2.4.13

Αξιωματικός της γερμανικής αστυνομίας, κομισάριος στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου

Από αύριο έως το τέλος Σεπτεμβρίου ένας αξιωματικός της γερμανικής αστυνομίας χωρίς στολή θα βρίσκεται καθημερινά σε διατεταγμένη υπηρεσία με βάση τη σχετική εντολή του έχει στείλει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στην τοπική γενική αστυνομική διεύθυνση.
Σύμφωνα με το κείμενο της διαταγής, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πατρίς» και αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα cretalive, ο Γερμανός αξιωματικός δεν θα οπλοφορεί, θα έχει συμβουλευτικό ρόλο, όχι όμως και επιχειρησιακά καθήκοντα. Επίσης, θα είναι γνώστης της ελληνικής γλώσσας.
Μεταξύ των καθηκόντων του, σύμφωνα πάντα με τη διαταγή, θα είναι η συνδρομή του προσωπικού του τμήματος αερολιμένα εφόσον του ζητηθεί στον έλεγχο των πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. Παράλληλα, θα είναι ο σύνδεσμος με τη Γερμανία ώστε να μπορεί να παίρνει στοιχεία και να τα διαθέτει στην ελληνική αστυνομία σε περιπτώσεις που χρειάζεται αυτού του είδους η μεσολάβηση.
Ακόμη, ο Γερμανός αξιωματικός «δύναται να βοηθά στην αναγνώριση και στην αποτροπή εγκλημάτων λαθροδιακίνησης ατόμων που έχουν προορισμό τη χώρα του». Επίσης, θα μπορεί να παρακολουθεί τη διαδικασία επιβίβασης στα αεροσκάφη, συνοδευόμενος από αστυνομικούς του τμήματος αεροδρομίου. Ακόμη, ο συντάκτης της διαταγής αναφέρει ότι ο αλλοδαπός αστυνομικός θα πρέπει εγγράφως προς τον αξιωματικό υπηρεσίας κι εκείνος προς το διοικητή του τμήματος να αναφέρει τα αιτήματα του σχετικά με τις κινήσεις του στο πλαίσιο πάντα των καθηκόντων του.
Σημειώνεται ότι αν και η αστυνομική διεύθυνση Ηρακλείου είχε ερωτηθεί για την τοποθέτησή του στο Ηράκλειο και είχε απαντήσει αρνητικά, το Α.Τ αερολιμένα σε έγγραφη απάντησή του στο ίδιο ερώτημα, έδωσε το «πράσινο φως». Αναφορικά με το χώρο όπου θα εργάζεται ο άνθρωπος αυτός, στη διαταγή του Αρχηγείου δεν υπάρχει απάντηση ως προς αυτό. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στο αεροδρόμιο Ηρακλείου έχει προβλεφθεί γραφείο. Αξιωματικοί που ρωτήθηκαν δεν επιβεβαίωσαν την πληροφορία αυτή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα έχει γραφείο δικό του στους χώρους του ΚΑΗΚ και πως τους είναι άγνωστο πού θα εργάζεται.
Σε κάθε περίπτωση ο ερχομός του δημιουργεί πολλά ερωτήματα σε πολλούς αξιωματικούς της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. Όπως λένε μάλιστα χαρακτηριστικά πολλοί αστυνομικοί «το γεγονός ότι επελέγη ένας Γερμανός αστυνομικός που μιλάει ελληνικά δεν είναι τυχαίο. Η διαταγή του Αρχηγείου μπορεί να παρουσιάζει στο προσκήνιο τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά αυτού του ανθρώπου, στο παρασκήνιο όμως είναι πολύ πιθανόν τα πράγματα να είναι διαφορετικά».

http://www.iefimerida.gr/news/98065/%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B7%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85


No comments: