5.1.07

Βιοτεχνολογία - GM

Η τροφή είναι τα άλφα και το ωμέγα του ανθρώπου.
Οι δυτικές ανεπτυγμένες κοινωνίες κατανοούν το θέμα και επιθυμούν να συμπαρασταθούν και σ' αυτό τον τομέα στους λιγότερο ευνοημένους συνανθρώπους τους, οι οποίοι κατοικούν κυρίως στην Αφρική. Η βιοτεχνολόγια (βλέπε μεταλλαγμένα - GM food) είναι μιας πρώτης τάξεως επιστήμη που μπορεί να δώσει λύση "για να μασήσουν δυο μπουκιές φαϊ και οι Αφρικανοί". Περιλαμβάνει χρονικά πρώτα τα σιτηρά όπως η σόγια και το καλαμπόκι αλλά και τη πολύ δημοφιλή στην χώρα μας "ντομάτα" παντός καιρού και εποχής.
Η μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο είναι η Μonsanto - βλέπε www.monsanto.com και http://en.wikipedia.org/wiki/Monsanto - με έτος ίδρυσης το 1901(!) στο St. Louis, Missouri, αμερικανικός νότος γαρ.
Η είδηση των τελευταίων ημερών είναι ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) της Αμερικής έκρινε ότι το κρέας και τα γαλακτοκομικά από κλωνοποιημένα ζώα δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα συμβατικά. Η FDA αναφέρει στην απόφασή της ότι τα προϊόντα κλωνοποιημένων ζώων θα πωλούνται χωρίς ειδική σήμανση - "είναι εξίσου ασφαλή για κατανάλωση".
Από την άλλη, οι οργανώσεις Center for Food Safety και Consumer Federation of America - αμερικανικές και αυτές - υποστηρίζουν ότι εκκρεμούν ζητήματα ασφάλειας και ηθικής και οτι η FDA αγνοεί επιστημονικές έρευνες που έδειξαν ότι μεγάλο ποσοστό των κλώνων πεθαίνει σε νεαρή ηλικία ή παρουσιάζει σοβαρά αναπτυξιακά προβλήματα. Πάντως, οι ανωμαλίες αυτές δεν έχει βρεθεί - ακόμα - να επηρεάζουν την ποιότητα του κρέατος ή να εγκυμονούν κινδύνους για τον άνθρωπο.
Η Ευρώπη έχει αντισταθεί σθεναρά μέχρι σήμερα στα μεταλλαγμένα και την ίδια πρακτική φαίνεται ότι θα ακολουθηθεί και στα κλωνοποιημένα. Μέχρι πότε όμως;
Ελπίζω όλοι να καταλαβαίνουν ότι η σίτιση των Αφρικανών δεν έχει καμία σχέση με το θέμα μας... όλα έχουν να κάνουν με το κέρδος ακόμα κι αν στη θέση των δύσμοιρων συνανθρώπων μας βρισκόμαστε εμείς! Οι προηγμένοι(!) λαοί της Δύσης!

Τι σχέση όμως έχουν όλα αυτά με τα δικά μας;

Με μια νέα "πατέντα" Νορβηγοί ιχθυοκαλλιεργητές - τύπου Trond Sollied - κατάφεραν να μειώσουν το κόστος παραγωγής αλλά και επιτύχουν μεγαλύτερα μήκη κατά την παραγωγή σολωμού. Μέρος της πατέντας χρησιμοποίησε κρατικά κονδύλια ώστε η παραγωγή να είναι σύμφωνη με τις κοινοτικές προδιαγραφές.
(http://www.innovations-report.de/html/berichte/agrar_forstwissenschaften/bericht-34778.html)

Μήπως η Kego αλλά και ο σχετικός κλάδος των τροφίμων να βρίσκεται στον ίδιο δρόμο;
http://www.naftemporiki.gr/markets/chain.asp?chain=.FTATFOO
Αυτές είναι οι πραγματικές ευκαιρίες αλλά πως μπορεί κάποιος να μάθει τέτοιες πληροφορίες;

No comments: