8.1.07

Προτάσεις 2007 - Οίκοι

Όπως κάθε χρόνο, εγχώριοι και ξένοι οίκοι προτείνουν τις περιπτώσεις που θεωρούν ότι θα παρουσιάσουν ικανοποιητική πορεία την επόμενη χρονιά.
Δεν είναι δύσκολο να τις βρει κάποιος όλες αυτές αφού δημοσιοποιούνται. Έτσι κι εγώ τις μάζεψα και ύστερα από μια μικρή επεξεργασία, τις ομαδοποίησα και τις παρουσιάζω με τη δική μου σειρά, έχοντας ως μοναδικό κριτήριο να έχουν προταθεί από δύο τουλάχιστον οίκους/αναλυτές. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος να αναφερθεί κάποιος στην αιτιολόγηση της κάθε πρότασης/πρόβλεψης καθώς οποιοσδήποτε ασχολείται με την αγορά έστω κι ελάχιστα είναι υποψιασμένος.

Οι προτάσεις που συγκλίνουν οι περισσότεροι είναι:
(δίπλα αναγράφεται ο αριθμός των οίκων που τις προτείνουν)
Εθνική Τράπεζα 10
Intralot 10
Cosmote 6
ΟΤΕ 6
Alpha Bank 4
Motor Oil 4
ΕΛΤΕΧ 4
Φουρλής 4
Vivartia 4
Μυτιληναίος 4
ΜΕΤΚΑ 4
Eurobank 3
Marfin Financial Group 3
Τράπεζα Πειραιώς 3
ΔΕΗ 3
ΓΕΚ 3
Ρόκας 3
Jumbo 3
Τιτάν 3
Όμιλος Βιοχάλκο 3
Σιδενόρ 3
ΟΠΑΠ 2
ΕΛΠΕ 2
Ευρωπαϊκή Πίστη 2
Πλαστικά Θράκης 2
ΤΕΡΝΑ 2
S&B 2
ΚΑΕ 2
Τεχνική Ολυμπιακή 2
Νηρέας 2
Folli Follie 2

Σύγχυση μπορεί να δημιουργηθεί από το γεγονός ότι ορισμένοι αναλυτές/οίκοι σε δύο περιπτώσεις δεν επικεντρώνονται σε συγκεκριμένη πρόταση μετοχής αλλά αναφέρουν τον Όμιλο (Βιοχάλκο και Μυτιληναίος). Ενδεχομένως να μην θέλουν να κατονομάσουν τις εταιρείες που "βλέπουν" (Σιδενόρ και ΜΕΚΤΑ αντίστοιχα), οι οποίες όμως καταγράφονται στις εκτιμήσεις άλλων. Μπορεί βέβαια να έχουν κι άλλες στο μυαλό τους.

Συμπερασματικά, σχετική ασφάλεια προσφέρει το σύνολο των προτάσεων. Ορισμένες μόνο προτάσεις φαίνεται ότι είναι καθαρά θεσμικά "χαρτιά", τα οποία ο μεμονωμένος επενδυτής δεν αγγίζει εύκολα (S&B-Τιτάν) και λόγω περιορισμένης εμπορευσιμότητας.

Δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται κάποια extreme περίπτωση που ίσως να βρει κάποιος μόνο αν εξετάσει προτάσεις που εδώ έχουν αποκλειστεί λόγω του κανόνα να έχουν προταθεί από δύο αναλυτές. Τέτοιες προτάσεις μάλλον θα πρέπει να αναζητηθούν σε αναλύσεις μόνο εγχώριων οίκων...

Τέλος, το ανωτέρο portfolio - με τιμές κλεισίματος 31/12 - ήδη τρέχει και θα εξετάζονται οι αποδόσεις του σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Σήμερα, οι πρωτοπόροι σε απόδοση για τις πρώτες μέρες του έτους είναι η Marfin Financial Group και η ΔΕΗ με περίπου 10% και 8% αντίστοιχα. Αντίθετα, πτώση περίπου 6% παρουσιάζει η Folli Follie.

[Στις 15/1/07 ο Βασίλης Βαλαμβάνος του Εuro2day, προφανώς για να μην μείνει πίσω, δημοσιεύει το δικό του χαρτοφυλάκιο, το οποίο όμως το χαρακτηρίζει για "για παίκτες του 21"
http://www.euro2day.gr/articles/120250/
παρουσιάζει ενδιαφέρον μιας και ασχολείται κυρίως με "μικρά" χαρτιά, ότι πρέπει για εγχώριους επενδυτές, από εκέινους που εξέρχονται ή απέχουν από την αγορά]

5 comments:

Anonymous said...

πολύ χρήσιμο το post σου.
BTW πολύ ωραίο το blog. ξέρεις αν υπάρχουν άλλα για την ελληνική αγορά; (blogs όχι portals)

geokalp said...

Φίλε συνονόματε ανταποδίδω για το blog σου (φοβερό customisation) κι αντεύχομαι τα καλύτερα.
Σου προτείνω άφοβα μόνο το http://www.market-talk.net/

P.S. εκτός από το όνομα, άλλο κοινό: ΠΑΜΑ (απόφοιτος ΔΕΟΠΣ '99),

Anonymous said...

Thanks για τα καλά σου λόγια. Σε βρήκα χτες προσπαθώντας να ψάξω κάποια εναλλακτικά resources για το χρηματιστήριο. Ναυτεμπορικές, capital etc τα έχω βαρεθεί. Θα γράψω κάποια στιγμηένα άρθρο για το blog σου οπότε να περιμένεις κόσμο :)

ερώτηση:

ΜΠορώ εγώ που δεν είμαι στο χώρο να βρω κάπου τις προτάσεις των οίκων που αναφέρεις;

geokalp said...

Κάνε ότι έκανα κι εγω.. μπες σε euro2day-capital και βρες ότι προτάσεις ξένων/εγχώριων έχουν δημοσιοποιηθεί. Μάζεψα κυρίως ότι έπαιζε τέλη Δεκεμβρίου, υπάρχουν και μερικές προτάσεις τις τελευταίες μέρες αλλά δεν αλλάζουν την εικόνα.

Anonymous said...

Πώς είναι δυνατόν η Folli Follie, μια εταιρεία που παράγει ψεύτικα κοσμήματα και άθλια ρολόγια να στέκει δίπλα σε εταιρείες - κολλοσούς? Απλώς αδιανόητο. Τα προϊόντα της είναι παλιομοδίτικα και ξεπερασμένα, η ποιότητα χαμηλή, τα σχέδια αντιγραφές. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει. Όσες φορές επιχείρησα να αγοράσω δώρο για τη φίλη μου από τα καταστήματά τους έφυγα απογοητευμένος. Άσχημα προϊόντα και κακή εξυπηρέτηση.