21.12.11

Το τελικό χρονοδιάγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Καθοριστικοί για το μέλλον του εγχώριου τραπεζικού συστήματος θα είναι οι επόμενοι μήνες, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα θα κληθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναπληρώσουν τα κεφάλαια που θα χαθούν από το «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος και τη διενέργεια των αναγκαίων προβλέψεων για την αντιμετώπιση των επισφαλειών στις χορηγήσεις.

Και ενώ οι απομειώσεις από το PSI+, που προβλέπει τη μείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 50% είναι λίγο έως πολύ γνωστές, δε συμβαίνει το ίδιο με το ύψος των διαγραφών στα δανειακά χαρτοφυλάκια που θα υποδείξει η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά την επεξεργασία σχετικής μελέτης του ελεγκτικού οίκου της BlackRock.

Οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι θα επιβαρυνθούν συνολικά από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με περίπου 23 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 5,5 δισ. ευρώ έχουν ήδη εγγράψει στα αποτελέσματά τους, από το β΄ τρίμηνο του έτους.

Δηλαδή, δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμη στα «βιβλία» τους ζημιές ύψους 17 δισ. ευρώ, στις οποίες θα πρέπει να προστεθούν οι απώλειες από τα «ακάλυπτα» προβληματικά δάνεια που θα διαγνώσει η BlackRock.


Τον Φεβρουάριο ο «λογαριασμός» σε κάθε τράπεζα


Σε λίγες ημέρες, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έχει στα χέρια της την πλήρη έρευνα που διενήργησε η BlackRock στα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών, στην οποία θα αποτυπώνονται οι ανάγκες τους για επιπλέον προβλέψεις σε βάθος τριετίας, βάση των εκτιμήσεων για το μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας.

Η κεντρική τράπεζα θα επεξεργαστεί τα στοιχεία αυτά και τον ερχόμενο Φεβρουάριο, αφού θα έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI, θα υποβάλλει σε κάθε τράπεζα χωριστά τον τελικό «λογαριασμό» των κεφαλαιακών της αναγκών.

Οι διοικήσεις των τραπεζών θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου δύο μήνες για να καταρτίσουν και να παρουσιάσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησής τους, τα οποία η τελευταία θα αξιολογήσει, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την υλοποίησή τους.

Τα πλάνα αυτά εκτός από αυξήσεις κεφαλαίου με έκδοση κοινών μετοχών ή ομολογιακών δανείων, θα μπορούν να περιλαμβάνουν και πώληση περιουσιακών στοιχείων, όπως οι θυγατρικές στο εξωτερικό.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, η εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως και τον ερχόμενο Αύγουστο, με στόχο ο ελάχιστος δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων όλου του κλάδου να βρίσκεται στο ελάχιστο επίπεδο του 10%.

Oποια τράπεζα δεν καταφέρει να αντλήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται, θα παρεμβαίνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο με βάση την τρέχουσα νομοθεσία θα αποκτά κοινές μετοχές σε τιμές χαμηλότερες της μη καλυφθείσας αύξησης που θα έχει προηγηθεί.


Το λόμπι των τραπεζιτών


Η ενδεχόμενη ζημία από το PSI αλλά και την BlackRock, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε σημαντικό dilution για τους σημερινούς μετόχους των πιστωτικών ιδρυμάτων. Για το λόγο αυτό οι τραπεζίτες πιέζουν προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να μην χάσουν τον έλεγχο του συστήματος.

Το επιχείρημά τους είναι ότι με βάση το νόμο που ισχύει σήμερα, υπάρχει ο κίνδυνος το δημόσιο να αποκτήσει πλειοψηφικά πακέτα μετοχών σε τράπεζες, διότι το ίδιο δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έχει διατυπωθεί πρόταση που διαχωρίζει τον τρόπο στήριξης της κάθε τράπεζας, ανάλογα με την αιτία της ζημιάς που καταγράφει.

Ετσι, οι απομειώσεις από το PSI, που οφείλονται σε αδυναμία του δημοσίου να αποπληρώσει τα δάνειά του, προτείνεται να καλυφθούν με προνομιούχες ή με κοινές άνευ δικαιώματος ψήφου μετοχές και οι απώλειες από τις προβλέψεις στα δάνεια, για τα οποία η ευθύνη χορήγησης βαραίνει τις σημερινές διοικήσεις των τραπεζών, με κοινές μετοχές μέσω του ΤΧΣ.

Διαπραγμάτευση θα υπάρξει με την τρόικα και για το ύψος του ελάχιστου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, που βάση του μνημόνιο θα πρέπει να βρίσκεται από το 2012 στο 10%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος θα προσπαθήσει να πετύχει τη μείωση του σχετικού ορίου στα επίπεδα του 9%, όπως ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ βάση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Εάν υπάρξει αυτή η αλλαγή, οι κεφαλαιακές ανάγκες μπορεί να υποχωρήσουν έως και κατά 3 δισ. ευρώ, περιορίζοντας τις «πιέσεις» που θα εκδηλωθούν στο σύστημα.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=435802&h1=true

_____________________________________________

o τίτλος του άρθρου γράφει τη λέξη "χρονοδιάγραμμα" αλλά πουθενά δεν αναφέρεται το ..χρονοδιάγραμμα!
λοιπόν, οι εκτιμήσεις Νοεμβρίου 2011 λένε ότι τελειώνει το σύνολο της διαδικασίας Φεβρ....2013
ποιος το λέει;
το ΔΝΤ [http://www.skai.gr/files/1/pdf/imfgreece.pdf, σελ. 21]

και ότι ..καταλαβαίνετε...

No comments: