19.2.12

Την αλήθεια ρε, την αλήθεια!!


Λαμόγια και ηλίθιοι νεοφιλελεύθεροι : "Πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων".
Η αλήθεια: Η Ελλάδα μένει με λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτι που έχει ως συνέπεια σε μια περίοδο μεγάλων εθνικών κινδύνων να κινδυνεύουμε να μείνουμε με κακοπληρωμένες ένοπλες δυνάμεις, με απλήρωτους διπλωμάτες και με αφύλακτα σύνορα, μουσεία και δάση.  Ήδη είχαμε αποτέλεσμα ληστείες σε μουσεία που έχουν κόστος ένα PSI. Και αυτά είναι μόνο η αρχή, σε λίγο μπορεί να χάνουμε F-16 ή και εδάφη.

Λαμόγια και ηλίθιοι νεοφιλελεύθεροι : "Αν βγούμε από το ευρώ η Ελλάδα δεν θα έχει επάρκεια ενέργειας και καυσίμων". 
Η αλήθεια:  Η Ελλάδα πριν λίγες μέρες έμεινε για ολόκληρα 8ωρα και 10ωρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, το ΙΡΑΝ είναι η τελευταία χώρα που μας δίνει πίστωση χωρίς να πληρώνουμε και απειλεί να μας κλείσει και αυτή τις στρόφιγγες. Παράλληλα διαβάστε τι δήλωσε χτες ο Τούρκος υπουργός ενέργειας (Γιλτίζ):
«Προχθές με κάλεσε στο τηλέφωνο ο Έλληνας ομόλογος μου και μου ανέφερε πως βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Με αυτά που μου ανέφερε συγκινήθηκα και δεν άντεξα, γι’ αυτό και την παράκληση του Έλληνα ομολόγου μου την έλαβα υπ’όψη μου και από το βράδυ ξεκινήσαμε και πάλι τη ροή του αερίου»
Και αυτά ΕΝΤΟΣ ευρώ.
Παράλληλα, πάλι εντός ευρώ, πολλές κατηγορίες πολιτών φτώχυναν τόσο πολύ που δεν έχουν όχι βενζίνη να βάλουν αλλά ούτε και να φάνε.

Λαμόγια και ηλίθιοι νεοφιλελεύθεροι :" Αν βγούμε από το ευρώ δεν θα έχουμε κρέας, τρόφιμα και κωλόχαρτο".
Η αλήθεια: Η Ελλάδα έχει ήδη ΕΝΤΟΣ ευρώ 98% επάρκεια εγχώριων τροφίμων. Αν βγούμε από το ευρώ, τα ξένα προϊόντα θα αποκτήσουν σε ένα βράδυ υπερτριπλασιες τιμές,  θα συμφέρει λοιπόν η επανέναρξη πολλών εργοστασίων που έκλεισαν επειδή δεν μπορούσαμε να ανταγωνιστούμε τα εισαγόμενα. Έτσι η χώρα σε 6 μήνες θα έχει μεγάλο πλεόνασμα και οι άνθρωποι θα μπορούν να γυρίσουν πιο εύκολα στην επαρχία να παράγουν αγροτικά προϊόντα και να βρουν δουλειές στις μικρές βιοτεχνίες.Ακόμη όμως και να μειωνόταν τους πρώτους μήνες οι διατροφικές μας επιλογές (μέχρι να επανασυνταχθεί η εγχώρια παραγωγή) δεν θα παθαίναμε τίποτα. Αν τρώγαμε λιγότερο κρέας για 3 μήνες καλό θα μας έκανε! Για το κωλόχαρτο δεν μπορώ να πω τίποτα γιατί είναι το ταμπού της μεταπολίτευσης.

Λαμόγια και ηλίθιοι νεοφιλελεύθεροι : "Η υποτίμηση του νομίσματος θα έκανε μικρό καλό γιατί δεν έχουμε μεγάλο εξαγωγικό παραγωγικό ιστό....η καμπύλη J.....οι ελαστικότητες....τα δίδυμα ελλείμματα... κτλ".
Η αλήθεια: "Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την ημιμάθεια επί της πραγματικής οικονομίας, όπως αυτή διαμορφώνεται στο πλαίσιο των αγορών, των ακαδημαϊκών οικονομολόγων, αυτοί μας έφεραν έως εδώ επειδή έχουν πολλές γνώσεις στην θεωρία αλλά καμία γνώση στην πράξη. Και σε αυτό φταίει το αντικείμενο των σπουδών τους και η οικονομική που αποτυγχάνει να προβλέπει και να περιγράφει την πραγματικότητα όταν γίνονται ρεαλιστικές υποθέσεις. Η Ελλάδα διαθέτει  μια τεράστια εξαγωγική "βιομηχανία" που λέγεται ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (γαμώ τα υπουργεία μου!!), ο οποίος λόγω της κατάντιας που έχει περιέλθει η χώρα και της πτώσης των άλλων δραστηριοτήτων σε λίγο θα αποτελεί άμεσα και έμμεσα άνω του 50% του ελληνικού ΑΕΠ!! Ιδίως σε μια περίοδο που οι μισές σχεδόν παραγωγικές τουριστικές μονάδες είναι κλειστές ακριβώς λόγω του ευρώ και οι οποίες θα άνοιγαν εκτός ευρώ. Παράλληλα όπως είπαμε θα αρχίσει να ανασυντάσσεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας σε άλλους κλάδους που τα τελευταία 40 χρόνια έκλεισαν λόγω αποβιομηχάνισης (ΕΟΚ, Μάαστριχ, ΟΝΕ). 

Λαμόγια και ηλίθιοι νεοφιλελεύθεροι : "Εκτός ευρώ οι βιομηχανίες μας δεν θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρώτες ύλες λόγω δραχμής και η ελάχιστη βιομηχανική μας παραγωγή θα καταρρεύσει". 
Η αλήθεια:  Ο γνωστός επιχειρηματίας Μυτιληναίος λέει ότι: "Η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν χρυσωρυχείο, γιατί θα λειτουργούσαμε με κόστη σε δραχμές και θα είχαμε έσοδα από εξαγωγές σε ευρώ ή δολάρια». Άμα λέει αυτά ο Μυτιληναίος φανταστείτε για πόσο ηλίθιο έχουν τον ελληνικό πληθυσμό για να τον παραμυθιάζουν έτσι.

Λαμόγια και ηλίθιοι νεοφιλελεύθεροι : "Μετά το μνημόνιο1 γλιτώνουμε την χρεοκοπία".
Η αλήθεια: Ο πληθωρισμός αυξάνεται, η ανεργία κάνει νέα ρεκόρ, η ανάπτυξη κάνει βουτιές, το δημόσιο χρέος απογειώνεται.

Λαμόγια και ηλίθιοι νεοφιλελεύθεροι : "Τώρα όμως στα σίγουρα, μετά το μνημόνιο2, γλιτώσαμε  την χρεοκοπία".
Η αλήθεια: Οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι και οι περισσότεροι αναλυτές λένε ότι μέσα στο ευρώ το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Και πράγματι: το δημόσιο χρέος φτάνει το 150% του ΑΕΠ, η επίσημη ανεργία φτάνει το +20% και ο κοινωνικός ιστός διαλύεται.

Λαμόγια και ηλίθιοι νεοφιλελεύθεροι : "Μετά το μνημόνιο3 γλιτώνουμε την χρεοκοπία, άλλος δρόμος δεν υπάρχει".
Η αλήθεια: Τα κονδύλια που εγκρίνουν οι Ευρωπαίοι αφορούν πλέον αποκλειστικά και μόνο το δημόσιο χρέος μας το οποίο de facto δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε ήδη από τον Μάρτιο του 2010. Ταυτόχρονα μεγάλες κοινωνικές ομάδες χρεοκοπούν χωρίς ελπίδα σωτηρίας μέσα στο ευρώ και η οικονομία πνέει τα λοίσθια.

Λαμόγια και ηλίθιοι νεοφιλελεύθεροι : "Αν η χώρα βγει από το ευρώ θα έρθουν όσοι έβγαλαν τα λεφτά τους έξω και θα αγοράσουν κοψοχρονιά τα πάντα."
Η αλήθεια: Η Ελλάδα ΜΕΣΑ στο ευρώ πουλάει κοψοχρονιά τη δημόσια περιουσία της (ΕΝΤΟΣ ευρώ) στις χαμηλότερες τιμές του χρηματιστηρίου των τελευταίων 20 ετών, ενώ όσο μειώνεται το βιωτικό επίπεδο των Ελλήνων τόσο αυτοί μετατρέπονται σε δούλους των 370 ευρώ βασικού μισθού για τις μεγάλες εταιρείες, ενώ τα ενοίκια και οι τιμές των ανώτερων στρωμάτων μένουν σε σταθερές σχετικά τιμές σε σχέση με την πτώση των μισθών. Ταυτόχρονα μέσω μνημονίων υποθηκεύουμε ακόμη και ιδιωτικές περιουσίες υπέρ των δανειστών μας που σε μια έκτακτη ανάγκη θα μπορούν να απαλλοτριώσουν μεγάλες εκτάσεις και να κατάσχουν ακόμη και σπίτια ιδιωτών. Μην μιλήσουμε για τον ορυκτό πλούτο και τα πετρέλαια-φυσικό αέριο. Κατά τα άλλα το ευρώ μας προστατεύει από την πώληση "κοψοχρονιά".

Λαμόγια και ηλίθιοι νεοφιλελεύθεροι : "Αυτά τα λένε όσοι έχουν ποντάρει στα CDS και στην χρεοκοπία της χώρας και άλλοι προδότες". 
Η αλήθεια:  Χωρίς λόγια το μέγεθος της ασχετοσύνης τους σε σχέση με την λειτουργία των αγορών....Κατά τα άλλα αναθεματισμοί χωρίς επιχειρήματα.

Λαμόγια και ηλίθιοι νεοφιλελεύθεροι : "Κόβουμε λίγο τις συντάξεις και τους μισθούς για να αποφύγουμε την χρεοκοπία".
Η αλήθεια: Η χρεοκοπία έχει ΗΔΗ συμβεί, απλά την ανακοινώνουν σε δόσεις επειδή φοβούνται μεγαλύτερες κοινωνικές αντιδράσεις. Έτσι π.χ., αντί να πούνε ότι λόγω χρεοκοπίας οι μισθοί μειώνονται κάτω από το μισό, μειώνουν σήμερα ένα 12%, σε 8 μήνες άλλο ένα 10%, σε άλλους 6 μήνες άλλο ένα 15% κτλ

Λαμόγια και ηλίθιοι νεοφιλελεύθεροι : "Ο λαός πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο για να γίνουμε δυτικοευρωπαικό κράτος".
Η αλήθεια: Φοβούνται να ανοίξουν τις αγορές και τα επαγγέλματα για να μην θίξουν τις συντεχνίες που στηρίζουν τα μεγάλα κόμματα και αντίθετα επιλέγουν να πηδάνε τους πιο χαμηλόμισθους. 

Λαμόγια και ηλίθιοι νεοφιλελεύθεροι : "Παίρνουμε μέτρα με κοινωνική ευαισθησία για τους αδύναμους και κυρίως κατά των υψηλόμισθων". 
Η αλήθεια: Γαμήσανε τους τέρμα κάτω, όσο πιο χαμηλόμισθος ήταν κάποιος τόσο μεγαλύτερο το πήδημα, όσο πιο υψηλόμισθος τόσο πιο απαλό το πήδημα. Εδώ φτάσαμε να λέμε μακάρι να είχαμε όχι έναν ιδανικό και δίκαιο σοσιαλισμό αλλά έναν νέο σκληρότερο Στάλιν για να πάρει εκδίκηση στο όνομα των νεόπτωχων και άνεργων.

Λαμόγια και ηλίθιοι νεοφιλελεύθεροι : "Μα εντέλει με το PSI γλιτώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους μας".
Η αλήθεια: Το δημόσιο χρέος δεν μπορούμε να το πληρώσουμε ήδη από το 2010. Ούτε πρόκειται να πληρώσουμε όσο θα μείνει. Και αυτό γιατί δεν βγαίνουν τα νούμερα. Δεν γλιτώνουμε λοιπόν τίποτα. Το αντίθετο συμβαίνει, μας βάζουν να πληρώσουμε σε είδος τα σπασμένα που ούτως ή άλλως πληρώνουν οι άλλοι ενώ ταυτόχρονα δεσμευόμαστε ότι κάθε μελλοντικό πλεόνασμα θα το δίνουμε στους σημερινούς δανειστές μας. Με άλλα λόγια δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε ούτε μια τίμια και απλή χρεοκοπία που θα μας ήταν βάλσαμο στις πληγές μας.

Λαμόγια και ηλίθιοι νεοφιλελεύθεροι : "Τουλάχιστον γίνονται μεγάλες αλλαγές στο σάπιο κράτος και στην κακή δημόσια διοίκηση".
Η αλήθεια:Τα ίδια πουτανόπαιδα που μπήκαν με βίσμα επί ΠΑΣΟΚ και γαμούσαν και έδερναν επί 30 χρόνια αριστερούς και δεξιούς υπαλλήλους και πολίτες, τα ίδια πουτανόπαιδα που ήταν η πρώτη γραμμή της κατάντιας του κράτους μέσω του βύσματος του ρουσφετιού και της αναξιοκρατίας, αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι ηγούνται τώρα της δήθεν κάθαρσης. Αυτοί που είναι η προσωποποίηση της σαπίλας του κράτους είναι εκείνοι που και πάλι πηδάνε όσους δεν έχουν φωνή και δικαιώματα προσποιούμενοι τους φορείς αλλαγής. Τίποτα λοιπόν δεν θα αλλάξει όσο το παρακράτος του ΠΑΣΟΚ (και της ΝΔ αργότερα) δεν βρεθεί τρόπος να εξαφανιστεί.
 
 

o GR χρησιμοποιεί κλασσική ελληνική μέθοδο για να ακουστεί: φωνάζει όσο μπορεί περισσότερο
θα ήταν άψογος εάν έβαζε λινκς σε κάθε πρόταση που έγραψε, για να βλέπαμε μετά τι θα απαντούσε ο καθείς

δεν θέλω να σχολιάσω κάτι επί των όσων λέει, διαβάστε τα και αναλογιστείτε

προκειμένου όμως να σας βοηθήσω θα ήθελα να προτείνω:
 
1. διαβάστε, ειδικά όσοι ασχολειστε με τις "αγορές", το βιβλίο 
του αμερικανοέλληνα Harry Markopolos
φαινομενικά άσχετο, το βιβλίο αποτελεί τον αγώνα ζωής του αναλυτή Harry να αποκαλύψει στην ανθρωπότητα και δη στη παγκόσμια οικονομική ελίτ το ευμεγεθές της κλασσικής απάτης τύπου "αεροπλανάκι" του πασίγνωστου "παράγοντα" Bernie Madoff
O Markopolos χρειάστηκε πέντε (5) λεπτά για να καταλάβει ότι τα νούμερα του Μπέρνυ δεν έβγαιναν και τέσσερις (4) ώρες υπολογισμών για να το αποδείξει στο χαρτί, ο πλανήτης χρειάστηκε τουλάχιστον δεκαεπτά (17) χρόνια
του βιβλίου προυλογίζει η Μπάμπς

2. ως προς το καθαρά οικονομικό κομμάτι της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, πρωτόγνωρο είναι μόνο το επίπεδο της χώρας όπου εφαρμόζεται: χώρα ΟΝΕ
ας περιγράψουμε σε δύο (2) λεπτά τι αναμένεται να συμβεί αμά την εφαρμογή των συγκεκριμένων πολιτικών, σύμφωνα με την επιστημονική τεκμηρίωση που μας παρέχει η ιστορική εμπειρία [Progress report on heterodox stabilization programs, Kiguel and Liviatan, 1992 ], ενώ σημειώνεται ότι στη περίπτωση της Ελλάδας η λέξη heterodox έχει αλλάξει σε ultraheterodox
[δική μου η προσαρμογή στα σημερινά δεδομένα]
 
Με τη μείωση των μισθών ελπίζεται ότι θα περιοριστεί ο ρυθμός του πληθωρισμού [2010: 4.7% (με ύφεση -3.5%!!!)] χωρίς ταυτόχρονα να αυξηθεί υπερβολικά η ανεργία [Νοέ 2011: 20.9%...] και μειωθεί σημαντικά η οικονομική δραστηριότητα [2011: -6.8%...] 
Στο ξεκίνημα η πολιτική αυτή φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενη ["ΓΑΠ: Πετύχαμε τη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος που έχει πετύχει ποτέ η χώρα μας, αλλά και άλλη χώρα", από €36 σε €24δισ.], με τη πάροδο όμως κάποιου χρόνου, ερχόμαστε αντιμέτωποι με θλιβερές διαπιστώσεις: ο πληθωρισμός δεν μειώνεται όσο αναμενόταν, η ανάπτυξη είναι μια πολύ αργή διαδικασία, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας είναι μικρότερη από εκείνη που είχε τεθεί ως στόχος.
Τα προβλήματα εμφανίζονται όμως περισσότερο στο ηθικό του πληθυσμού: εάν δεν πιστεύει ότι θα κερδηθεί η μάχη, δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας του προγράμματος, η εγκατάλειψη του προγράμματος ίσως είναι αναγκαστική. Σε μια τέτοια περίπτωση ο πληθωρισμός θα σημειώσει έξαρση.

3. Δείτε τι λένε οι αναλυτές ότι είναι το PSI:
 

21 comments:

archaeopteryx said...

η ενόχληση ή η σύγχηση είναι απόλυτα δικαιολογημένες και σε κάποιο βαθμό μεθοδευμένες.

Για το δικαιολογημένες: Μας έχουν μπερδέψει με την χρεωκοπία. Είμαστε χρωκοπημένη από τον Απρίλιο του 2010. Επισήμως και με βούλα. Έχουμε πάρει λεφτά από "άλλους" εκτός αγοράς, με δικές τους νομθετικές ικανότητες, και τις έχουμε εκχωρήσει τυποις και ουσία. Εσκεμμένα μπερδεύουν την χρεωκοπία με την στάση πληρωμών, και επιτέλους πήραμε χαμπάρι την σταση εξωτερικών πληρωμών και την στάση εσωτερικών πληρωμών. Επίσης είμασιε και λίγο σε θέατρο παραλόγου όπου προσπαθούν να αναδιαρθρώσουν χρέος χωρίς να γράψουν (όλοι) ζημιες, που είναι πρωτάκουστο αφού παραβιάζει και λογιστική, αλλά και το καθεστώς των ομολόγων (πχ η ΕΚΤ με το swap της έγινε α' κατηγορίας (μάλλον γιατί δεν έχει λεφτά και δεν θέλει να γράψει ζημιά)

Οι παικτες με συμφέροντα είναι, σε τυχαία σειρά, εμείς (ο λαουτζίκος), εμείς οι τραπεζες, εμείς οι κρατικοδίαιτοι, η ΕΚΤ, οι ομολογιούχοι (αγορές τις λέμε), οι ξένες τράπεζες, οι ξένες Ζήμενς-προμηθευτές, οι πολιτικοί ένθεν, ένθεν και ένθεν, η Μπουντεσμπανκ, και δενξέρω τι άλλο. Ο καθένας με την δική του ατζέντα.

Η φρίκη ειναι ότι εμάς μας εκπροσωπούν διορισμένοι (ή αγορασμένοι) μερικών ξένων και εμείς είμαστε θεατές. Λογικό δεν είναι να θυμώνουμε;

Κυριάκος said...

Λέτε χοντρές μαλακίες παιδιά. Μόλις πήραμε μια μυρωδιά τι σημαίνει χρεοκοπία και αντί να τρομάξετε λέτε εντάξει έτσι κι αλλιώς μέχρι τη μέση στα σκατά είμαστε γιατί να μη βάλουμε και το κεφάλι μέσα; Ωραίες προτάσεις, να παίρνουμε ένα δισεκατομύριο πληθωριστικές δραχμούλες που θα αξίζουν 100 ευρώ για να χαίρεται ο Μυτιλιναίος και να ζούμε από τον τουρισμό γιατί τα 600 τους φαίνονται λίγα. Συμφωνώ και επαυξάνω, να γίνουμε όλοι γκαρσόνια και καμαριέρες και να βγάλουμε τα παιδιά μας στο κλαρί να έρχονται οι παιδεραστές για σεξοτουρισμό. Θα έχουμε μεγάλη επιτυχία.

Μερικές φορές λέω πως μας αξίζει να χρεοκοπήσουμε για να δω τι θα λένε οι ηλίθιοι μετά. Ξέρω φυσικά τι θα λένε, πως πεινάμε γιατί οι κακοί νεοφιλελεύεθεροι δεν αξιοποίησαν τη χρυσή ευκαιρία της χρεοκοπίας.

Greek Rider said...
This comment has been removed by the author.
geokalp said...

αρχαίε

δεν ξέρω εάν είναι διορισμένοι, αγορασμένοι ή οτιδήποτε άλλο
ξέρω όμως ότι εάν είχαμε κάνει μετεγγραφή ΤΟΥΡΚΟΥΣ ή ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΥΣ διπλωμάτες για διαπραγματευτές,θα είχαμε πετύχει πολλά περισσότερα
αποκλείεται να μας είχαν ξεσκίσει έτσι

τα όσα περιγράφεις περί σύγχυσης μάλλον είναι κλασσική αντιμετώπιση του κακομαθημένου λαού

Greek Rider said...

Κυριάκο το να μιλάς για τον τουρισμό και να αναφέρεσαι σε παιδεραστία και σεξοτουρισμό δείχνει την ένδεια επιχειρημάτων της πλευράς σου.

Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν επιχειρήματα και είναι όλα πολιτικά, κανένα οικονομικό.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε κάποιος να πει για την διεθνή θέση της Ελλάδας και τις διεθνείς απειλές στην κακόφημη γεωπολιτική γειτονιά μας.

Θα μπορούσε να πει για την πολιτική τάξη και την κακή ποιότητα των πολιτικών μας που θα μπορούσαν να κυλήσουν στον λαϊκισμό με μεγάλη ευκολία. Και αυτό θα το δεχόμουν.

Κανείς όμως δεν λέει αυτά. Όλοι λένε σαχλαμάρες.

Το να υποτιμούμε πάντως την αξία του τουρισμού στην οικονομία της Ελλάδος δείχνει μεγάλη ασχετοσύνη και μεγάλο πανικό από ανθρώπους που βλέπουν από πολύ ψηλά και απομακρυσμένα την πραγματικότητα με κιάλι.

Σημείωση: το πρώτο μου μηχανάκι ως Greek Rider το πήρα ως σερβιτόρος σε ξενοδοχείο σε ηλικία 16 ετών και από εκεί μάζεψα και αρκετά λεφτά και για τις σπουδές μου.

Οι περισσότεροι φίλοι μου δουλεύουν σε ξενοδοχεία και είναι όλοι αξιοπρεπείς και έχουν ζήσει καλές ζωές.

Τα επιχειρήματα κατά του τουρισμού πιάνουν μόνο σε όσους δεν ξέρουν.

geokalp said...

Κυριάκο

δεν ξέρω εάν έχουμε μυρωδιά, ίσως του χρόνου που οι μισοί βρεφικοί σταθμοί δε θα λειτουργούν και τα μισά σχολεία δε θα έχουν πετρέλαιο να είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι

χωρίς να είμαι ο gr ώστε να ξέρω τι ακριβώς σκέφτεται, δυστυχώς για μένα, έχω πάντοτε φιλοσοφία να ψάχνω να βρω λύση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζω έτσι ώστε να μην το ξαναβρώ μπροστά μου
εννοείται πως δεν είναι η καλύτερη τακτική, εννοείται πως δεν είναι εύκολο να το κάνεις αυτό εάν έχεις 11εκ κόσμου από κάτω

όμως, τα περισσότερα από τα όσα περιγράφονται, και μερικά ακόμα, δείχνουν ότι τα πράγματα είναι μάλλον χειρότερα από ότι παρουσιάζονται [ήτοι, ΖΟΥΜΕ ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ] απο μμε κλπ, ενώ από την άλλη δεν έχουμε κανένα από τα θετικά που έχει η έλευση μιας χρεοκοπίας, πχ ανακούφιση από την απώλεια του βάρους, οικονομικού και ψυχολογικού
μάλιστα, τα πράγματα έχουν πάει κάπως πιο πέρα και οι συνέπειες της μη χρεοκοπίας θα είναι αισθητές για τουλάχιστον μέχρι το 2022, ενώ η αποπληρωμή της θα συνεχιστεί για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια (από το 2012)
ταυτόχρονα, βομβαρδιζόμαστε από συμφωνίες που το μόνο που δείχνει ότι θα καταφέρουν είναι να στείλουν την επίλυση του προβλήματος στο ..2020
λες και δε θυμόμαστε ότι ο ΔΟΕ του 1897 κράτησε μέχρι 1940, και συνεχίστηκε μέσω της αμερικανικής αποστολής μέχρι το 1978!

σε σχέση με τους νεοφιλελεύθερους, ανέβασα ένα λινκ [Progress report on heterodox stabilization programs] που αποτιμά παρόμοια οικονομικά προγράμματα της εποχής των '80ς [ΟΛΑ ΡΟΔΙΝΑ ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ, Ο ΚΑΚΟΣ ΑΝΤΡΕΑΣ ΕΦΤΑΙΓΕ ΓΙΑ ΟΛΑ!]
η αποτίμηση δείχνει πόσο καλά τα πήγαν οι νεοφιλελεύθεροι

[σημ. τότε επέβαλλαν στασιμότητα μισθών εν μέσω πληθωρισμού 20% (ή και 70%-300%),
σήμερα μειώνουν μισθούς 20% εν μέσω πληθωρισμού 2-5-9%
οι ιδιωτικοποιήσεις και τότε και τώρα]

geokalp said...

GR

έχει κι άλλα λινκς ;)

geokalp said...

ενα λινκ για να βρίσκεται

UCLA Law Review
The Morality of Strategic Default
http://www.uclalawreview.org/wordpress/?p=1527

geokalp said...

GR

θα μπορούσαμε να κάνουμε ωραίες κουβέντες για το τουρισμό και τις δυνατότητες του

ένα θα γράψω: ζητούν επιδότηση οι ξενοδόχοι της Κρήτης για να φτιάξουν μια σειρά ταινιών ώστε οι τουρίστες να βλέπουν, χωρίς να χρειάζονται να ..διαβάζουν (δύσκολα πράγματα!) τι μπορούν να κάνουν στο νησί και να θέλουν να ξανάρθουν
ή μήπως έχει χώρο προβολής κοντά στους Δελφούς;

όσο για "τα γκαρσόνια": αυτό είναι από τα βασικά προβλήματα, ΔΕΝ παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας
γιατί οι τιμές έχουν πέσει αρκετά (για τους ξένους)

Greek Rider said...

geokalp ακριβώς όπως πολύ σωστά λες δεν προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μας έρχονται τα φτωχαδάκια που έχουν μεγάλη ευαισθησία στην πτώση των τιμών.

Μια έξοδο από το ευρώ θα δημιουργούσε τέτοιο επιπρόσθετο τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα που θα βούλιαζε η Ελλάδα για μια 10ετία.

Πρώτα μας φόβισαν ότι εκτός ευρώ δεν θα έχουμε κωλόχαρτο και τώρα ότι ο τουρισμός θα κάνει τα παιδιά μας πόρνες... Τι να πω ρε γαμώτο!

Κυριάκος said...

Ο τουρισμός είναι το 15 - 18% του ΑΕΠ. Αν φτάσει ο τουρισμός το 50% του ΑΕΠ θα είμαστε τόσο φτωχοί που πραγματικά θα πουλάμε τα παιδιά μας στους τουρίστες, γιατί για να συμβεί αυτό αφενός θα πρέπει το ΑΕΠ να συρρικνωθεί δραματικά αφετέρου ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας να εξαφανιστούν από το χάρτη, που σημαίνει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι ακόμα. Επιπλέον, ο τουρισμός είναι υπηρεσία χαμηλής εξειδίκευσης και βασικά ραντιέρικη. Πουλάς ήλιο και θάλασσα, όχι κανενός είδους τεχνογνωσία. Προσανατολίζοντας την οικονομία σου στον τουρισμό το μόνο που θα κατάφερεις είναι να υποβαθμίσεις τις γνώσεις και τις δεξιότητες των πολιτών σου, την παιδεία σου και τις προοπτικές της χώρας σου (αυτό εννοούσα λέγοντας πως θα γίνουμε γκαρσόνια και καμαριέρες). Το επιχείρημά μου λοιπόν (γιατί δεν εκπροσωπώ καμία πλευρά) είναι πως η πρόταση να κάνουμε τον τουρισμό 50% της οικονομίας είναι συνταγή μαζικής φτώχειας και οπισθοδρόμησης. Εδώ που τα λέμε, είναι μια τυπική πρόταση της υπερσυντηρητικής Ελληνικής αριστεράς.

Σόρυ αλλά δεν με ενδιαφέρουν αυτά που γράφει η Cynical. Δυστυχώς, όπως και εσύ, τη μέρα που υπογράφηκε το μνημόνιο έχασε την επαφή της με την πραγματικότητα και τον ορθό λόγο. Η ελληνική δημόσια διοίκηση δεν είναι υπερβολικά μεγάλη ή υπερβολικά ακριβή αλλά είναι υπερβολικά αντιπαραγωγική, για την ακρίβεια είναι τριτοκοσμική. Η καθημερινή εμπειρία το λέει στον καθένα και η στατιστικές της παραγωγικότητας της δημόσιας δαπάνης το πιστοποιούν. Δυστυχώς η Ελληνική αριστερά στην υστερία της αρνείται να παραδεχτεί αυτή την πραγματικότητα, προσπαθεί να τη συγκαλύψει μαγειρεύοντας τα νούμερα και αντιδρά στις παραμικρές προσπάθειες εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού επαναλαμβάνοντας αυτιστικά πως "οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν φταίνε για την κρίση οπότε δεν πρέπει να πληρώσουν", ακόμα και όταν μιλάμε για αυτονόητα πράγματα όπως η καταγραφή των ΔΥ και το ενιαίο μισθολόγιο.

Κυριάκος said...

Δεν αμφιβάλλω πως για κάποιους επιχειρηματίες θα ήταν πολύ βολική η δραχμή. Αυτό τι σημαίνει, πως θα μας έλυνε όλα μας τα προβλήματα; Μήπως ήμασταν παράδεισος του καπιταλισμού πριν το ευρώ; Το ξέρεις πολύ καλά πως σε συνθήκες νομισματικής αστάθειας το συναλλαγματικό ρίσκο κάνει πολύ ακριβές τις επενδύσεις, κάτι που από μόνο του εξανεμίζει μέρος του οφέλους. Επιπλέον, τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας είναι διαρθρωτικά, υπήρχαν πριν από το ευρώ και πάντα εμπόδιζαν την ανάπτυξη της χώρας. Δεν είμαστε Αμερική, με παραγωγικότητα στην κορυφή του κόσμου όπου μια υποτίμηση του δολλαρίου μεταφράζεται σε αύξηση των εξαγωγών. Τα διαρθρωτικά προβλήματα όχι μόνο δε θα μας τα λύσει η δραχμή αλλά θα τα χειροτερέψει γιατί αν αυτη τη στιγμή επιστρέψουμε στο δικό μας νόμισμα στην πολιτική θα κυριαρχήσουν εθνο-λαϊκίστικες δυνάμεις που πιθανότατα, μέσα στη δραματική πολιτική αστάθεια, θα στραφούν στην παραδοσιακή τακτική της εξαγοράς ψηφοφόρων για να θεμελιώσουν τις δυνάμεις τους. Οποιεσδήποτε προσπάθειες γίνονται τώρα - με τον γερμανικό βούρδουλα - να ξεθεμελιωθεί το πελατειακό κράτος, η ενδημική διαφθορά και τα χαλαρά εργασιακά ήθη στο δημόσιο θα ανατραπούν με συνοπτικές διαδικασίες. Το κράτος θα γίνει ακόμα χειρότερο από πριν και, με το τραπεζικό σύστημα κρατικοποιημένο, θα γυρίσουμε στις εποχές του Μαυρογιαλούρου θα περιμένουμε από τον Γκρούεζα να μας δώσει κανένα μεροκάματο για να ζήσουμε.

Για το υποτιθέμενο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας: Μπορείς να μου πεις τι έχει πουληθεί μέχρι τώρα; Ένα πράγμα θέλω, μόνο ένα. Γιατί δυο χρόνια τώρα όλο την ξεπουλάμε αυτή τη ρημάδα τη δημόσια περιουσία και όλο εδώ είναι. Μετά μας φταίει ο νεοφιλελευθερισμός τρομάρα μας.

Σχετικά με την επάρκεια και τις ελλείψεις: Τα εργοστάσια δεν ανοίγουν από τη μια μέρα στην άλλη, εξάλλου τα τρόφιμα δεν παράγονται στα εργοστάσια αλλά στα χωράφια και θέλουν εργαλεία, καύσιμα, σπόρους κλπ. δηλαδή κεφάλαιο και φυσικά χρόνο. Σε περίπτωση χρεοκοπίας δεν θα έχουμε ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο.

@geokalp
Ναι, ζούμε τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας και βλέπουμε πως είναι δραματικές. Φυσικά μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερες γιατί υπάρχει απόσταση από περιστασιακές ελλείψεις μέχρι τα άδεια σούπερ μάρκετ και το δελτίο. Αυτό που διαπιστώνουμε αυτή τη στιγμή είναι πως οι προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας δεν είναι κινδυνολογίες όπως μας λέει ο GR και η παρέα της δραχμής. Αυτό θα έπρεπε να σε κάνει να θέλεις να αποφύγεις τη χρεοκοπία, όχι να την επιδιώκεις. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική σου. Αυτό που λες είναι "όλα πάνε κατά διαόλου, ας τα γαμήσουμε τελείως να τελειώνουμε." Δε νομίζω.

geokalp said...

GR

μία από τις βοήθειες που μπορεί να έχεί η χώρα είναι η εισροή 25εκ τουριστών πχ το 2012 ή το 2013 (από ρεκόρ 18)
εννοείται πως με δρχ το νούμερο μπορεί να χτυπήσει 30

geokalp said...

Κυριάκο

"ο τουρισμός είναι υπηρεσία χαμηλής εξειδίκευσης"
δεν είναι

πχ
η Κρήτη δεν παρέχει προϊόν "κρητική κουζίνα", μόνο σκόρπια (εννοείται πως σε ολάκερη Κρήτη δεν υπάρχει σχολή μαγείρων με ειδίκευση στη κρητική κουζίνα, μιλάμε για τη περιοχή-πρότυπο στα 80ς του πλανήτη σε διατροφή σε σχέση με προσδόκιμο ζωής)

επιπλέον, τα ξενοδοχεία ως εταιρείες είναι ο Νο.1 κλάδος παγκοσμίως ως προς την έκταση που καλύπτουν οι δραστηριότητές του
τι σημαίνει αυτό: εάν υποθέσουμε ότι το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας εκτείνεται σε μια κλίμακα 0-100,
πχ οι τράπεζες καλύπτουν το 30%, οι κατασκευαστικές το 35%, τα ξονοδοχεία είναι στο 70-80% αφού ασχολούνται από τα χρηματοοικονομικά, τα κατασκευαστικά, μέχρι τα μασαζ και τα σπα, το γκολφ, τα ιδιωτικά αεροδρόμια κλπ κλπ κλπ
η παρένθεση κλείνει με το σλόγκαν που έπαιξε "ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας"

ο σκοπός δεν είναι να φτάσει ο τουρισμός το 50%ΑΕΠ αλλά να είναι η εξειδίκευση της χώρας, ειδικά εφόσον πρόκειται για εξαγώγιμο προϊόν (ήτοι ο τουρίστας πρέπει να έρθει εδω για να το έχει)

geokalp said...

Κυριάκο

όσον αφορά τη δημόσια διοίκηση, οι υπάλληλοι ευθύνονται λιγότερο από τους εργοδότες τους, όπως συμβαίνει σε όλες τις επιχειρήσεις δημοσίου/ιδιωτικού τομέα παγκοσμίως

geokalp said...

Κυριάκο

όπως το θέτεις για δρχ-πολιτικούς δε μπορώ να διαφωνήσω: εξού και το "εγώ δε πάω στη δραχμή με εσάς αρχηγούς"
εννοείται πως και ο gr βλέπει θετικά στις μεταρρυθμίσεις που προσπαθεί να εισάγει το μνημόνιο, πχ κλειστά επαγγέλματα

geokalp said...

επειδή καθυστερούν να πουλήσουν τις πρώην ΔΕΚΟ (ήτοι κρατικές υποδομές) δε σημαίνει ότι δε θα ολοκληρωθεί
έχει ξεκινήσει από το 1993
σιγά που δε θα γίνει

το επιχείρημα καθυστέρησης είναι ορθό: δεν πιάνουν τιμές

geokalp said...

επάρκεια

"Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, η εγχώρια ανθρώπινη κατανάλωση κρέατος το 2010 εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στους 905,3 χιλ. τόνους, μειωμένη κατά 0,9% έναντι του προηγούμενου έτους. Η καθαρή εγχώρια παραγωγή ανήλθε σε 503.300 τόνους το 2010, οι εισαγωγές σε 432.000 τόνους και οι εξαγωγές μόλις που άγγιξαν τους 30.000 τόνους. "
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=444399

905,000 / 11εκ = 82κιλά / άτομο / έτος
ήτοι ένα πιάτο κρέας ανά δύο ημέρες ανά άτομο

503.300 / 11 εκ = 45κιλά / άτομο / έτος
ήτοι ένα πιάτο κρέας ανα τέσσερις ημέρες

geokalp said...

Κυριάκο

υπάρχει και μία ακόμα λογική στο "Αυτό θα έπρεπε να σε κάνει να θέλεις να αποφύγεις τη χρεοκοπία"

ζω τα αρνητικά της, κανένα από τα θετικά της και χωρίς ορατό τέλος για τα αρνητικά της, οπότε υποθέτω ότι είναι μαθητικά βέβαιο να φτάσω στην εξίσωση των δύο
πάλι θα μείνω με λιγότερα, μπορεί και με τίποτα
κάτι πρέπει να αλλάξει μπας και το μέλλον αλλάξει

έχω γνωρίσει μερικούς ανθρώπους που έχασαν τα πάντα αλλά συνεχίσαν
και θα σου πω τι μου είπε ένας κύπριος: "το 1974 οι άνθρωποι έφυγαν από τα σπίτια τους με όσα φορούσαν, η κυπριακή οικονομία ξεκίνησε και πάλι να αναπτύσσεται κάποια στιγμή"

Κυριάκος said...

Geokalp
Με σχολές μαγείρων δεν πας μπροστά. Οι τουριστικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου δεν είναι υπηρεσίες υψηλής τεχνογνωσίας. Η Ελλάδα έχει μια αναπτυγμένη οικονομία που είναι όμως χαμηλά σε παραγωγικότητα και καινοτομία (δες τις αναλυτικές εκθέσεις του WEF, δεν τα βγάζω από το μυαλό μου). Τίποτα από τα δύο δεν θα βελτιώσεις αν επενδύσεις σε ξενοδοχουπαλλήλους και μάγειρες. Εξάλλου ότι πάρεις εσύ θα πρέπει να το χάσει κάποιος άλλος και δεν είσαι ο μόνος με μαγαζί γωνία. Τα ποσοστά που δίνεις για τα ξενοδοχεία είναι υπερβολικά. Το νούμερο που έδωσα για το ποσοστό του ΑΕΠ που αντιπροσωπεύει ο τουρισμός στην Ελλάδα (μια κατεξοχήν τουριστική χώρα) τα έχει όλα αυτά που λες μέσα, δεν είναι μόνο εισιτήρια και ξενοδοχεία. Στη συζήτηση για τις ελλείψεις εξακολουθείς να παραβλέπεις το "πόσο". Το ζήτημα δεν είναι απλά έχω/δεν έχω ελλείψεις αλλά πόσο μεγάλες είναι. Λες πως βλέπεις τα αρνητικά της χρεοκοπίας και σου απαντώ (για ακόμα μια φορά): Όχι δεν τα βλέπεις, μόνο μια ματιά έριξες. Είναι βέβαιο πως πληθωριστικές δραχμούλες δεν θα δέχεται κανένας εκτός οπότε οι εισαγωγές θα μειωθούν περισσότερο και με τις τράπεζες διαλυμένες οι επενδύσεις που χρειάζονται για να ανταποκριθεί η εγχώρια παραγωγή στη ζήτηση θα αργήσουν πολύ να στηθούν και να αποδώσουν. Τα πράγματα λοιπόν είναι βέβαιο πως θα γίνουν πολύ χειρότερα πριν γίνουν καλύτερα. Αυτό που βλέπεις τώρα είναι μόνο μια ένδειξη για αυτά που σε περιμένουν μετά τη χρεοκοπία, μια ένδειξη όμως σαφής που θα έπρεπε να πείσει τους πάντες πως οι προειδοποιήσεις δεν είναι απλή κινδυνολογία.

Η συζήτηση δεν έχει τέλος αλλά η ουσία είναι μία: Υπάρχουν επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές. Υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές είτε αρέσει στον GR είτε όχι, όπως φυσικά υπάρχουν και λαμόγια (το γεγονός ας πούμε ότι ο Κουρής συμμερίζεται τις απόψεις του GR δεν φαίνεται να τον απασχολεί). Είναι ενδιαφέρον και εποικοδομητικό να συζητάμε αν και είναι ατελέσφορο γιατί το κόστος και το όφελος της κάθε πρότασης δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια. Είναι όμως ανήθικο όσο και ανόητο να αποκαλούμε την άλλη πλευρά "λαμόγια και ηλίθιους νεοφιλελεύθερους" και είναι ακόμα περισσότερο ανήθικο και ανόητο να παριστάνουμε όλοι πως έχουμε τη μαγική λύση που θα μας βγάλει από την κρίση χωρίς κόπο και πόνο και αυτά ακριβώς κάνουν ο GR και οι λοιποί "αριστεροί" από την αρχή αυτής της υπόθεσης.

geokalp said...

δεν έχει σχέση με "σχολές μαγείρων" έχει σχέση με στρατηγική για το τουρισμό
η Κρήτη δεν έχει ταυτότητα, οι τουρίστες έρχονται να φάνε κάτι κρητικό και τρώνε σούσια, τρώνε πρωϊνό βάφλα!!! και όχι μπουγάτσα Χανίων...
εκεί έχουμε άχρηστο ιδιωτικό τομέα

"Τα ποσοστά που δίνεις για τα ξενοδοχεία είναι υπερβολικά"
βρες μου εσύ άλλη εταιρεία που απασχολεί περιοδικά κηπουρό, μηχανικούς, νομικούς συμβούλους, global marketeer, οδηγό λεωφορείου, ναυαγοσώστη, ανιματέρ, εισάγει κρέας από το Σουδάν, λάμπες κινέζικες, επιδοτήθηκε για κεραία κινητής τηλεφωνίας, γκρεμίζει-χτίζει, νοικιάζει γήπεδα τέννις και μεγάλο ποσοστό των υπαλλήλων της συννενοείται σε 3 ξένες γλώσσες
στο εξωτερικό θα υπάρχουν και πιο εξτρήμ

για τα υπόλοιπα λες πολλά και μεστά

δε νομίζω να υπάρχει κάποιος που να επιθυμεί να μειωθεί το βιοτικό του επίπεδο
κατ' επέκταση θέλουμε κάτι που να δείχνει το μέλλον, δε νομίζω να το βλέπει κάποιος όταν δεν το βλέπει η Ιαπωνία που είναι ένα στάδιο πιο μπροστά

εννοείται πως η απόφαση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφορά 11εκ ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων είναι αδύναμοι ήδη από το 2008

το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συμβιβαστείς με ότι υπογράψουν οι διαπραγματευτές σου