9.11.07

Διαφοροποίηση ή σύμπλευση;

Ο πρόεδρος της FED ήταν κυνικός, έστω κι αν επανέλαβε με πιο ευθύ τρόπο παλαιότερες δηλώσεις του: η οικονομία έρχεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της επιβράδυνσης - ή καλύτερα της ύφεσης λέω εγώ, απλά το λεξιλόγιό του είναι πιο κομψό και δεν ξυπνάει μνήμες του '29.
Συνεπώς, φυσιολογική η αντίδραση των χρηματιστηριακών αγορών να πέφτουν, ύστερα από το σοκ. Και ο πρόεδρος ήταν συγκεκριμένος, μίλησε για επιβράδυνση στο τελευταίο τρίμηνο του 2007 καθώς και για το πρώτο εξάμηνο του 2008. Αλλά η επιβεβαίωση της "επιβράδυνσης" δεν είναι καθόλου δική του δουλειά, είναι άλλων...

Από την άλλη, λέω εγώ, αυτή είναι και η ευκαιρία περιφερειακών χρηματιστηρίων - όπως η Αθήνα - να δείξουν την αξία τους, ή καλύτερα τη διαφοροποίησή τους. Το εγχώριο μάλιστα έχει και μερικά πλεονεκτήματα:
α. τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα - πλην ΤΤ - δεν έχουν εμπλακεί στη δίνη της subprime. Κορυφαία επιλογή για μένα η ΕΤΕ, ο leader του κλάδου, τόσο σε μερίδιο αγοράς όσο και σε αλλοδαπά φρέσκα κέρδη (κυρίως τα τουρκικά!). Άλλωστε, η πρόοδος του ΧΑΑ είναι συνώνυμη με τις τράπεζες.
β. η οικονομία μας δείχνει - ακόμα - σε τροχιά ανάπτυξης. Κυρίως λόγω αυξημένων καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών, που σιγοντάρεται από τον τραπεζικό δανεισμό. Αλλά αυτό είναι δουλειά του Αλογοσκούφη να το "προστατεύσει"!!! Αυτή η πορεία της εγχώριας οικονομίας έρχεται σε σχεδόν πλήρη ταύτιση με την πορεία της Ευρωζώνης.
γ. οι επιχειρήσεις μας αυξάνουν αργά τις εξαγωγές τους αλλά το σημαντικότερο είναι ότι επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη Νοτιανατολική και τη "Νέα" Ευρώπη.

Εσείς νομίζετε ότι το περιφερειακό μας χρηματιστήριο θα κινηθεί κόντρα στο ρεύμα;
Δύο είναι τα δεδομένα που ίσως μας κοιτάζουν ώστε να δώσουμε απάντηση:
1. οι ξένοι κατέχουν 50% της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και ταυτόχρονα κάνουν πάνω από το 50% του καθημερινού τζίρου. Σημειωτέον ότι κάποιοι από αυτούς έχουν ανοικτές θέσεις σε U.S. μεριά που ίσως και να χάνουν, ενώ εδώ μάλλον κερδίζουν.
2. η ζήτηση μετοχών από τους εγχώριους - θεσμικούς και ιδιώτες - είναι χαμηλή, για να μην πω ότι τη "μόντα" των θεσμικών που ρευστοποιούσαν για χρόνια (από το 2002-3) ακολουθούν κατά πόδας και οι ιδιώτες, οι οποίοι μόλις τα χαρτοφυλάκια τους "πίανουν τιμή", τα πουλάνε... Γενικά, οι εγχώριοι θεσμικοί - εκτός Βγενόμιλου - συρρικνώνονται... Κλασσικό παράδειγμα η απαξίωση των εγχώριων Α/Κ.

Αυτά τα ολίγα μιας και δεν έχω ενημερωθεί για τα εξωτερικά όσο θα ήθελα λόγω και του χθεσινού προβλήματος του ΟΤΕ...

4 comments:

geokalp said...

Δεν μας ανησυχούν τα «σύννεφα» στις διεθνείς αγορές, δηλώνει ο Γ.Αλογοσκούφης

απλά κρατήστε το!

Τdi said...

Εμάς μας ανησυχούν και μας παραανησυχούν...
...εξανεμίστηκαν όλα μέσα σε 2 μιση μέρες!!

Και τι να κάνεις..σάμπως σου βαστά να κάνεις hedging με τέτοιο κλίμα..

geokalp said...

ίσως να ήταν εδώ οι κορφούλες - για τώρα...

Anonymous said...

Γεια σου ρε Αλογοσκούφη με τα ωραία σου..!

Τελικά έχει πλάκα να διαβάζεις παλιά αρθρα.