22.1.07

Υγεία

Ακόμας ένας τομέας που αναζητείται μεταρρύθμιση.
Βέβαια, δεν φαίνεται στον ορίζοντα να γίνονται κινήσεις μεταρρύθμισης της υπάρχουσας κατάστασης που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας, πέρα από τις ατελείωτες προσλήψεις που γίνονται από το 2003 - ίσως και περισσότερες από 15,000 μέχρι σήμερα.
Μου διέφυγε βέβαια η "μεταρρύθμιση" του επαναδιαχωρισμου των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠΕ.Σ.Υ) σε 7 περιφέρειες από 17 (μιλάμε φυσικά για την μετεξέλιξη του ΕΣΥ του Ανδρέα και του Γεννηματά!), η οποία αποφασίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=763232&lngDtrID=244
Οπότε, η διάθεση μεταρρύθμισης φαίνεται ότι εξαντλείται στην υπερ-συγκέντρωση αρμοδιότητων - αλλοιώς υδροκεφαλισμός - σε επτά υπερ-περιφέρειες προσφοράς δημόσιας υγείας με τις γνώριμες σε όλους μας συνθήκες που επικρατούν.
Ξεκινησα από τον δημόσιο τομέα καθώς είναι σίγουρο ότι αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 80% των υπηρεσιών υγείας σ'αυτή τη χώρα. Άλλωστε είναι υποχρεωτική η ασφάλιση των εργαζομένων και των επιχειρηματιών σε δημόσιο ίδρυμα. Αντίστοιχη υποχρέωση σε ιδιωτική εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες υγείας, σύνταξης ή άλλων συναφών παροχών ακόμα δεν υπάρχει - κάτι που κάποιες χώρες το εφαρμόζουν.
Το θέμα σίγουρα γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο αν αναλογιστούμε τις ατέρμονες συζητήσεις για το "ασφαλιστικό" αυτής της χώρας - ας το (ξανα)αφήσουμε θέλει ακόμα δουλειά για να δημοσιευθεί τέτοιο post.
Οι μόνοι που προσπαθούν να οδηγήσουν τις εξελίξεις είναι οι μεγάλες εταιρείες αυτής της χώρας που ιδρύουν η μία μετά την άλλη ιδιωτικά ταμεία ασφάλισης των εργαζομένων τους - πρωτοπόρος ο ΟΤΕ με το ΤΑΠ-ΟΤΕ με την τεράστια ακίνητη, σε χαρτοφυλάκια και ομόλογα περιουσία - τα οποία και χρηματοδοτούν αρχικά, όμως δεν είναι δεσμευμένοι οι εργαζόμενοι να ασφαλιστούν σ'αυτά. Το κόστος είναι περίπου 1% των μηνιαίων αποδοχών τους για τους εργαζόμενους και αντίστοιχα 1-2% για τις εταιρείες.
Λόγω φοροαπαλλαγής, σε άνοδο είναι και οι εταιρικές ομαδικές ασφαλίσεις προσωπικού, καθόλου άσχημα.

Οπότε η πραγματική μεταρρύθμιση περνάει μάλλον μόνο από τον ιδωτικό τομέα, ο οποίος εκπροσωπείται επάξια στο ΧΑΑ, κάτι που φαίνεται και από την απόδοση που είχε η Euromedica κατά το έτος 2006: 180%!!!
Η κινητικότητα δεν σταμάτησε την νέα χρονιά κι εμείς προτείνουμε τα αυτονόητα:

Ιασώ - Ιατρικό λόγω χαμηλότερων P/E.
Γνωστή είναι η κίνηση της Marfin με το Υγεία, που μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στον κλάδο και τις αποτιμήσεις.
Σε εξέλιξη είναι το story του φιλέτου που λέγεται Ερρίκος Ντυνάν.
Η γερμανική Asklepios κατέχει 13% του Ιατρικού - έρχονται οι ξένοι!
Οι βασικοί μέτοχοι της Εuromedica ψάχνουν να πουλήσουν έως 30% του ΜΚ.
Επιπλέον, μην υποτιμούμε την αξία των διαπραγματεύσεων του ασφαλιστικού κλάδου(*) με τις κλινικές για το κόστος περίθαλψης των ιδιωτικά ασφαλισμένων, κάποιοι τελείωσαν κάποιοι όχι ακόμα.
(*) πάλι βλέπουμε μπροστά μας τις ασφάλειες!
Αδυνατώ να κάνω λίστα με τις ειδήσεις του κλάδου το τελευταίο έτος!!!

Ταυτόχρονα, εκτιμώ ότι είμαστε ακόμα στην αρχή, έρχονται ραγδαίες εξελίξεις καθώς η παροχή ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας και ασφάλισης στην Ελλάδα είναι στα σπάργανα!

[P.S. 26/1/07: θετική ανάλυση της Εθνικής ΑΧΕ για τον κλάδο: http://www.capital.gr/news.asp?Details=232753]

[Αποτίμηση του κλάδου από Euro2day - 6/2/07: http://www.euro2day.gr/articles/121889/]

No comments: