8.8.07

Κινεζοκωδικοί (έ ρε γλέντια!)

Κίνα: 1 εκατομμύριο νέοι κωδικοί ανά εβδομάδα!

Οι ”μικροί” Κινέζοι επενδυτές πλημμυρίζουν εκ νέου το χρηματιστήριο της επικράτειας, με περίπου 1 εκατομμύριο νέους χρηματιστηριακούς κωδικούς που ανοίγονται κάθε εβδομάδα, αγνοώντας την αστάθεια που πλήττει τις διεθνείς αγορές. ... οι επενδυτές επιστρέφουν εκ νέου, δρομολογώντας μεγάλα ποσά από τους καταθετικούς λογαριασμούς τους στο χρηματιστήριο.

Έ ρε γλέντια που θα γίνουν!!!
Ή μήπως βρέθηκε η λύση για να μην "σκάνε" οι φούσκες;
Ή τα λεφτά του ταμιευτηρίου - πρώτα - και ο δανεισμός/"αέρας" - μετά - δεν έχουν τέλος;

Ακόμα ένας παράγοντας αποσταθεροποίησης των αγορών ετοιμάζεται...

To γέλιο είναι ότι η ιστορία έχει και συνέχεια!!!

Κινεζικά κεφάλαια προς άγραν επενδύσεων
της Jing Ulrich, επικεφαλής του τμήματος κινεζικών επενδύσεων της JPMorgan,
από τη στήλη Insight

Η υφήλιος αντιμετώπισε με δέος αλλά και κάποια επιφυλακτικότητα τη μεταμόρφωση της Κίνας από μία κλειστή οικονομία σε κάτοχο των μεγαλύτερων συναλλαγματικών αποθεμάτων της υφηλίου. Θα πρέπει να αναμένουμε ανάλογη αντίδραση, καθώς η Κίνα αποφασίζει να πραγματοποιήσει επενδύσεις στις διεθνείς αγορές. Οι επενδύσεις αυτές προβλέπεται ότι θα αποτελέσουν μία ”ισχυρή μηχανή προσφοράς μετρητών” για τις αγορές. Αρκεί κάποιος να ”κοιτάξει” τους αριθμούς για να εντυπωσιαστεί.

Αυτή τη στιγμή οι καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων υπολογίζεται ότι αγγίζουν τα 4.800 δισ. δολάρια, δηλαδή αντιστοιχούν στο 160% του ΑΕΠ της Κίνας. Εάν σκεφτούμε μία μάλλον ”σφιχτή” πρόβλεψη, εάν οι παραπάνω καταθέσεις ενισχυθούν με ρυθμό 10% ετησίως, τότε έως το 2020 θα φθάσουν στο καθ’ όλα εντυπωσιακό ποσό των 17.700 δισ. δολαρίων. Εάν μόλις το 5% αυτών των αποταμιεύσεων επενδυθούν στις διεθνείς αγορές, τότε αυτές θα βρεθούν ”αντιμέτωπες” με μία καταιγίδα κεφαλαίων ύψους 885 δισ. δολαρίων. Εάν, δε, οι επενδύσεις φθάσουν στο 10%, τότε το κεφάλαιο ”ανεβαίνει” στα 1.700 δισ. δολάρια. Αυτή τη στιγμή η Κίνα έχει στην κατοχή της 10ετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου αξίας 400 δισ. δολαρίων, όμως αποτελεί ”μικρό παίκτη” σε ό,τι αφορά άλλες μορφές επενδύσεων. Αυτό αλλάζει, καθώς το Πεκίνο σταδιακά ”ανοίγει τον δρόμο” σε αρκετούς κλάδους για να επενδύσουν στο εξωτερικό.

Οι τρεις βασικοί οδοί επένδυσης των κεφαλαίων είναι οι ακόλουθοι:
-η Qualified Domestic Institutional Investor (QDII), μέσω της οποίας θεσμικής επενδυτές μπορούν να επενδύσουν στις διεθνείς αγορές,
-η δυνατότητα επενδύσεων από κινεζικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό και
-το νέο επενδυτικό ”όχημα” China Investment Corp. (CIC), το οποίο δημιουργήθηκε για την επένδυση μέρους των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας (αξίας 1.300 δισ. δολαρίων).

