25.4.13

Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν μαζικά μετοχές

Σε μαζικές αγορές μετοχών προχωρούν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, καθώς οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων στρέφουν ακόμη και τους πιο συντηρητικούς επενδυτές στα χρηματιστήρια.

Σύμφωνα με έρευνα του Central Banking Publications και της Royal Banking Group, που έγινε αυτόν τον μήνα σε 60 κεντρικές τράπεζες, το 23% δηλώνει είτε ότι έχει τοποθετηθεί σε μετοχές, είτε ότι σκοπεύει να αγοράσει μετοχές.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, που έχει και τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα, δήλωσε στις 4 Απριλίου ότι θα υπερδιπλασιάσει τις επενδύσεις σε μετοχικά ETF στα 3,5 τρισ. γεν -ποσό που αντιστοιχεί σε 35,2 δισ. δολ.- μέχρι το 2014. Η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ αγόρασε μετοχές για πρώτη φορά στην Ιστορία της, ενώ οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας και της Τσεχίας ενίσχυσαν τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές στο 10% του συνολικού τους χαρτοφυλακίου.

«Τον τελευταίο χρόνο, έχω μιλήσει με περίπου 103 κεντρικούς τραπεζίτες για τη διαφοροποίηση», δηλώνει στο πρακτορείο Bloomberg, ο Γκάρι Σμιθ, της BNP Paribas Investment Partners και συμπληρώνει: «Εάν τα συναλλαγματικά αποθέματα αυξάνονται, τότε αυξάνεται και η ανάγκη για διαφοροποίηση. Οι μετοχές δεν είναι για όλες τις τράπεζες, αλλά όλο και περισσότερες επιλέγουν αυτόν τον δρόμο».

Οι κινήσεις κεντρικών τραπεζών όπως της Fed, της ΒοΕ και της BoJ έχουν οδηγήσει στο ναδίρ τις αποδόσεις των ομολόγων. Από την άλλη πλευρά, τα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο εκτινάχθηκαν το 2012 σε νέο ρεκόρ, στα 10,9 τρισ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ.

Η δίψα για αποδόσεις καθοδηγεί πλέον και τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, εξηγεί ο Μάθιου Μπίσλι, της Henderson Global Investors Holding, και συμπληρώνει: «Οι μετοχές είναι η μόνη τοποθέτηση που έχει μείνει όρθια. Καθώς οι μερισματικές αποδόσεις υπερβαίνουν τις αποδόσεις των ομολόγων, είναι μία πολύ λογική κίνηση».

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/773458/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: