14.3.07

Parmalat

Παρά το ότι οι κυβερνώντες στην Ελλάδα δεν έχουν χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα τις πρακτικές των Ιταλών - εκτός ίσως από τον Σημίτη όταν πρώτα πούλησε χρυσό της ΤτΕ και μετά έκανε αναθεώρηση της αξίας του για να μπούμε στην ΟΝΕ συμβουλευόμενος από τον Ιταλό ομόλογό του - η γειτονική χώρα είναι γεμάτη διδάγματα και προτάσεις.

Στην ακμή της, υπό την καθοδήγηση του Alberto Malezani, η ποδοσφαιρική ομάδα Παρμα έφτασε στον τελικό του κυπέλου ΟΥΕΦΑ στηριζόμενη στην ανοδική της πορεία κατά την διάρκεια της δεκαετίας του '90 αποκλειστικά από τον χορηγό της, την διάσημη ιταλική εταιρεία Parmalat, πολυεθνική γαλακτοκομικών και φαγητού και με το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής αποκλειστικά τυριού στην Ν.Α. Αφρική, συνολικά τουλάχιστον 36,000 εργαζόμενους, 140 κέντρα παραγωγής παγκοσμίως και τουλάχιστον 5,000 ιταλούς παραγωγούς να κρέμονται πάνω της.
Και βέβαια εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο.

Ιδρυτής της το 1961 ο Calisto Tanzi, ξεκίνησε από μια μικρή γεωργική υποδομή στην Πάρμα και κατέληξε να ομολογεί ότι πλαστογράφησε τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας του ενώ υπεξαίρεσε περίπου €500 εκ. από τα ταμεία της..

Η ιστορία άρχισε να απλώνεται όταν η εταιρεία καθυστέρησε να πληρώσει δόση ομολόγου της ύψους €150 εκ., η πιστοληπτική της αξιολόγηση μειώθηκε από την Standard & Poor's και η Bank of America ανακοίνωσε στις 19/12/03 ότι ένας τραπεζικός λογαριασμός της Parmalat ύψους 4,9 δισ. δολαρίων είναι κενός, δηλαδή ότι αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν. http://news.ft.com/servlet/ContentServer?pagename=FT.com/StoryFT/FullStory&c=StoryFT&cid=1071251701597&p=1012571727092

Οι μετοχές της «βούλιαξαν» κατά 66% εκείνη τη μέρα, με αποτέλεσμα μόνο αυτό το μήνα οι απώλειες να ανέλθουν στο 87%. Στις 29/12/03 διακόπηκε η διαπραγμάτευσή της..

Η Parmalat οδηγήθηκε στην κατάθεση αίτησης προστασίας έναντι των πιστωτών της. Επιπλέον, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) υπέβαλε μήνυση κατά της ιταλικής εταιρείας, κατηγορώντας την ότι παραπληροφόρησε τους επενδυτές όταν τους πούλησε ομόλογα αξίας $100 εκ. την ίδια περίοδο που είχε «αλλοιώσει» τα λογιστικά της βιβλία.

Οκτώ άτομα μεταξύ των οποίων δύο πρώην οικονομικοί διευθυντές συνελήφθησαν... o πρώην - πλέον - πρόεδρος της Parmalat κατέθεσε ανακρινόμενος ότι γνώριζε για την «τρύπα» των €8 δισ., την οποία απέδωσε στις ζημίες από τις επιχειρήσεις στη Νότια Αμερική... όλοι κατηγορήθηκαν για χειραγώγηση της αγοράς, λογιστικές ατασθαλίες και απόκρυψη της εργασίας των ελεγκτών.

Επιπλέον, η εισαγγελία του Μιλάνου ζήτησε να διωχθούν οι αμερικανικές τράπεζες Morgan Stanley, Citigroup, η ελβετική UBS, η γερμανική Deutsche Bank κι η ιταλική Nextra, καθώς και 13 από τους διευθυντές της ενώ ελέγχεται η εμπλοκή και των ελεγκτικών εταιρειών Deloitte & Touche και της Grant Thornton, τη στιγμή που δύο ελεγκτές της τελευταίας έχουν φυλακιστεί. Μάλιστα η Grant Thornton απέκοψε την ιταλική μονάδα από το διεθνές της δίκτυο...

Την ημέρα της πρώτης δίκης, τον Σεπτέμβριο 2005, πλήθος επενδυτών συγκεντρώθηκε από νωρίς το πρωί έξω από το δικαστήριο του Μιλάνου.

Όπως ανακοινώθηκε τελικά, το χρέος της Parmalat είναι οκτώ φορές πάνω από το αρχικά δηλωθέν, ενώ τα κέρδη της μόλις στο ένα πέμπτο, "μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις λογιστικής απάτης".
Mιλάμε βεβαια για την ευρωπαϊκή Enron!

Πόσο είπαμε ότι πουλάνε το φρέσκο(?) γάλα στο Σούπερ;

πηγή: www.in.gr

2 comments:

Anonymous said...

θεωρώ το άρθρο σχετικά με τη Parmalat ωραίο αλλά ανεπίκαιρο. Αυτή τη στιγμή μας ενδιφέρουν σχόλια σχετικά με την τάση της αγοράς.Πιστεύεις ότι η διόρθωση θα συνεχιστεί? Θα ήθελα σε επόμενο άρθρο σου να μας δώσεις τα hot tips Μαρτίου.

Anonymous said...

Φίλε αναλυτή θα ήθελα την γνώμη σου σχετικά με την μετοχή της ΑΤΕ