Μετά τη ”χαλάρωση” των κανόνων που ισχύουν για επενδύσεις, κινεζικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, χρηματιστηριακοί όμιλοι, όμιλοι διαχείρισης κεφαλαίων φρόντισαν να ”τρέξουν” και να τοποθετήσουν κεφάλαια σε αρκετές μορφές επενδύσεων, από αμοιβαία κεφάλαια έως δομημένα επενδυτικά προϊόντα. Σε αρκετές περιπτώσεις οι παραπάνω εταιρίες φρόντισαν να συνεργαστούν με διεθνείς χρηματοοικονομικούς ομίλους, στοχεύοντας σε μία σειρά επενδύσεων: από τις μετοχές κινεζικών εταιριών που είναι εισηγμένες στην αγορά του Χονγκ Κονγκ έως διεθνείς μετοχές και ομόλογα.

Πιστεύω ότι η κινεζική κυβέρνηση θα αυξήσει το ανώτατο όριο που μπορεί να επενδύσει το QDII στα 90 δισ. δολάρια, ίσως και εντός του 2008.Από την πλευρά του το CIC διαθέτει 200 δισ. δολάρια για επενδύσεις. Στόχος του οι τοποθετήσεις τόσο στις αναδυόμενες όσο και στις ώριμες αγορές, αλλά και οι εξαγορές μετοχικών ”πακέτων” σε εταιρίες, με τους κλάδους πρώτων υλών και ενέργειας να είναι αυτοί που θα προτιμηθούν. Στους κλάδους-στόχους εντάσσονται και τεχνολογία, χρηματοοικονομικά αλλά και καταναλωτικά προϊόντα.

Βέβαια όλη αυτή η δραστηριότητα αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από αρκετές κυβερνήσεις. Κλασικό παράδειγμα η πρόσφατη ”ένεση ρευστότητας” ύψους 2,2 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε στην Barclays από την China Development Bank. Κάποιοι τη χαρακτήρισαν ως ”ευχάριστη έκπληξη”, ενώ κάποιοι άλλοι άρχισαν να ”γκρινιάζουν” για το ενδεχόμενο κινεζικής επέλασης και εξαγοράς εταιριών που δραστηριοποιούνται στους επονομαζόμενους στρατηγικούς κλάδους. Πάντως οι επενδυτές θα πρέπει να ”υποδεχθούν” τη νέα κινεζική τακτική με τη δέουσα ικανοποίηση. Οι κινήσεις της Κίνας θα ενισχύσουν τη ρευστότητα των διεθνών αγορών, ενώ οι κρατικές επενδυτικές εταιρίες της σαφώς έχουν πολύ πιο γερά ”θεμέλια” σε σύγκριση με άλλα ”απλά” επενδυτικά οχήματα.
(08/08/07 - 12:18)
ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved

Δηλαδή, τα κάθε λογής funds ενδέχεται να βρουν στο πρόσωπο της Κίνας και των επενδυτικών σχημάτων της κάποιον που θα μπορεί να αγοράσει από αυτούς... ή καλύτερα έναν ακόμα κρίκο που μπορεί να στείλει τις κεφαλαιοποιήσεις ακόμα ψηλότερα... και ένα bull market με μεγαλύτερο ακόμα χρονικό εύρος!

Καθόλου άσχημα αυτά τα στοιχεία...

Και θυμηθείτε ότι στην πτώση των επιτοκίων θα την πατήσουν...

2 comments:

Unknown said...

Στο επόμενο ποστς σου για την Κινα θέλω να δω:
1. Τον Κινέζο Λαναρα
2. Τον Κινέζο Σαμοίλη
3. Τον Κινέζο Παπαντωνίου...

Η επομενη φουσκα θα σκασει στην Κινα?

George Kessarios said...

Η επομενη θα ειναι η Ιαπωνια (διπλα δηλαδη) :-)