11.12.07

EFG: Έκλεισε ο κύκλος των χαμηλών επιτοκίων

Έκλεισε ο κύκλος των χαμηλών επιτοκίων για την αγορά, εκτιμούν διοικητικά στελέχη της EFG Eurobank - Ergasias.
Προβλέπουν ότι δεν μπορούν να εξακολουθήσουν να υπάρχουν για πολύ καιρό ακόμα στεγαστικά με επιτόκιο 3% και 3,50%, γι’ αυτό και διαβλέπουν ανοδική τάση, τόσο στη συγκεκριμένη κατηγορία όσο και σε αυτήν των επιχειρηματικών δανείων.
Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι το κόστος του χρήματος έχει ήδη ακριβύνει, από τη στιγμή που το euribor διαμορφώνεται στα επίπεδα του 4,90%. Κατά συνέπεια, ανεξάρτητα από το αν η ΕΚΤ ανακοινώσει αύξηση του δικού της παρεμβατικού επιτοκίου ή όχι, τα πράγματα δείχνουν να έχουν πάρει την ανοδική τους πορεία. Ειδικά σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, οι πληροφορίες που έχουν είναι ότι το Δ.Σ. είναι μοιρασμένο ως προς το αν πρέπει να γίνει μία κίνηση ή όχι στο μέτωπο των επιτοκίων. Δεν διαβλέπουν πάντως σημαντικές εξελίξεις μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Τι προκάλεσε όμως όλο αυτό το κλίμα στις αγορές;
Όπως θεωρούν, η βασική αιτία του κακού είναι η κρίση στην αγορά των subprime δανείων, η οποία εκτίμησαν ότι έχει πολύ μεγάλη ”ουρά” ακόμα. Το συνολικό ύψος της ζημίας αποτιμάται στα 300 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 100 - 150 δισ. εκτιμάται ότι θα τα αναλάβουν οι ίδιες οι μεγάλες ξένες τράπεζες.
http://www.euro2day.gr/articles/146304/

No comments: