπως συνήθισαν τη Γερμανία οι γείτονές της πριν 7 δεκαετίες.

2 comments:

ciaoant1 said...

Βάζω εδώ ένα σχόλιο μου σε άλλο Blog:
---

Ανεξαρτήτως νομίσματος, ανεξαρτήτως Γερμανίας, ανεξαρτήτως Ρωσίας, και γενικώς ανεξαρτήτως από οτιδήποτε άλλο, στην Κύπρο θα σταματήσουν να εισρέουν όλα αυτά τα κεφάλαια από το εξωτερικό ("μαύρο χρήμα").

Αυτό θα οδηγήσει στο κλείσιμο ή την συρρίκνωση πάρα πολλών επιχειρήσεων που εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από αυτό το μαύρο χρήμα ==>Η Κύπρος θα βυθιστεί σε μεγάλη ύφεση. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο, άσχετα με οποιονδήποτε άλλο παράγοντα.

Προσπερνώ τις χαζομάρες περί "διάλυσης της ευρωζώνης", κτλ (ακόμα και η έξοδος από το ευρώ για μία μεμονωμένη χώρα όπως η Κύπρος είναι πρακτικά αδύνατη, διότι απλούστατα δεν υπάρχει ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ πολιτική δύναμη που να μπορεί να το κάνει αυτό - και μη μου πείτε για το λαικό κίνημα στην Κύπρο, γιατί [ΔΥΣΤΥΧΩΣ] αυτοί πριν τους αρπάξουν τις καταθέσεις ούτε καν ασχολούνταν καλά-καλά), και λέω το εξής:

Αν η Γερμανία ήθελε, θα μπορούσε να τυπώσει μερικά δις ευρώ και να τελειώνει χωρίς πολλά-πολλά το όλο θέμα για τώρα (όπως κάνει πχ η FED στην Αμερική, η BOJ στην Ιαπωνία, κτλ).

Δεν θέλει όμως να το κάνει αυτό, δε θέλει να [υπερ]πληθωρίσει το ευρώ, θέλει να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα, κάνοντας μάλιστα και "επίδειξη ωμής δύναμης" (έβαλε χέρι στις τραπεζικές καταθέσεις). Με την κίνηση της αυτή, η γερμανία έδωσε τη χαριστική βολή στο τραπεζικό σύστημα της κύπρου, οδηγώντας στο στη χρεωκοπία, βυθίζοντας έτσι την "Κυπριακή οικονομία" σε μια μεγάλη ύφεση.

Ποιος είναι ο στόχος αυτής της κίνησης; Μία προφανής απάντηση θα ήταν τα μελλοντικά ενεργειακά αποθέματα που θα αρχίσουν υποτίθεται να βγαίνουν σε λίγα χρόνια, και που τώρα θα υποθηκευτούν, προφανώς μάλιστα σε τιμή-χώμα.

Όσο για τη Ρωσία, έχει και αυτή ενδιαφέρον για τα ενεργειακά αποθέματα, όπως και για μια βάση στην Κύπρο, γιατί απ' ότι φαίνεται θα χάσει τη μοναδική βάση που έχει στη Μεσόγειο στη Συρία, και αν συμβεί αυτό θα έχει ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ από μια νέα βάση για να την αντικαταστήσει.

Όπως και να έχει, η Γερμανία εξακολουθεί να παίρνει πάνω από τη μισή της ενέργεια από τη Ρωσία - αυτοί οι δύο δηλαδή θα τα βρουν αργά ή γρήγορα, και θα την κάνουν τη μοιρασιά. Η κίνηση της Γερμανίας να οδηγήσει την Κύπρο σε τραπεζικό κραχ-ύφεση απλά άνοιξε το δρόμο για τη ΛΕΗΛΑΣΙΑ της χώρας, και η Γερμανία με τη Ρωσία απλά "διαπραγματεύονται" για το ποιος θα πάρει τι.

Το όχι της κυβέρνησης της Κύπρου ήταν θετικό, παρότι βέβαια έγινε για να προστατέψει τα συμφέροντα της ντόπιας ολιγαρχίας (αυτά τα συμφέροντα προασπίζει άλλωστε αυτή η κυβέρνηση, εκτός και αν στ'αλήθεια είστε τόσο αφελείς ώστε να νομίζετε ότι αυτοί νοιάζονται για τον εργάτη). Έστω κι έτσι, το 'όχι' αυτό μπορεί να δώσει κουράγιο τόσο στον εργάτη της κύπρου, όσο και σε αυτόν άλλων χωρών, αν και ακόμα είμαστε πολύ πίσω, και οι περισσότεροι απλά ανησυχούν για τις καταθέσεις τους, περιμένουν να "διαλυθεί η ευρωζώνη", μπλα, μπλα, μπλα.

Όσο για την περίπτωση εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη, ούτε αυτό είναι ρελαστικό σεάνριο, διότι η αστική τάξη της Κύπρου ΔΕΝ θέλει να βγει από το ευρώ και να γυρίσει στην [πληθωρισμένη] κυπριακή λίρα: Η ντόπια αστική τάξη είπε "όχι" στο σχέδιο για κατάσχεση καταθέσεων, διότι θα έχανε ένα μέρος και των δικών της καταθέσεων (άρα ΔΕΝ τη συνέφερε αυτό το μέτρο).

Αντίθετα, η ντόπια αστική τάξη ΔΕ θέλει να φύγει από το ευρώ, διότι η κυπριακή λίρα θα πληθωριστεί, και άρα η ντόπια αυτή ολιγαρχία θα χάσει ακόμα μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων της λόγω του πληθωρισμού (αυτό παρεμπιπτόντως το ξέρουν και οι Γερμανοί/ΕΚΤ, και γι' αυτό και μπορούν να εκβιάζουν). Βέβαια, θα μου πείτε ότι εκτός από την αστική τάξη, υπάρχει και η εργατική τάξη. Και πράγματι έτσι είναι, μόνο που η εργατική τάξη είναι αδύναμη ακόμα (δυστυχώς). Άλλωστε, αν η εργατική τάξη ήταν δυνατή, δε θα έκαναν και τόσους "τσαμπουκάδες" οι "από πάνω"...

geokalp said...


χρειάζεται να προσθέσει κάποιο κάτι περισσότερο;