30.4.13

Ο Σαμαράς στο Αζερμπαϊτζάν

Με την απόφαση να πραγματοποιηθεί κοινό υπουργό συμβούλιο στα πρότυπα του κοινού υπουργικού συμβουλίου που έγινε με την κυβέρνηση της Τουρκίας, ολοκληρώθηκαν οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών στο Αζερμπαϊτζάν με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ο κύριος Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας και συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Μπακού και οι ημερομηνίες θα οριστούν δια της διπλωματικής οδού.

Στις συνομιλίες κυριάρχησε το θέμα της ενέργειας και ειδικότερα ο αγωγός φυσικού αερίου TAP ο οποίος αν επιλεγή από την κοινοπραξία που διαχειρίζεται το κοίτασμα, θα διασχίζει όλη τη Βόρειο Ελλάδα, προσφέροντας 2.000 θέσεις εργασίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Elmar Mammadyarov, όταν ρωτήθηκε μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, δήλωσε ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στην ενέργεια.

Απέφυγε όμως να πει αν προτιμά τον αγωγό TAP ή τον ανταγωνιστικό αγωγό Nabucco West καθώς την τελική απόφαση θα λάβει η κοινοπραξία Shaz Deniz, μέτοχοι της οποίας είναι η BP, η Stratoil αλλά και η Αζέρικη SOCAR.

http://www.euro2day.gr/news/highlights/121/articles/774681/Article.aspx

No comments: