30.4.13

Οι… αλγόριθμοι «κλέβουν» τη δουλειά αναλυτών & επενδυτών -Νέα δεδομένα στη Wall

Οι παραγόμενοι από υπολογιστές αλγόριθμοι αντικαθιστούν ταχύτατα τους αναλυτές και τους επενδυτές μεμονωμένων μετοχών, προκαλώντας μεγάλες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι αγορές μετοχών αποτιμούν τις εταιρείες και αυξάνοντας την πιθανότητα να τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα της αγοράς λόγω πιθανών προβλημάτων στο λογισμικό ή επιθέσεων από χάκερ, σύμφωνα με το CNBC.

Πίσω από αυτές τις κοσμογονικές αλλαγές, βρίσκονται οι τεχνολογικές δυνάμεις -συμπεριλαμβανομένου του trading υψηλής συχνότητας, της άνθησης των ETFs και της ελεύθερης πληροφορίας μέσω των social media-, όπως υποστηρίζει ο Nicholas Colas της ConvergEx Group.

«Οι αλλαγές που ξεκίνησαν με το υψηλής συχνότητας και το αλγοριθμικό trading είναι μόλις το πρώτο βήμα μιας εντελώς διαφορετικής διαδικασίας καθορισμού των τιμών των μετοχών», ανέφερε σε σημείωμά του προς τους πελάτες του ο Ν. Colas.

Οι υπολογιστές και η στροφή στο δεκαδικό σύστημα έχουν οδηγήσει σε μείωση του ανθρώπινου παράγοντα στο trading την τελευταία δεκαετία. Τώρα, οι πιο έξυπνες μηχανές βάζουν στο στόχαστρο αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους που αναλύουν τα στοιχεία μιας εταιρείας και που λαμβάνουν αποφάσεις για αγορά ή για πώληση με βάση αυτήν την ανάλυση.

«Μίλησα με υψηλόβαθμο στέλεχος της χρηματιστηριακής κοινότητας αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Michael Murphy της Rosecliff Capital. «Η μεγάλη εταιρεία του βλέπει να τελειώνει το stock-picking. Βλέπουν ότι το νέο ‘κανονικό’ θα είναι η παθητική επένδυση, τύπου ETF».

Τα ETFs, που αγοράζουν στα τυφλά ολόκληρες ομάδες τίτλων ή προθεσμιακών συμβολαίων όσο εύκολα θα αγόραζαν και μια μεμονωμένη μετοχή, έχουν συγκεντρώσει εισροές 65 δισ. δολαρίων μόνο φέτος, ενώ τα παραδοσιακά αμοιβαία κεφάλαια μετοχών έχουν χρόνια να δουν μια τρίμηνη περίοδο εισροών, σύμφωνα με τον Ν. Colas.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, αλγόριθμοι που εκτελούν trades σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, βασιζόμενοι σε περίπλοκα θεμελιώδη και τεχνικά μοντέλα, μπορούν να διαβάσουν και δελτία τύπου εταιρειών ή κυβερνήσεων.

Το trading αυτού του είδους αντιπροσωπεύει έως και το 70% του όγκου κάποιες ημέρες
, με την πλήρη στήριξη των χρηματιστηρίων, που επιτρέπουν στους προμηθευτές αυτού του είδους trading να έχουν τους servers τους ακριβώς δίπλα στους servers των χρηματιστηρίων, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν ενέργειες σε πολύ υψηλές ταχύτητες. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/774572/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: