19.9.07

Kαι τώρα rally, πληθωρισμός/ανεργία/ύφεση/φούσκα ας περιμένουν


σκηνές ντροπής για τράπεζα!





York Δευτέρα επάνω - Κυριακή κάτω


Σε μείωση -για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια- του βασικού δανειστικού της επιτοκίου κατά 0,50% (από 5,25% σε 4,75%) προχώρησε την Τρίτη η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed), επιχειρώντας να ανακόψει την ύφεση της αγοράς ακινήτων και να περιορίσει την κρίση στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου.
Παράλληλα, η Fed μείωσε το προεξοφλητικό επιτόκιό της μόνο για τις εμπορικές τράπεζες επίσης κατά μισή εκατοστιαία μονάδα -άμεσα στο 5,25%.
περίπου 108.716 ιδιοκτήτες κατοικιών το Αύγουστο, έναντι των 42.144 του Αυγούστου του 2006
Η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να εισέλθει σε φάση επιβράδυνσης, καθώς η διετής κρίση στο στεγαστικό τομέα επιδεινώνεται
Σε μία προσπάθεια να τονώσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, η Τράπεζα της Αγγλίας έθεσε στη διάθεση των βρετανικών τραπεζών το επιπλέον ποσό των 4,4 δισ. λιρών στερλινών.
«Κάθε τι δυνατόν θα γίνει για να διατηρηθεί η σταθερότητα της οικονομίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, προσθέτοντας πως η Βρετανία έχει μία οικονομία σε πρόοδο, που παράγει θέσεις εργασίας και επωφελείται από χαμηλό πληθωρισμό.
Η Daily Telegraph κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν ότι δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. «Επί δέκα χρόνια υπήρχε μια πλαστή ευημερία, που βασιζόταν όχι σε μια αυξημένη παραγωγικότητα αλλά στην τιμή των κατοικιών, στα δάνεια και, σε ένα βαθμό, στη μετανάστευση» σημειώνει η εφημερίδα. Σύμφωνα με τη Sun, η Northern Rock δεν είναι αθώα, αφού συνέχισε να δανείζει τους πελάτες της πέντε φορές πάνω από το μισθό τους και 125% πάνω από την αξία του σπιτιού τους, κι αυτό παρά τις προειδοποιήσεις για την οικονομική αστάθεια και την επικείμενη πτώση της τιμής των κατοικιών.
ΕΚΤ:
Δεν διαννοήθηκε να αλλάξει τα επιτόκια της Ευρωζώνης... Αν και οι προβλέψεις συνεχίζουν να μιλούν για άνοδο μέχρι το τέλος του έτους. Θα τολμήσουν;

5 comments:

geokalp said...

εχθές +0.61% σήμερα τώρα +1.58 και πάνω από το ψυχολογικό φράγμα του πεντοχίλιαρου...
αύριο;
για πόσο;

Τdi said...

Ποιό φραγμα...?
τα φρέσκα τελειώσανε...
Αύριο πάλι...

Τdi said...

Αλλά ας μην είμαστε γκρινιάρηδες..Καλά πάμε..Ας κρατήσει καμιά βδομαδίτσα να ξεφορτωθούμε τους μπελάδες μας...

geokalp said...

προβλέπω και νέα μείωση σύντομα! Η φούσκα δεν σπάει ακόμα!

geokalp said...

συνοψίζω τους κινδύνους τώρα που όλοι είναι ανεβασμένοι!

1.η Fed να κατηγορηθεί ότι τα "παίρνει" από τις αγορές
2. άνοδος πληθωρισμού
3. τιμές ακινήτων - εξυπηρέτηση χρέους από τους δανειολήπτες
4. μείωση παραγωγικότητας
5. εμπορικό έλλειμμα
(δεν είναι εξαντλημένη η λίστα, καλοδεχούμενη όποια προσφορά για προσθήκη - να φτιάξω και post ακόμα! - καλή ιδέα)
6. κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθεί ο έκτος λόγος που θα είναι νέος, ωραίος και ακαταμάχητος!