15.2.07

Διαφάνεια(!) συναλλαγών

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξης Πιλάβιος είναι αποφασισμένος(!) - λες και δεν είναι η δουλειά του - να διασφαλίσει την διαφάνεια των συναλλαγών και εξήγγειλε τη λήψη αυστηρών μέτρων.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=779348&lngDtrID=251

Η κίνηση εντάσσεται στην ευρύτερη θέληση των συμμετεχόντων στο ΧΑΑ αλλά και της κυβέρνησης να επιστρέψουν οι εγχώριοι μικροεπενδυτές.
Έγραφα πριν μερικές εβδομάδες ότι "προετοιμάζεται το έδαφος - τουλάχιστον από πλευράς νομοθεσίας - για την επιστροφή των εγχώριων επενδυτών, τα "ψάρια".
Κάποιοι πρέπει να πουλήσουν και κάποιοι πρέπει να αγοράσουν, αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπών των συναλλαγών και της απαιτούμενης διαφάνειας που πρέπει να έχουν...
Κι επειδή οι ξένοι μόνο αγοράζουν, κάποτε θα πρέπει να πουλήσουν...
Απ' όσο ξέρω, το κέρδος μπαίνει στη τσέπη - "παντελονιάζεται" - μόνο όταν πουλήσεις!
Από την άλλη, πάντοτε υπάρχει η περίπτωση να θέλεις κάτι τόσο πολύ ώστε να θέλεις να το κρατήσεις μόνο για 'σένα, δηλαδή να το αποσύρεις από την αγορά του ΧΑΑ - βλέπε ΗΑΥΤΤ, Vodafone, Γερμανός κλπ.
Αλλά από το να θέλεις να αποσύρεις όλο το FTSE-20 απέχουμε...

Επιπλέον, ο πρόεδρος μίλησε και για τους όρους λειτουργίας της νεας αγοράς, η οποία και πήρε την ονομασία Υψηλού Κινδύνου! Ωραίος τίτλος!
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=779175

Τον Νοέμβριο του 1997 - πριν από δέκα μόλις χρόνια - ιδρύθηκε μια νέα αγορά, παραδίπλα από τη Σοφοκλέους, με την ονομασία Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών, η οποία ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία τον Αύγουστο του 1999. http://www.adex.ase.gr/
Το τι προηγήθηκε αλλά και επακολούθησε στην Κύρια Αγορά του ΧΑ είναι γνωστό, ας ελπίσουμε να μην έχει γραφτεί στο χιόνι...

No comments: