9.2.08

Recession Must Indicator

Προσπαθώ τις τελευταίες μέρες να καταλάβω γιατί οι αγορές δείχνουν υποτονικές: μικρότεροι όγκοι και σχετικά μικρές διακυμάνσεις, με την Αμερική να κλείνει την τελευταία εβδομάδα με -4.5%, αλλά με αργό τέμπο.


Το μόνο που θεωρώ ότι τους απασχολεί είναι αυτή η περίφημη ύφεση.
Ξεκίνησε; θα ξεκινήσει; ή δε θα έρθει ποτέ;
Οσοι νομίζουν ότι ήρθε ή θα έρθει, σκέφτονται πόσο θα κρατήσει και τι σχήμα θα έχει.
V, U, W είναι μερικοί από τους λατινικούς χαρακτήρες που χρησιμοποιούνται για να την περιγράψουν.
Ειδικότερα, νομίζω ότι οι αγορές προσπαθούν να χωνέψουν τα νέα δεδομένα και πως αυτά θα εξελιχθούν.

Υπάρχουν εκατοντάδες οικονομικοί δείκτες που μπορούν να μας πουν για την συμπεριφορά της ύφεσης. Κι αυτό που δείχνει πάντοτε να ενδιαφέρει είναι τα σημεία εισόδου και εξόδου. Από όλους αυτούς τους δεικτες νομίζω ότι ο πιο αντιπροσωπευτικός είναι ο δείκτης ανεργίας των πολιτών, "civilian unemployment rate" που λένε κι οι Αμερικάνοι.
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΑΝ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ! ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ!
(στοιχεία όλων των ετών 1948 - 2007)



Σημεία εισόδου σε ύφεση
- Δεν έχει δώσει ποτέ λάθος σημείο εισόδου - εκτός από μία φορά, πριν το 1960
- Τους τελευταίους μήνες ανεβαίνει επικίνδυνα - κι ας μην έχουν δώσει ύφεση ακόμα - κάτι που δείχνει ότι κλέβουν(*) αυτοί που μετράνε τις υφέσεις...
- (πρόβλεψη) Έίμαστε πολύ κοντά στο σημείο εισόδου σε ύφεση, ίσως και να μπήκαμε ήδη.


Σημεία Εξόδου από ύφεση
- Βλέπουμε ότι όλες τις φορές - εκτός από τις δύο τελευταίες - όταν η ανεργία φτάνει σε υψηλό και ξεκινά να πέφτει, είμαστε στο σημείο εξόδου
-Τις δύο τελευταίες φορές, η ανεργία έκανε υψηλό αφού βγήκαμε από την ύφεση - που επίσης σημαίνει ότι "κλέβουν" αυτοί που τη μετράνε(*)
- (πρόβλεψη) Δεν θα πρέπει να φτάσει στο 6% για να θεωρηθεί ότι βγήκαμε αυτή τη φορά.

Οπότε, πλέον γνωρίζουμε ότι ο καλύτερος μεμονωμένος δείκτης ύφεσης είναι η ανεργία, και ότι όταν σχετικός δείκτης, π.χ. επιδόματα ανεργίας, αναμένεται να ανακοινωθεί, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και έτοιμοι για έντονες διακυμάνσεις στους δείκτες.


(*) όταν λέω ότι κλέβουν εννοώ ότι λαμβάνουν υπόψη τους κι άλλους παράγοντες για να θεωρήσουν τα σημεία εισόδου-εξόδου από ύφεση, κι όχι μόνο την ανεργία, που παλαιότερα ήταν ο σηματωρός.
Ως γνωστόν, αυτοί που λένε πότε η Αμερική είναι σε ύφεση, δεν στέκονται στην ισοπεδωτική εκδοχή "δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης" αλλά τα τελευταία χρόνια ορίζουν την ύφεση μέσω της ταυτόχρονης πτώσης αρκετών δεικτών. Εντάξει, υπάρχει και λίγο "όπως μας συμφέρει"...

No comments: