23.12.11

Weinberg (High Frequency Economics): Κάτι καλό τελικά έγινε στην Euroland. Οι τραπεζίτες έχουν έναν καλό λόγο να πανηγυρίσουν

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην επενδυτική κοινότητα το γεγονός ότι ο διάσημος οικονομολόγος της High Frequency Economics, Carl Weinberg, βρήκε κάτι καλό να πει για την ευρωζώνη. Ο ίδιος που προβλέπει τραπεζική κρίση και βαθειά ύφεση στην Ευρώπη, φάνηκε θετικός στις εξελίξεις με τα 3ετή δάνεια που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε 523 τράπεζες ύψους 489 δισ. ευρώ.
«Κάτι καλό τελικά έγινε στην Euroland. Οι τραπεζίτες έχουν έναν καλό λόγο να πανηγυρίσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πήραν μία καλή δόση ρευστότητας για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους.
«Μπορεί να μην είναι αρκετό το ποσό για να φτάσει την κρίση μέχρι το τέλος της, αλλά πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε ο Weinberg, σε σημείωμα του, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστούν κι άλλες τέτοιες ενέσεις στο σύστημα το Φεβρουάριο.
Ο Weinberg ισχυρίζεται ότι θα πρέπει τώρα ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης, ο EFSF, να έχει τη δυνατότητα να εκδίδει ομόλογα και να στηρίξει τις τράπεζες. Μάλιστα αυτή η ανάγκη θα διαφανεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους περισσότερο από ποτέ και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προετοιμαστούν γι’ αυτό.
Ελπίζουμε ότι ο EFSF θα αποκτήσει τη δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης, και ελπίζουμε οι Ευρωπαίοι να το καταλάβουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτό. Εάν γίνει αυτό τότε η ευρωπαϊκή κρίση θα έχει λάβει το δρόμο προς τη λύση της, καταλήγει ο οικονομολόγος – αρκούδα όπως τον έχουν χαρακτηρίσει οι συνάδελφοι του.

http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/32092-weinberg-high-frequency-economics-%CE%BA%CE%AC%CF%84%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8C-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%AD%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-euroland-%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8C-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CE%B3%CF%85%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD

No comments: