8.12.11

Γιατί αναγκαστικά θα υπάρξει μια «νέα ΟΝΕ»

Η αλλαγή προς το αυστηρότερο των κανόνων της Ε.Ε. για το έλλειμμα και το χρέος με διαδικασίες-εξπρές ίσως να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους να κερδίσουν λίγο χρόνο, αλλά στο τέλος δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν την εκ θεμελίων τροποποίηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, ώστε να στηρίζεται η «νέα ΟΝΕ» σε ένα ασφαλές νομικό οικοδόμημα. Η διαπίστωση αυτή ανήκει στον Ζαν-Κλοντ Πιρίς, εξέχοντα Γάλλο νομικό που ανήκε στη συντακτική ομάδα όλων των σημαντικών συνθηκών της Ε.Ε. την τελευταία 20ετία (Μάαστριχτ, Αμστερνταμ, Νίκαια, Λισαβόνα).

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο κ. Πιρίς σχολίασε την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι για fast track αλλαγές, μέσω της τροποποίησης του Πρωτοκόλλου 12 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που αποτελεί μια από τις νομικές βάσεις της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος. Aυτό θα μπορούσε να γίνει χωρίς την έγκριση από τα κοινοβούλια των περισσότερων χωρών (που θα μπορούσε να ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας», με την κατάθεση άσχετων αιτημάτων ως αντάλλαγμα για την έγκριση των αλλαγών) και θα απαιτούσε μόνο διαβούλευση (και όχι συναπόφασης) με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που είναι λιγότερο χρονοβόρα.
Ανεπαρκής λύση
«Πρόκειται για έξυπνη λύση, αλλά δεν είναι επαρκής? Θα βοηθήσει να κερδίσουμε χρόνο, κάποιους μήνες, έως το Μάρτιο ή ίσως τον Ιούνιο. Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα πράξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και άλλο ένα θεμελιώδες πρόβλημα που είναι η έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης της διαδικασίας», είπε. Ερώτημα αποτελεί και το εάν οι αλλαγές στο Πρωτόκολλο 12 εξασφαλίσουν επαρκείς «αυτοματισμούς» όσον αφορά την επιβολή των κυρώσεων στις «ανυπάκουες» χώρες. Εάν οι αγορές δεν πεισθούν ότι επιβλήθηκε εν τέλει η πολυπόθητη δημοσιονομική πειθαρχία, τότε οι αλλαγές δεν θα επιτύχουν το βασικό τους στόχο, δηλαδή την επανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112781270

_________________________________________

τα λέει αυτά ένας από αυτούς που έφτιαξαν τις συνθήκες...
αυτός λέει περί ελλείμματος δημοκρατίας, εγώ τι να πω;

No comments: