11.4.13

Καμπύλη μάθησης: ΕΤΕ


Σώστε την Εθνική! Δεν "έπεσε" στην Κατοχή. Θα "πέσει" τώρα;
Ο τίτλος είναι από το σημερινό άρθρο του Θανάση Μαυρίδη στο Capital.

Από το τίτλο και μόνο μπορεί ο οποιοσδήποτε να κατανοήσει πλήρως τι ακριβώς γράφει ο Θανάσης.

Ο Θανάσης το έγραψε εχθές, ο geokalp το ανέβασε τη Δευτέρα, ο Βαρουφάκης, που βρέθηκε σε εκπομπή με το Θανάση τη Δευτέρα το απόγευμα, έλεγε ακριβώς το ίδιο πράγμα.

ΕΝΑ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ είναι ότι αδυνατεί να συμφωνήσει (δημόσια ή εγγράφως) ακόμα και σε αυτό που συμφωνεί στα σίγουρα.

Μπορεί ο Βαρουφάκης να διαφωνεί σε 1001 πράγματα με το Μαυρίδη, αδυνατούν όμως να συμφωνήσουν ότι συμφωνούν σε ένα: στο επιζήμιο του αφελληνισμού των ελληνικών τραπεζών και ειδικά, πχ της ΕΤΕ.
Εάν το επεκτείνετε στο κύκλο σας θα δείτε ότι συμβαίνει 100%. Κλασσικό ελληνικό "διαίρει και βασίλευε", λες και δεν άλλαξε κάτι εδώ και 3000 χρόνια, άντε από το 1821 και δώθε.

Προσωπικά, το "είδα" σχεδόν 3 χρόνια ΠΡΙΝ.
"τράπεζες: να αγοραστούν τόσο οι ίδιες όσο και οι θυγατρικές τους "κοψοχρονιά"."
Υπήρχαν άλλοι που το είχαν δει νωρίτερα από ότι εγώ. Άλλοι το επιθυμούσαν από ακόμα πιο παλιά. Όσο περνάει ο καιρός ολοένα και περισσότεροι το σκέφτονται.
Ο Θανάσης το σημείωσε προχθές, άλλοι το είχαν σημειώσει νωρίτερα και άλλοι θα το ανακαλύψουν σε μερικούς μήνες από σήμερα.
Η παραπάνω λογική έχει αποδωθεί επιστημονικά με την καμπύλη μάθησης (Learning curve), που όταν βρέθηκε πήρε το εξής παράδειγμα: "ο χρόνος που χρειάζεται για να απομνημονεύσει κάποιος μια ακολουθία από τυχαίες συλλαβές αυξάνεται έντονα όταν αυξάνεται και ο αριθμός των συλλαβών".
Σχηματικά, η καμπύλη μάθησης

Αυτό που είναι κρίσιμο με αυτή τη καμπύλη είναι ο χρόνος! Δηλαδή, πόσο ακριβώς διαρκεί η διαδικασία ενημέρωσης του πληθυσμού, από το 0% μέχρι το 100% γνώσης.

Καλό παράδειγμα είναι τα κινητά τηλέφωνα: 0% το 1993, 10% το 1999, 110% το 2006, ως ποσοστά χρήσης τους από το πληθυσμό.
Παρόμοια είναι η διαδικασία εκμάθησης πολλών πραγμάτων, πχ λήψης δανείου, αγοράς μετοχών.
Αυτό που αγνοούμε κάθε φορά είναι ο χρόνος που απαιτείται προκειμένου να φτάσει στο 50%, το σημείο όπου ορίζεται η πλεοψηφία στα δημοκρατικά καθεστώτα.

Με ένα απλοϊκό κανόνα, η διαδικασία, όσο χρόνο διαρκεί για να φτάσει στο 10%, άλλο τόσο χρειάζεται προκειμένου να φτάσει στο 90%.
Εάν το φέρω στη πολιτική (μας) σκηνή: πήρε περίπου δύο (2) χρόνια να συσταθούν αμιγώς αμντι-μνημονιακά σύνολα, θα χρειαστεί περίπου τόσο ώστε το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων να διέπεται από την ίδια ψυχολογία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επαληθευτεί σε απόλυτους αριθμούς ψήφων.

Θα πρόκειται όμως για τη "στιγμή του Τζακ Μπούρμαν".

υ.γ. σε ένα άρθρο του Θανάση για τη Κύπρο, έλαβε το εξής σχόλιο "Θανάση, φτάνεις σε αυτά τα συμπεράσματα με μεγάλη καθυστέρηση..."


update
MTX P 50 200
ETE .69 .87 1.3
AΛΦΑ .81 .97 1.37
ΠΕΙΡ .23 .24 .32
ΕΥΡΩΒ .38 .4 .7

No comments: