27.12.07

Ποια blue chips έμειναν "κολλημένα" στο... 2006

Εκτός του ράλι των 1.000 μονάδων που πραγματοποίησε η αγορά το 2007 (από τις 4.388 στις αρχές του έτους έως τα υψηλά των 5.224 μονάδων) παρέμειναν σχεδόν οι μισές μετοχές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Έκπληξη αποτελεί το ότι μεταξύ τους βρίσκονται και αρκετά blue chips παρ΄ όλο που η άνοδος της αγοράς σε μεγάλο βαθμό στηρίχθηκε στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, κινήθηκαν «κόντρα» σε εκτιμήσεις και συστάσεις αναλυτών αλλά και τις προσδοκίες των επενδυτών, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα πως συχνά ότι λάμπει δεν είναι πάντοτε χρυσός.
Συνολικά 160 τίτλοι παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών με αυτά που είχαν προσεγγίσει στο τέλος του 2006. Σε αυτές συγκαταλέγονται μετοχές του FTSE-40 που καταγράφουν απώλειες έως και 51% (στο διάστημα 29/12/06 – 24/12/07) αλλά και του FTSE-20 που έχασαν το 30% της αξίας του στο συγκεκριμένο διάστημα.
Μια από τις μετοχές που δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τη φετινή χρονιά είναι αυτή του Τιτάνα. Από τα τέλη του 2006 ο τίτλος έχει υποχωρήσει σε ποσοστό 25,10%. Αιτία, η ύφεση της αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ που επιτείνεται από τη βαθιά κρίση στον τομέα των στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου. Με την Αμερική να αποτελεί τη κύρια αγορά δραστηριοποίησης της τσιμεντοβιομηχανίας, τα μεγέθη του ομίλου επηρεάστηκαν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, κάτι που αποτυπώθηκε και στο ταμπλό. Η μετοχή υποχώρησε κάτω και από τα 30 ευρώ, υποχώρηση που αποτέλεσε ευκαιρία εισόδου επενδυτικών κεφαλαίων (όπως της Mitica) που «ποντάρουν» στο turnaround story του Τιτάνα.
Αλλά και η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες από την εισαγωγή της στο Χ.Α. πέρυσι το Μάιο. Βρίσκεται 30,1% χαμηλότερα από την τιμή που είχε τη τελευταία συνεδρίαση του 2006, ενώ έχει υποχωρήσει κάτω και από την τιμή εισαγωγής της στο Χ.Α. (τα 12,50 ευρώ). Μόλις πριν από έξι μήνες, η Goldman Sachs ανέβαζε τη τιμή-στόχο για τη μετοχή του Τ.Τ. στα 22,30 ευρώ δηλαδή 78,6% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Εξίσου σημαντική πτώση (-42,3%) έχει σημειώσει και η μετοχή της Geniki Bank. Η προοπτική εμφάνισης ζημιών για ακόμη μια χρήση επηρέασαν την πορεία της μετοχής στο ταμπλό, ενώ η τράπεζα προχώρησε σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ο τίτλος έχει επιστρέψει στα επίπεδα τιμών του Ιουλίου του 2003 δίνοντας την ευκαιρία και σε αυτή την περίπτωση να τοποθετηθούν επενδυτικά κεφάλαια στο μετοχικό κεφάλαιο του τραπεζικού ομίλου.
Από τον 20άρη, η Εμπορική Τράπεζα αποχαιρετά το 2007 με απώλειες κοντά στο 14%. Η μετοχή έχει υποχωρήσει στα 20 ευρώ (κοντά στα χαμηλά έτους των 19,18 ευρώ), επίπεδα που με μικρές διακυμάνσεις διατηρεί το τελευταίο ενάμισι χρόνο.
Αντίστοιχα, ο ΟΠΑΠ αφήνει πίσω του μια δύσκολη χρονιά που χαρακτηρίστηκε τόσο από διοικητικές όσο και λειτουργικές αλλαγές. Αποτέλεσμα ήταν η μετοχή να μην συμπεριληφθεί στους «διακριθέντες» του έτους χωρίς όμως να χάσει σημαντικό έδαφος στο Χ.Α. (-7,8% από τις 29/12/06 έως σήμερα). Αλλά και η Motor Oil επηρεάστηκε από παράγοντες όπως το αδύναμο δολάριο με αποτέλεσμα να κλείνει τη χρονιά με απώλειες 18,1%.
Σε ό,τι αφορά τον FTSE-40 η εξαγορά της Elmec Sport από τα ΚΑΕ (θυγατρική του ομίλου Folli Follie) περιόρισε ελαφρώς τη χρηματιστηριακή κάμψη της μετοχής (-25,2%). Ο τίτλος υποχώρησε ακόμη και κάτω από τα επίπεδα των 11 ευρώ και διαγραμματικά διατηρεί τα μέσα επίπεδα τιμών της τελευταίας τριετίας.
Τέλος στις μετοχές του 20άρη και του 40άρη που αφήνουν πίσω τους μια κακή χρονιά και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο 2008 συμπεριλαμβάνονται η Τεχνική Ολυμπιακή (-59,2%), Μαΐλλης (-40%), Intracom (-29,6%), Folli-Follie (-16,4%) και ΔΟΛ (-12,8%).
http://www.capital.gr/articles.asp?showlist=0&catid=5&id=416343&expand=1

Kάποιες κάτι μου λένε...
Κι από αυτές ας γράψω δύο λόγια για τον ΟΠΑΠ, από "παιχτικής" πλευράς...

Είδα ένα γράφημα με τις μεγαλύτερες λοταρίες του πλανήτη και είχε πολύ καλή θέση...
Οι τζίροι δεν νομίζω ότι έχουν βρεθεί σε κάμψη τα τελευταία χρόνια...
Κάποια στιγμή θα μπει και ο Ολυμπιακός στο στοίχημα...
Το καλοκαίρι έχουμε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου και Ολυμπιακούς Αγώνες...
Εντοπίζω τα κυριότερα πρόβληματα στην υψηλή γκανιότα σε σχέση με τον ανταγωνισμό - αφορά το στοίχημα ίσως και μόνο, το ότι ακόμα δεν μπορεί να συγκριθεί με τους Άγγλους bookies στα μονά αποδεκτά αλλά και γενικότερα στη "κουλτούρα" τους... Οι αλλαγές, οι μειώσεις αγώνων και ειδών στοιχηματισμού, εκτός από την αρνητική πλευρά προς τους "επαγγελματίες παίχτες", δεν δείχνουν ακόμα "στιβαρή" εικόνα.
Ας όψεται η "προστασία" που παρέχει ακόμα το κράτος...

Αποποίηση ευθυνών

No comments: