26.4.13

BoJ: Επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό έως το 2016

Την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία θα ανέλθει στα επιδιωκόμενα επίπεδα του 2% στις αρχές του 2016 διατύπωσε σήμερα η Τράπεζα της Ιαπωνίας, ως αποτέλεσμα των πρωτοφανών μέτρων χαλάρωσης που δρομολογεί.
Στην εξαμηνιαία έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα, η BoJ προβλέπει ο δομικός πληθωρισμός -από τον οποίο εξαιρούνται τα τρόφιμα- θα ανέλθει στο 1,9% το οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο 2016. Εκτιμά, επίσης, ότι εντός του εξαμήνου μετά τον Μάρτιο 2016 είναι πιθανό ο πληθωρισμός να υπερβεί το 2%.

Επιφυλάξεις διατηρούν, ωστόσο, δέκα αναλυτές που ερωτήθηκαν σχετικά από το Reuters, οι οποίοι εκτιμούν ότι το οικονομικό έτος 2015/2016, ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 1%.
«Ακόμη και με μια ιδιαίτερα αισιόδοξη πρόβλεψη, δύσκολα μπορεί να περιμένει κανείς ότι ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία θα ανέλθει στο 2% μέσα σε δύο χρόνια. Η BoJ θα πρέπει να υιοθετήσει μια αρκετά διαφορετική λογική από αυτή του παρελθόντος και να εξηγήσει γιατί θεωρεί ότι ο στόχος είναι εφικτός», σχολιάζει στο Reuters η Γιούνκο Νισιόκα από τη RBS Securities.
«Εάν πληθαίνουν τα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η πρόοδος ως προς την επίτευξη του στόχου είναι πολύ αργή, η κεντρική τράπεζα ίσως αναγκαστεί να λάβει νέα μέτρα χαλάρωσης στην τριμηνιαία ανασκόπηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο».

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/645580

No comments: