27.4.13

Jurgen Habermas: Θέλουμε τη Γερμανία μέσα στην Ευρώπη...και όχι μια γερμανική Ευρώπη

"Τη Γερμανία μέσα στην Ευρώπη"...και όχι μια γερμανική Ευρώπη θέλει ο Jurgen Habermas. Ο μεγάλος διανοητής διαφωνεί με την πολιτική διασώσεων, ζητά χαλάρωση της αυστηρής πολιτικής λιτότητας και επενδυτικά προγράμματα. "Δημοκρατία, αλληλεγγύη και η ευρωπαϊκή κρίση". Αυτό ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος, στη μεγάλη αίθουσα παραδόσεων του Καθολικού Πανεπιστημίου στην πόλη Λουβέν του Βελγίου, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Πάνω από 500 φοιτητές και καθηγητές ήρθαν για να τον ακούσουν, να του θέσουν ερωτήσεις και να ανταλλάξουν απόψεις σε μια κρίσιμη στιγμή για την εξέλιξη της ΕΕ. Παρών και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy.
Ο Jurgen Habermas, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο,  επέκρινε σκληρά την πολιτική διασώσεων των καταχρεωμένων χωρών. Θεωρεί ότι η  ΕΕ εκφυλίζεται σε μια ένωση τεχνοκρατών προσαρμοσμένων στις ανάγκες των χρηματαγορών και πιστεύει ότι θα πρέπει να εξελιχθεί σε μια υπερεθνική δημοκρατία, στην οποία τα σημερινά κράτη θα διατηρηθούν, αλλά θα πρέπει να παραχωρήσουν κυριαρχικά δικαιώματα.
"Εάν επιθυμούμε να διατηρήσουμε την νομισματική ένωση δεν φτάνει να δίνουμε δάνεια στις υπερχρεωμένες χώρες δεδομένων των δομικών διαφορών που υπάρχουν", υποστήριξε ο Jurgen Habermas. "Δεν φτάνει. Αντ αυτού χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και διάθεση συνεργασίας που να τροφοδοτείται από μια κοινή πολιτική προοπτική. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα στην ευρωζώνη". Ο Γερμανός φιλόσοφος πιστεύει ότι οι συμφωνίες της ΕΕ θα πρέπει να ξαναγραφτούν από μια συντακτική συνέλευση, ότι ο κλειδί των αλλαγών στην Ένωση το κρατά η γερμανική κυβέρνηση, που έχει "ηγετικό ρόλο μέσα στην Ευρώπη για λόγους δημογραφικούς και οικονομικούς". Ο Habermas ωστόσο προειδοποιεί: Η Γερμανία δεν θα πρέπει να υποκύψει στην πρόκληση να τολμήσει να πορευτεί μόνη της, δεν πρόκειται για μια γερμανική Ευρώπη, αλλά για μια Γερμανία μέσα στην Ευρώπη.  Καλεί τη Γερμανία και τις χώρες του βορρά να χαλαρώσουν τη αυστηρή πολιτική λιτότητας. "Θα επέλεγα μια πιο εξισορροπημένη οικονομική πολιτική που να περιλαμβάνει στοχοποιημένα επενδυτικά προγράμματα για περιοχές ή και για χώρες ακόμη, έτσι ώστε να εξουδετερωθούν τάσεις στον τομέα της ανταγωνιστικότητα που κάνουν ακόμη μεγαλύτερες τις διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη".
Ο Herman Van Rompuy στη σύντομη παρέμβασή του δεν συμφώνησε σε όλα τα σημεία και θύμισε ότι η ΕΕ έχει ήδη πάρει ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της. Και οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν την ανησυχία τους για την ευρωπαϊκή πολιτική και τον τρόπο που οδηγεί την Ευρώπη.

http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/88806-jurgen-habermas-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CF%8C%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%82-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-%E2%80%93-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%BE%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%8D%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%87%CF%81%CE%B5%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B5%CF%82

__________________________________

ο Χαμπέρμας υποστηρίζει θέσεις που θεωρούνταν βασικές για την ΕΕ πριν 20 χρόνια...
πεντακάθαρο δείγμα της συντηρητικοποίησης της κοινωνίας

No comments: