Αισθητή υποχώρηση του τζίρου στο Χ.Α. προκαλούν οι πρώτες συναλλαγές εκτός της οργανωμένης αγοράς που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες τουλάχιστον τρεις μεγάλοι ξένοι χρηματοοικονομικοί οίκοι.
Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η κοινοτική οδηγία MiFID (επιτρέπει τη διενέργεια συναλλαγών εκτός οργανωμένων αγορών), πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων συναλλαγές επί των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, του OTE, της Eurobank, του ΟΠΑΠ, της Coca - Cola 3Ε, της ΤΕΡΝΑ και της Alapis.
Αν και το ύψος τους δεν έχει καταγραφεί με ακρίβεια (αφού δεν έχει περάσει μέσα από επίσημα «κανάλια»), αρχικά εκτιμήθηκε ότι έφθασαν τα 6 εκατ. ευρώ, όμως τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεπέρασαν τα 120 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερα στη μετοχή της Εθνικής, η υποχώρηση των συναλλαγών ήταν αισθητή. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής άλλαξαν χέρια μέσω του Χ.Α. μόλις 1,1 εκατ. τεμάχια, αριθμός που είναι ο μικρότερος από την αρχή του χρόνου, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα μόλις 42 εκατ. ευρώ.
Αλλά και στην Alapis, ο αριθμός των τεμαχίων περιορίστηκε στις μόλις 678 χιλιάδες, όταν καθημερινά άλλαζαν χέρια εκατομμύρια τεμάχια.
Όσο και εάν το τελευταίο διάστημα οι ξένοι θεσμικοί έχουν περιορίσει τις κινήσεις τους στο ελληνικό ταμπλό, παράγοντες της αγοράς διαπιστώνουν αλλαγή του σκηνικού. Σχεδόν κάθε εβδομάδα η μέση αξία των συναλλαγών στο χρηματιστήριο διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα και πλέον έχει υποχωρήσει κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ. Το περασμένο πενθήμερο διαμορφώθηκε στα 287 εκατ. ευρώ, όταν την πρώτη εβδομάδα του 2008 η μέση αξία των συναλλαγών υπερέβη τα 395 εκατ. ευρώ.
Οι συνέπειες επιδρούν και στην ίδια την ΕΧΑΕ που παρά τη βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών το 2007, το τελευταίο επταήμερο η μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά 18,7% και κατά 23% από την αρχή του χρόνου.
Ήδη, μεγάλες επενδυτικές τράπεζες όπως η Societe Generale, η Merrill Lynch και η Deutsche Bank έχουν γίνει μέλη εξ αποστάσεως (remote members) στο Χ.Α., κάτι που σημαίνει ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να πραγματοποιούν αγοραπωλησίες ελληνικών μετοχών χωρίς τη μεσολάβηση της ΕΧΑΕ (παρά μόνο σε επίπεδο εκκαθάρισης μέσω του Κεντρικού Αποθετηρίου, κάτι που προς το παρόν δεν απειλεί τα έσοδα της ΕΧΑΕ) με μόνη υποχρέωση να ενημερώνουν για τις συναλλαγές τους μέσω διεθνών παρόχων πληροφόρησης.Εδώ και καιρό οι επικεφαλής των χρηματιστηριακών φορέων μεταξύ των οποίων πρόσφατα ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Σπύρος Καπράλος και ο ΣΜΕΧΑ, έχουν ζητήσει την κατάργηση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών (0,15% επί της αξίας) με στόχο να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του Χ.Α. και να σταματήσει η «αιμορραγία» του τζίρου.Ακόμη, όμως, δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν σε περίπτωση κατάργησης αυτής της επιβάρυνσης, επιβληθεί φόρος υπεραξίας από συναλλαγές στο Χ.Α. και φορολόγησης των stock options.
Τι εστί MiFID
Η κοινοτική οδηγία MiFID που αποτελεί ήδη σώμα της ελληνικής χρηματιστηριακής νομοθεσίας, επιτρέπει τη διενέργεια συναλλαγών σε μετοχές εκτός επίσημων χρηματιστηριακών αγορών, ακόμη και απευθείας μεταξύ τραπεζών και άλλων χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων.Η MiFID εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο τιμολογούνται οι υπηρεσίες στο χρηματοοικονομικό τομέα και στόχο αποτελεί να γνωρίζουν με ακρίβεια οι επενδυτές το κόστος που επωμίζονται όταν, παραδείγματος χάρη, καταβάλλουν προμήθειες για την επένδυσή τους σε κάποιο προϊόν (μετοχές, αμοιβαία, ETF΄s κ.ά).Το "πνεύμα" πίσω από τη MiFID είναι η μείωση του κόστους για τον επενδυτή από την αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των "παικτών" του χρηματοοικονομικού κλάδου είτε αφορούν χρηματιστήρια είτε επενδυτικούς οργανισμούς.Αναλυτές εκτιμούν ότι μικρά χρηματιστήρια με υψηλές χρεώσεις και υψηλά περιθώρια κέρδους όπως για παράδειγμα το Χ.Α. δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν αυτόνομα. Οι μεγάλοι πελάτες θα επιλέξουν μεγαλύτερα και την ίδια στιγμή φθηνότερα χρηματιστήρια ή θα αναζητήσουν εξωχρηματιστηριακές οδούς για τις χρηματιστηριακές τους συναλλαγές. Έτσι, μικρές αγορές όπως το Χ.Α. θα αναγκαστούν ελέω ανταγωνισμού να συνάψουν συνεργασίες ή να μειώσουν τις χρεώσεις που επιβάλλουν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τοπίο στο χρηματοοικονομικό κλάδο με αφορμή τις νέες ρυθμίσεις θα συνεχίζει να αλλάζει μέρα με τη μέρα.
http://www.capital.gr/articles.asp?showlist=0&catid=5&id=456069&expand=1
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment