5.3.07

Επέκταση εκτός Ελλάδας - real betas

Ας εξετάσουμε και μια ακόμα παράμετρο της πρόσφατης "κρίσης", η οποία πλέον αναφέρεται εγχωρίως και ως "εξαέρωση"..

Οι ελληνικές(!) τράπεζες - χρησιμοποιούμε αυτές μόνο ως παράδειγμα, τα ίδια ισχύουν για όλους - αποφάσισαν την τελευταία δεκαετία να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους - δεν εξετάζουμε το γιατί - στη Βαλκανική και εσχάτως στην Τουρκία.
Μιλάμε βέβαια για τις δεικτοβαρείς ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και EUROBANK.

Οι αποφάσεις τους αυτές διεύρυναν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και με το τίμημα των εξαγορών τους αναμένουν πακτωλό εισροών τα επόμενα χρόνια. Όμως, δεν υπάρχουν αποχρώσεις μόνο άσπρου ή μαύρου, όλα είναι γκρι!

Κάνω μια μικρή παρένθεση για να μιλήσω ξανα για το beta ή β των μετοχών, ένα μέτρο μεταβλητικότητας των μετοχών σε σχέση με την αγορά ή έναν συγκεκριμένο δείκτη (ΓΔ), όπου η αγορά έχει δείκτη 1.0 και οι μεμονωμένες μετοχές έχουν δείκτες:
1. αρνητικό π.χ. β=-0.5, δηλ. όταν η αγορά ανεβαίνει 1% αυτή πέφτει 0.5%
2. β<1,>1, π.χ. 1.5, δηλ. όταν η αγορά ανεβαίνει 1% αυτή ανεβαίνει 1.5%
ο τύπος είναι: απόδοση μετοχής= α + β Χ απόδοση αγοράς, όπου α μια σταθερά που μπορεί να είναι και μηδέν.
Πιο αναλυτικά, διαβάστε και http://www.investopedia.com/articles/stocks/04/113004.asp

Για β ελληνικών μετοχών, βλέπε παλαιότερο άρθρο: http://athenstock.blogspot.com/2007/01/betas.html

Εκτός όμως από το β των μετοχών, υπάρχει και το β της επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αλλοιώς real beta όπως το ξέρω εγώ, το οποίο περιγράφει την μεταβλητικότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε σχέση με την αγορά, όπου αγορά πλέον είναι το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας σε μια περιοχή ή μια χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, αν το β της Ελλάδας ως "αγοράς" είναι 1, ποιο είναι το β της μιας τράπεζας, π.χ. της ΕΤΕ που δραστηριοποιείται στην χώρα; Η ερώτηση είναι μόνο ακαδημαϊκή, αλλά ας σκεφτούμε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε με 4% ενώ η ΕΤΕ για το 2006 είχε αύξηση:
- 12% στα λειτουργικά έσοδα από τόκους και προμήθειες
- 19% στα επιτοκιακά έσοδα
- 36% στα "καθαρά κέρδη"
http://www.naftemporiki.gr/news/story.asp?id=1304679

Τώρα που οι τράπεζες επεκτάθηκαν στο εξωτερικό το real beta τους προκύπτει αθροιστικά:
α. από το το β για τις δραστηριότητες εντός Ελλάδας
β. το β για την Βουλγαρία
γ. το β για την Σερβία...
και πάει λέγοντας...

Αν λοιπόν τα οικονομικά μεγέθη δεν πάνε καλά π.χ. για την τουρκική οικονομία, είναι αναμενόμενο να επηρεαστεί η δραστηριότητα της εκεί θυγατρικής της ΕΤΕ. Και το παράδειγμα αυτό είναι το σημαντικότερο καθώς εκεί η ΕΤΕ έκανε την μεγαλύτερη επιχειρηματική της κίνηση και αναμένει τα περισσότερα πακέτα τα επόμενα χρόνια.

Μέσα σ'όλα αυτά ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Δεν έχουν όλοι ευρώ... Η ΕΤΕ κινδυνεύει από τις διακυμάνσεις του σερβικού/τουρκικού νομίσματος σε σχέση με το ευρώ.
Και η Τουρκία είναι παγκοσμίως γνωστή για τον πληθωρισμό και τις υποτιμήσεις του νομισματός της.
Επιπλέον, είναι μια αγορά που την έχουν στο μάτι όλοι όσοι ασχολούνται με τις λεγόμενες αναδυόμενες, οι οποίες δέχτηκαν και τα περισσότερα χτυπήματα με την πρόσφατη "παγκόσμια εξαέρωση"...
Ίσως έτσι να μπορεί και να εξηγηθεί κατά ένα μέρος η μεγάλη πτώση που είχαν οι τράπεζες αυτές και ιδιαίτερα η ΑΛΦΑ (12.5%) την προηγούμενη εβδομάδα.
Αν κάποιος δηλαδή χτυπήσει την Τουρκία θα πονέσει και η ΕΤΕ, η ΑΛΦΑ, η ΕΥΡΩΒ και όποιος άλλος είναι εκεί...

Δεν είναι όλα ρόδινα λοιπόν...

Δεν παίρνω όμως τίποτα πίσω απ' ότι έχω γράψει καθώς πάνω απ' όλα μία είδηση μου καρφώθηκε όταν διάβασα την συμφωνία:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης ακολουθεί η μεταβίβαση ποσοστού έως 5% της Finansbank στο International Finance Corporation (IFC), εταιρεία-μέλος της World Bank.
Για τους δύσπιστους, διαβάστε τι λέει η ίδια η ΕΤΕ: http://www.nbg.gr/pdf/dt_300506.pdf

Δηλαδή, η εξαγορά της ΕΤΕ στην ουσία επιδοτήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα - The Word Bank!!! Δεν είναι μια απλή εξαγορά λοιπόν, υπήρχε θέληση μεγαλύτερη από τα συμφέροντα Ελλάδας ή Τουρκίας...

Επίπλέον, για όσους έχουν χρόνο, υπάρχει και ένα link με την μηνυτήρια αναφορά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την εξαγορά της FINANSBANK..

No comments: